用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 A Level 選科
go

A Level 選科 [複製鏈接]

各位Y11家長, 你地小朋友開始選科未?我囡囡要選科了, 想問問大家意見, 以下是我囡囡選的科目:

Biology
Mathematics
Psychology
Art & Design

大家比比意見, 分享下
   3    0    0    0

Macau媽媽 發表於 15-10-30 19:55
各位Y11家長, 你地小朋友開始選科未?我囡囡要選科了, 想問問大家意見, 以下是我囡囡選的科目:

Biology
阿大未喎!咁早要選?

A Level Art workload 好重架,你有否聽人講過?

回覆 亮燈 的帖子

已經開了 6th Form Open Evening, 下月要填好交回學校

回覆 dc0115 的帖子

冇聽過, 但亞囡而家尼科取A, 佢有興趣, 吾想晒左

引用:回覆+亮燈+的帖子 已經開了+6th+Form+Open

原帖由 Macau媽媽 於 15-10-30 發表
回覆 亮燈 的帖子

已經開了 6th Form Open Evening, 下月要填好交回學校
等我問下阿大先

Macau媽媽    發表於 15-10-30 20:34

要諗清楚的,uk d 媽媽好多叫苦連天,話早知唔比仔女揀,因為放假全都在做Art功課,驚冇時間溫其他科目。

dc0115 發表於 15-10-30 20:36
要諗清楚的,uk d 媽媽好多叫苦連天,話早知唔比仔女揀,因為放假全都在做Art功課,驚冇時間溫其他科目。 ...
咁我同囡囡商量下先, 或轉English Language, 其它囡囡又冇興趣

聽朋友講話,GCSE Art 重得來还好應付出,,A Level 佢地話辛苦到冇朋友,小心小心!希望有經驗的媽咪出來指點下啦。

回覆 dc0115 的帖子

多謝你提示

回覆 Macau媽媽 的帖子

最緊要係囡囡想在大學讀什麼科目?興趣是什麼科?就算讀得辛苦只要係自己興趣就冇悔冇堅持到底。

ninmum 發表於 15-10-30 22:22

最緊要係囡囡想在大學讀什麼科目?興趣是什麼科?就算讀得辛苦只要係自己興趣就冇 ...
囡囡大學想讀Speech and Language Therapy

回覆:A Level 選科

好科,但要求也高,如ielts7.5,要上4年,實習老人家最難攪,見著一路流口水。。。

回覆 brother4 的帖子

想讀, 但吾知入吾入到, 到時試考下, 兩手準備, 如吾得就考翻譯, 囡囡下月學校有個Year 11 Mock Interviews, 囡囡已參加左, 到時睇下咩情況

Alevel 考大學係只可選5間大學來報並只用同1份 personal statement, 即是話如你A大學讀 S&LT 但 B 大學讀 law 甘你果 personal statement 就好難寫得有說服力,因 A 同 B 大學都睇你同一份 statement甘大學就唔確定你的興趣是那科所以最好 5間大學都揀讀同一科就容易寫得好。。

ninmum 發表於 15-10-31 00:28

Alevel 考大學係只可選5間大學來報並只用同1份 personal statement, 即是話如你A大 ...

UCAS改左咩? 我記得我大女報UCAS 時.只可以5間大學報同一科

回覆 wloi 的帖子

冇改,仍然5間考1科。我見樓主話考唔到 S&LT 就考翻譯,所以提提佢。可能我表達得不太好,多謝更正

gcse art & design 着重 skill , technique. 而上到alevel 讀得深入, 着重theory, contextual studies, art history..... 其實英國係培育美感, 藝術搖籃. 博物館, 藝術館林立. 文化氣色濃厚. 如果兼顧得到, 不失為一個難得機會.

ninmum 發表於 15-10-31 00:42
回覆 wloi 的帖子

冇改,仍然5間考1科。我見樓主話考唔到 S< 就考翻譯,所以提提佢。可能我表達得不太好 ...
我好想佢改,真係唔明只可以揀一科

回覆 wloi 的帖子

所以報考前一定要想,清楚和做多d research, 大學要求成績,學科課程,地點,畢業後的出路等等。。。
‹ 上一主題|下一主題