用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: monkichi630
go

是否2測2考 [複製鏈接]

引用:回覆+lhyxxx+的帖子 咁到高年班功課又幾多

原帖由 Karenfaye 於 16-09-19 發表
回覆 lhyxxx 的帖子

咁到高年班功課又幾多呢?同埋中英文默書計唔計人成績表?因有d學校計架
未讀到高年班唔知。默書,網上功課、小測、作文,project都會計入總分,但佔比重不高,主要仍是考試。

回覆:lhyxxx 的帖子

你好,如果以你小朋友入讀的經驗,你覺得馮晴適合什麼類型的小朋友呢?我小朋友求知慾強,喜歡看書,數學唔錯,但表達能力較遜,有時脾氣頗大,適合入讀嗎?因之前考慮王余比較多,據聞是happy school,但覺得課程不如馮晴。有些擔心馮晴壓力太大

引用:你好,如果以你小朋友入讀的經驗,你覺得馮

原帖由 clingy 於 16-09-19 發表
你好,如果以你小朋友入讀的經驗,你覺得馮晴適合什麼類型的小朋友呢?我小朋友求知慾強,喜歡看書,數學唔 ...
馮晴係傳統教學,適合重視成績和升中既家長。建議你坦誠咨詢K2/3兩位不同老師,如果佢地都認為小朋友平時上堂維持到專注力,教野客易吸收,功課企理,又主動閱讀,我覺得已無問題。老師教過咁多届,可問佢同你小朋友差不多水平既現時在邊間小學讀成點。當然你要老師講真話而非客氣說話就要有氣度,就算老師話唔掂都係一番好意,不應介懷。
關於王余,你可比較兩間視學報告(學校網站)、升中band1比率(ek有)、及過去有否中學接/脫龍。自然了解有明顯分別。

引用:Quote:原帖由+clingy+於+16-09-19+發表你好

原帖由 lhyxxx 於 16-09-20 發表
馮晴係傳統教學,適合重視成績和升中既家長。建議你坦誠咨詢K2/3兩位不同老師,如果佢地都認為小朋友平時上 ...
多謝你耐心又詳盡的解答,我會再做功課

‹ 上一主題|下一主題