用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 想請教各用家,這真是一所很谷的學校嗎? ...
go

想請教各用家,這真是一所很谷的學校嗎? [複製鏈接]

我一話報咗呢間,就比人鬧爆,話呢間好谷,D小朋友會無哂笑容,辛苦到焦慮,自問是很開放的家長,不會要求超優成績,只求養成自律自主學習態度

5    0    0    0

回覆:想請教各用家,這真是一所很谷的學校嗎?

雖然我知收咗先算,但估唔到報報也咁大壓力

我仔今年k3, 自k1已返學返得好開心,KV比其他幼稚園係多少少功課同默書,但小朋友冇壓力,仲好主動做功課同每日温習。
個傳聞太誇張!

引用:我一話報咗呢間,就比人鬧爆,話呢間好谷,

原帖由 gouramip 於 15-10-30 發表
我一話報咗呢間,就比人鬧爆,話呢間好谷,D小朋友會無哂笑容,辛苦到焦慮,自問是很開放的家長,不會要求 ...
My son k1 till now no homework .. So far ok ..😁

我小朋友讀得好開心,自理同學習態度好好,而且每日放學都好開心,喜歡分享學校趣事。我覺得啲非用家真係誇張放大咗....

間間九龍塘幼稚園都希望自己學生成積好,派位靚,有邊間唔谷?LH, SC, KM?但實際上連Kingston都好谷....

引用:我小朋友讀得好開心,自理同學習態度好好,

原帖由 jbabe 於 15-10-30 發表
我小朋友讀得好開心,自理同學習態度好好,而且每日放學都好開心,喜歡分享學校趣事。我覺得啲非用家真係誇 ...
Really. Also Kingston?.. How? Thx pls share if u know Thx

回覆:gouramip 的帖子

我仔由國際班PN (全NET class)轉去KV K1, 無諗過佢會咁開心,暫時feel 唔到佢好谷,反而聽其他學校開學之後就要做功課了。

我小朋友K2, 返學都開心, 但個人黎講, 覺得平時太多功課, 中英數各一樣, 中英文係抄寫, 加上K2返下午班, 佢唔肯早上做功課, 要我晚上返家佢先肯做, 攪到好攰...都要半個鐘先做好功課. 試過數學功課係寫一版中國一至十, 佢寫到打晒喊路...足足用左45分鐘先做晒當日功課.

引用:我小朋友K2,+返學都開心,+但個人黎講,+覺得

原帖由 cmyg 於 15-11-06 發表
我小朋友K2, 返學都開心, 但個人黎講, 覺得平時太多功課, 中英數各一樣, 中英文係抄寫, 加上K2返下午班, 佢 ...
咁要訓練佢在你未返家前自動自覺做好功課😅

回覆:想請教各用家,這真是一所很谷的學校嗎?

利申:我兩個仔都讀KV.....未知其他學校的情況⋯

不過,上到小學你就知KV係好嘢!🤗

回覆:1a2b3c4z 的帖子

呢句真,除非你係讀龍/半龍校或者可以跟阿哥家姐入小學,如果唔係,讀KV一定無衰!! 正正因為考小一大多要學術根底好 (中英認字,串字數學) 同埋好多小學真係鍾意收 KV仔女,因為上P1 一定好ok!! 自理能力兼自動自覺做功課。我係用家正在考緊小一....

Babybaby15  YES ,UR RIGHT!  發表於 16-3-5 16:49

引用:利申:我兩個仔都讀KV.....未知其他學校的

原帖由 1a2b3c4z 於 15-11-07 發表
利申:我兩個仔都讀KV.....未知其他學校的情況⋯

不過,上到小學你就知KV係好嘢!🤗
上到小學,以根德學既野,絕對可以食老本到小一下學期
我小朋友讀左三年, 日日三樣功課自己自行做晒,日日笑晒口放學, 谷過根德既學校都有好多!

呀囡已經上小學,暫時適應上完全無問題,之前3年來都好開心,小朋友唔覺有任何壓力

回覆:lemongrass927 的帖子

我係K2家長,個人都係覺得太多抄寫同默書等。阿女初時都有話唔想返學,現在没有了。感覺上K2老師比較嚴,沒有K1老師那種愛心。我同意Kv對升讀傳統小一很有幫助,但就視乎這是否你所想要的模式。

回覆:yinglunbb 的帖子

我個女啱啱畢業,今年讀小一。根德園真係教到啲小朋友好有自律性,佢嘅模式同小學真係好似。中文、數學冇得彈!但係英文同普通話一定要出外補。但係都要睇小朋友嘅個性,尤其係男孩子,如果性格係好好動嘅,要佢返根德園可能比較辛苦。當然有部份男孩子都返得好開心。我睇返我個女同佢嘅女同學,個個都冇問題全部好開心咁返學啊!順帶一提,我三年你遇到嘅老師,全部都好有經驗。我個女係比較慢熱,好敏感,但係啲老師全部好有方法,令到我個女好享受返學!

引用:我個女啱啱畢業,今年讀小一。根德園真係教

原帖由 batsumaru 於 15-11-20 發表
我個女啱啱畢業,今年讀小一。根德園真係教到啲小朋友好有自律性,佢嘅模式同小學真係好似。中文、數學冇得 ...
Thank you for sharing!

唔好意思,掛住in小一都無上嚟分享。

好幸運,我哋K1-K3嘅老師都係好有愛心嘅老師!上到K2一定係辛苦啲,因為K1實在係蜜月期,K2會大轉變!因為嚟緊你哋報小一,啲interview係會考配詞,考寫中英文名,讀書同補加減數等等....KV會教晒你哋小朋友以上所有嘢去迎接interview嘅挑戰。

k2成積表要呈上小學,大家加油!溫馨提示:K2有「記憶遊戲」同First Honor等等,做得好好好好會有獎狀,對擺落portfolio係有幫助㗎。

lemongrass927 發表於 15-11-9 23:36
呀囡已經上小學,暫時適應上完全無問題,之前3年來都好開心,小朋友唔覺有任何壓力 ...
Agree!! 我都覺得點解咁鍾意返學,日日都咁開心嘅?

引用:唔好意思,掛住in小一都無上嚟分享。好幸運

原帖由 jbabe 於 15-12-09 發表
唔好意思,掛住in小一都無上嚟分享。

好幸運,我哋K1-K3嘅老師都係好有愛心嘅老師!上到K2一定係辛苦啲, ...
有親戚長輩告訴我KV & St Francis Assisi (Primary school in shek kip Mei) 有linkage的,但已大概是廿幾年前嘅事

請問St Francis 近年是否仍收很多KV 學生呢,大約每年收多少KV graduates 呢? 希望有用家可以解答謎團,Thanks

回覆 ivyvy_cheung 的帖子

今年真係聽好多識嘅用家講,小朋友好多都有SFA offer! 讀唔讀就未知,個game仲玩緊嘛~

‹ 上一主題|下一主題