用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救恩取消參加TSA
樓主: AgapePa
go

救恩取消參加TSA [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-10-31+15:07+

原帖由 MASAYA 於 15-10-31 發表
同老人院出事一樣, 好多人都唔會直接老人院交涉, 因為人質在手
不過我都見過有人向學校投訴要做TSA補充, 不 ...
「有其他學校要放學留校或星期六回校補操TSA」

請問那些學校是幾年级开始要咁呢?是小三、小六臨考前先咁做,定小一已經要咁操呢?

Soundervolt  咁呢尐學校唔讀也罷!  發表於 15-11-2 11:25
MASAYA  幾年級都有,通常小一小四只係畀補充,有d小二小五已經要補課  發表於 15-11-2 09:45

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-31+20:48+

原帖由 MASAYA 於 15-10-31 發表
咁去諗實際對件事有益既方法同只係轉個頭去捽d細又唔同既, 都係個句, 教局唔為難學校, 個d學校唔會捽d學生 ...
教局唔為難學校, 個d學校唔會捽d學生

Xxxxxx

但係教局要求學校改善教學,仲出指引不要操,係邊過把改善教學和操畫上等號?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:救恩取消參加TSA

無論原意幾好,中間操作同結果出了問題,轉變吓未必係壞事。好似之前有人講,老闆出份 assessment, 你控制到下面啲人點諗咩?又貢睇,福利署長出份評估睇吓你有乜需要,然後作資助,你睇吓會唔會個個扮有錢 ?只嘆政府無公關,以為人人也明白原意,個個也是偉大教育家。

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-10-31+發表咁去

原帖由 shadeslayer 於 15-11-02 發表

Xxxxxx
剛剛港台再訪問梁紀昌,他再爆料。例如班EDB分區主任有人唔知 TSA 有兩組參數,整體及撇除 SEN 的參數,一味捽!

little_yolky  好彩佢自己做過教育局。  發表於 15-11-2 11:05
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-11-2 09:46
剛剛港台再訪問梁紀昌,他再爆料。例如班EDB分區主任有人唔知 TSA 有兩組參數,整體及撇除 SEN 的參數,一 ...

呢D就係EDB既問題, 負責人對規則唔熟/唔理解, 係咪應該要作定期既內部考核呢? 不如用TSA作內部考核吖!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

shadeslayer 發表於 15-11-2 09:14

Xxxxxx
指引係白紙黑紙,係人都睇到,我唔會寫d不利自己既野囉,鮮魚行前老闆都話教局逼迫學校
你要問邊個將改善教學同操畫上等號,我唔答你,你一定追問到20版都仲問緊,我答你,表面答案得一個:學校 (或者加埋家長都得),因為實際上教局唔會蠢到明言叫學校去操

我冇講過學校同家長冇責任,但係教局話而家係最好就真係唔駛諗辦法去解決?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:救恩取消參加TSA

其實話TSA可以对學生做成壓力,咁除消左壓力係味会消失?  校內測验話有壓力改為評估,PreS1改隔年考,其他校內考試、DSE壓力仲大,要不要也统统除消?

以前有小六學能測验、中三淘汰試、中五会考、中七高考,壓力超大,都冇咁多學生跳楼,依家呢?全部學生变哂玻璃球,要好好保護,郁下都怕整碎佢~~呢样先最可悲

能否參考 TSA 以前的 HKAT 的隨機抽樣模式作考核及呈報,對學校及學生壓力減少,亦不能再作殺校工具!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

longlokma 發表於 15-11-2 10:07
其實話TSA可以对學生做成壓力,咁除消左壓力係味会消失?  校內測验話有壓力改為評估,PreS1改隔年考,其他 ...
無咗TSA, 一樣可以由小一開始操Pre-S1, 壓力一樣有. Pre-S1影響升中喎, 到時大家仲操唔操先?

