用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學... ...
樓主: loy101
go

求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學... [複製鏈接]

引用:Quote:siden+發表於+15-10-29+12:20+我朋友

原帖由 muimui2 於 15-10-29 發表
呢個都係我擔心嘅情況,因為學校升中數據唔多透明,好難估計中游嘅小朋友嘅升學前景。但我記得校長有講p1-p ...
朋友小朋友今年P6, 老師説了大約情況方便家長選校。

MrBeast 發表於 15-10-29 12:19
首先我唔係話cp 唔好,事實上一些地方我是欣賞。如果我想去find out 一間學校,我一定會問用家佢地覺得有乜 ...
唔好誤會,我並無話你,我只係講出我嘅經驗,亦認同你所指要問用家係最好。事實人係會有bias, 家長們聽完comments 都應該自行定斷

引用:回覆+loy101+的帖子 St.+Margret+是不呈分

原帖由 Wildfirebee 於 15-10-29 發表
回覆 loy101 的帖子

St. Margret 是不呈分,若不上其中學,就自己考直資或私校丶叩門津校,由於無呈分,預計成 ...
剛去完 st Margaret open day, 今年 Dse 有3成入3大, 8 成大學 offer, 包括 HKIED, 算好嗎?

DevilPig 發表於 15-10-29 12:53
剛去完 st Margaret open day, 今年 Dse 有3成入3大, 8 成大學 offer, 包括 HKIED, 算好嗎?

...

8成大學offer, 係咪全部都係本地大學offer?

offer中, 有幾又degree, 幾多係AD/HD?

不過如果真係3大offer(唔計HKU Space之類)真係有3成, 咁應該都可以算一線中學了

siden    發表於 15-10-29 15:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-10-29+14:59+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-29 發表

我估果"8成大學offer, 3成3大" 不可能沒有"ADHD", 否則同La Salle, 庇利羅氏差不多級數了。有錯請指正。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-10-29+14:59+

st Margaret 副圖 heading 係寫 offer from University, 其中3成3大,local u / tertiary institutions 5 成 , including HKIED, hkbu, city etc

siden 發表於 15-10-29 15:08
我估果"8成大學offer, 3成3大" 不可能沒有"ADHD", 否則同La Salle, 庇利羅氏差不多級數了。有錯請指正。

...
8成大學offer, 另一重點係:只計本地? 定係計埋海外?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DevilPig 發表於 15-10-29 15:19
st Margaret 副圖 heading 係寫 offer from University, 其中3成3大,local u / tertiary institutions 5  ...
有冇影低?
local tertiary instutution, 有D學校連職訓都當係......

引用:Quote:siden+發表於+15-10-29+15:08+我估果

8成大學offer, 另一重點係:只計本地? 定係計埋海外?
只計 local, overseas U 16%

回覆:DevilPig 的帖子

我都有聴talk, 成績真的很好!校長話係第一屆自家小一入學的學生成績,成績亮麗。

回覆:DevilPig 的帖子

我都有聴talk, 成績真的很好!校長話係第一屆自家小一入學的學生成績,成績亮麗。

muimuiclor 發表於 15-10-29 15:49

...
成績的確比好多所謂新派直資出色, 之前我都睇小咗呢間學校, 以後可以多D留意

引用:Quote:picture+發表於+15-10-29+09:14+WKF+

原帖由 welcome 於 15-10-29 發表
TSA 不等同呈分試
WKF 考 TSA (小三) 但不呈分(小五,小六)
Thx

我昨晚睇完SMC喺web的最新dse report, 見到佢英數列出過全港平均, 但冇中文同通識,如中文不過平均, 仲有冇機會三成三大呀?
P.s. 有錯請指正

回覆 loy101 的帖子

St. Margaret's 三文四語,學生可中英文外選修Spanish, French, German or Japanese.  外語小六時要考公開試。不操 TSA, 有TSA 中文練習但只是恒常功課,每日功課45分鐘內完成。長假期功課多數 project base, 要拍下片做 PowerPoint。英文水平高,學校大量 NET, 呀仔試過數學科、視藝科都係英美籍老師教,大部分小六學生英文能力已及中二、三程度。小五六有 Liberal Studies ,校本課程內容集合官津中一嘅 History 、Geog,。Drama 係恒常課程,NET 教,很好的寓英文學習於活動中,學生要自組表演廣告、改編電影情節等,很有趣。
一級兩班分三組上課,中英數以能力分組,同學有機會中文第一組、英文第二組、數學第三組,一年兩考,考試後 regroup。

雖則高小課程都算深,但都可以做到輕鬆學習,多presentation, 同學大多可以自信表達。相信未來 DSE 會繼續進步。去年小六畢業生中,有大約七成有獎學金同學直上中學部。

引用:我昨晚睇完SMC喺web的最新dse+report,+見到

原帖由 cchappyforever 於 15-10-29 發表
我昨晚睇完SMC喺web的最新dse report, 見到佢英數列出過全港平均, 但冇中文同通識,如中文不過平均, 仲有冇 ...
I heard their chinese is quite weak. But I don't have figures so I can't give more quantitative comments.

引用:Quote:muimuiclor+發表於+15-10-29+15:49+

成績的確比好多所謂新派直資出色, 之前我都睇小咗呢間學校, 以後可以多D留意
...
伴隨既係學費已經 $4千幾一個月,多過好多間直資私小

回覆:求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學...

And I think also have to see how many non-Chinese they have. As I know they also have some Japanese and mix too... And they might go oversea or back to their hometown before high school graduate so the number is hard to compare but I really like them and someone from this year P1 also mentioned they gave up TSL and go to SMC.
I think SMC is similar to TSL but less pushy. I can't wait to receive their offer too...

回覆:求用家指教~St. Margret 和 WKF 和 啟思小學...

And if the kids can rank top 15 in the year then can also have 50% discount on school fee, very motivating.

cchappyforever 發表於 15-10-29 17:28
我昨晚睇完SMC喺web的最新dse report, 見到佢英數列出過全港平均, 但冇中文同通識,如中文不過平均, 仲有冇 ...
因為有部份學生是用GCE 成績入大學的.
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題