用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救恩取消參加TSA
樓主: AgapePa
go

救恩取消參加TSA [複製鏈接]

引用:Quote:bee918+發表於+15-11-3+14:00+Averag

IloveJJ 發表於 15-11-4 14:05
我都覺得係。根本而家係深既學校唔駛操,淺既學校因為唔達水準而操,咁淺既學校個賣點係淺呀嘛! ...
咁淺既學校跑數既原因係乜?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-11-4 14:10
咁淺既學校跑數既原因係乜?

校董會俾壓力? 咁你做校長既, 教育班校董都係你責任之一嚟既, 唔好將個責任缷俾D細既。
教署既壓力? 佢哋可以耐得你咩何, 只要你收生充足, 咪當佢唱歌, 佢要俾壓力, 你叫佢俾多D資源嚟, 有錢至有得搞, 無錢唔好煩我。

但長遠嚟講, 學校知道自己below average, 都應該檢討下個教學模式的。但阿茂都知道操卷對學習無實質幫助, 尤其係弱既學生, 但就唔明點解D校長唔知道。

IloveJJ 發表於 15-11-4 14:05
我都覺得係。根本而家係深既學校唔駛操,淺既學校因為唔達水準而操,咁淺既學校個賣點係淺呀嘛! ...

賣點係淺又要去跑數, 係咪有D矛盾呢? (唔通想去集郵?)

咁好明顯係學校/辦學團體問題.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-11-03+發

原帖由 IloveJJ 於 15-11-04 發表
TSA嘅原意係希望所得數據去令所有學校有持續進步,而唔係想將所有學校立即要達標,例如一個小朋友考試考第尾,如果佢可以下次考尾五都已經OK而唔係要佢立即考十名內。而且TSA唔達標又唔會被殺校或cut資源。唔明白點解啲提供淺程度嘅學校要去操學生去對付TSA。(我只解釋TSA原意,並無支持或反對立場)

呢篇叫比較中肯:
https://thestandnews.com/society ... %E5%BE%9E%E7%8A%AF/
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 15-11-4 14:22
TSA嘅原意係希望所得數據去令所有學校有持續進步,而唔係想將所有學校立即要達標,例如一個小朋友考試考第 ...
估計又係班無經培訓既「高官」做多餘嘢。之前曾主席咪話佢間學校以前都試過唔達標, 都被壓力既。梁校長都話, 之前教署想殺佢校, 亂解讀個TSA數據, 加埋SEN數字入去亂捽一通。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-11-4+14:22+T

原帖由 little_yolky 於 15-11-04 發表
估計又係班無經培訓既「高官」做多餘嘢。之前曾主席咪話佢間學校以前都試過唔達標, 都被壓力既。梁校長都話 ...
呢點好難講,就好似有啲老師向成績欠理想嘅家長講:「學校已盡咗力幫你囝仔,但佢嘅成績仲係改善唔到,升中時應該上唔到中學部喎,我想提醒下你身為家長要諗一諗辦法。」妳會覺得學校係叫家長諗辦法去改善小明成績或係勸退?有時候同一句說話,大家理解都會唔同,所以好難講教育局當時向梁校長講嘅說話係乜野意思。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-11-4+14:23+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-04 發表
終於明白啦!校長都只係打份工,間學校唔係屬於佢嘅,如果教育局攞份TSA report同嗰間學校嘅辦學團體對學校指指點點,遭殃喺會係校長,所以身為校長就千方百計希望要達標!

回覆:救恩取消參加TSA

呢個試係官津校都一定要參加,私校根本唔使參加。有私校係呢個時候高調企出來宣布唔參加TSA,唔知為乜呢?

‹ 上一主題|下一主題