little_yolky  或要考Pre-S1學年既學生,唔駛考TSA,人人都只考1次就得。  發表於 15-11-2 11:07
little_yolky  咁我寧願唔考TSA,集中操Pre-S1  發表於 15-11-2 11:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

longlokma 發表於 15-11-2 10:07
其實話TSA可以对學生做成壓力,咁除消左壓力係味会消失?  校內測验話有壓力改為評估,PreS1改隔年考,其他 ...
壓力來自於而家出路好似得一條,以前讀唔到書,可以做學徒學手藝,而家讀唔到大學,都係要讀書,整車整冷氣都讀返張證書先~ 有理論係咪好過冇理論先?yes and no,拉遠左,呢次唔講住
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-2+10:07+其

原帖由 hkpapa852 於 15-11-02 發表
無咗TSA, 一樣可以由小一開始操Pre-S1, 壓力一樣有. Pre-S1影響升中喎, 到時大家仲操唔操先?
...
依家d家長莫名其妙,自己死操斓操BB去考幼稚园考小学,话咁样叫公平,話考試先顯出自己宝貝出類拔萃,咁依家人地學校咪比試你宝貝考,幫你操埋个宝貝罗,又嘈又唔滿意,真難服侍~

Soundervolt  俾妳講左我想講既野添  發表於 15-11-2 11:36

longlokma 發表於 15-11-2 10:18
依家d家長莫名其妙,自己死操斓操BB去考幼稚园考小学,话咁样叫公平,話考試先顯出自己宝貝出類拔萃,咁依 ...
你肯定係同一班家長?我反而見主張操個d唔會投訴TSA操佢仔女喎

bee918    發表於 15-11-3 13:37

引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-2+10:07+其

原帖由 MASAYA 於 15-11-02 發表
壓力來自於而家出路好似得一條,以前讀唔到書,可以做學徒學手藝,而家讀唔到大學,都係要讀書,整車整冷氣 ...
咁依家超多學位喎!大學多到十隻手指快數唔哂,又副學士又IVE, 要讀点会冇呢,揾工反而仲難

longlokma 發表於 15-11-2 10:18
依家d家長莫名其妙,自己死操斓操BB去考幼稚园考小学,话咁样叫公平,話考試先顯出自己宝貝出類拔萃,咁依 ...
原因好簡單, TSA唔關我仔女事, 你要操即係花我時間喎! 有時間梗係去操我叫佢去學既嘢啦!

MASAYA 發表於 15-11-2 10:20
你肯定係同一班家長?我反而見主張操個d唔會投訴TSA操佢仔女喎
投訴果班, 唔代表佢地唔操自己子女

longlokma 發表於 15-11-2 10:23
咁依家超多學位喎!大學多到十隻手指快數唔哂,又副學士又IVE, 要讀点会冇呢,揾工反而仲難

...
我唔係話冇書畀佢地讀,而係冇讀書能力,我覺得冇讀書能力唔代表冇學習能力,以前好多讀唔到書都好出色既人,而家難咯,咁讀書都係為左搵工0者,讀完搵唔到工咁...

hkpapa852 發表於 15-11-2 10:27
係有呢班人,然後因為咁打晒全部人?

hkpapa852 發表於 15-11-2 10:27
因為有好多學校,把TSA題形溶入校內測考卷內,家長焗佳操。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-11-2+10:27+投

原帖由 MASAYA 於 15-11-02 發表
咁如果佢地自己唔操仔女,又不幸讀左間会操學生嘅學校,味比學校操下罗,其實又冇乜真正損失喎

MASAYA 發表於 15-11-2 10:31
我覺得反對TSA有幾種:

1. 子女真係因為學校要求加操TSA而受影響既家長  
2. 覺得子女操TSA浪費時間既家長
3. 唔瞭解TSA, 只係"聽聞"係衰嘢係一窩蜂一齊反既人
4. 想從中取利既人  (任何場合都有, 不過通常佔極才數)

當中可能第3類最多

我贊成取消TSA評核, 不過我認為TSA題目本身無問題.

但同時我認為, 取消TSA評核唔會解決"操練"問題. 正所謂一雞死一雞鳴, 你唔俾EDB用TSA評核, 佢咪用另一樣嘢嚟評核, 到時又要再操過. 再唔係, 可能"操練開既學校", 唔操TSA, 咪改為由小一開始操Pre-S1囉!
‹ 上一主題|下一主題