用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑有肌肉萎縮﹗
go

懷疑有肌肉萎縮﹗ [複製鏈接]

小兒1歲多時發展正常但都未能自行行路,到1歲半到就開始退步,到宜家2歲5個月都係肌肉張力好差,起身同行路都要人幫﹗近兩個月仲兩次肺炎,做物理治療個治療師話可能係肌肉萎縮,(已經做曬好多檢查都話正常,醫學上未知原因)﹗

請問有沒有肌肉萎縮的家長分享下﹖
同想帶小兒去中醫針灸試下,但唔知揾邊個,最好有人試過﹗請問有沒有人可以介紹﹖

2    0    0    0

回覆:koeychan 的帖子

有冇去過 私人或政府 做大肌肉 平估

不如你先做 再睇下係咩問題

有無去政府做檢查,佢地會抽血檢肌肉酵素

針灸可搵浸會,但我建議搵物理治療做多d相關肌肉運動

回覆:懷疑有肌肉萎縮﹗

我囡差唔多3歲,1歲前驗出脊椎性肌肉萎縮症,因為6個月時發現唔識轉身

回覆:懷疑有肌肉萎縮﹗

醫生有冇叫小朋友抽血?2次肺炎要小心照顧,媽咪要加油啊

回覆:sharon2403 的帖子

血已經抽過黎驗,話如果係肌肉萎縮指數會好高幾千咁,但囝囝得幾拾﹗應該唔係﹗

引用:針灸可搵浸會,但我建議搵物理治療做多d相關

原帖由 DollyCC 於 15-11-03 發表
針灸可搵浸會,但我建議搵物理治療做多d相關肌肉運動
物理治療已經一星期三次,唔覺有咩進展﹗

‹ 上一主題|下一主題