用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 當發現左自己個小朋友係資優
樓主: vienchan
go

當發現左自己個小朋友係資優 [複製鏈接]

s.andp 發表於 16-1-17 18:44
真係火都來

所以好多時唔覺咁叫資優仔囉.

我都係當係一般細路一個.
咁會好過一點,
如果我成日諗住佢資優, 要令佢成才, 我同小朋友只會更辛苦

謝謝您無私的分享

艾仔 發表於 16-1-14 21:57
我好彩,個囡唔拖功課,但係就拖其他,例如:食飯、刷牙、沖涼、瞓覺,有時我一邊鬧,佢就一邊笑
我個都係咁,成日話1分鐘,兩分鐘,真係想爆,食零食,睇電視,又吾見佢拖!

vienchan 發表於 16-1-21 13:45
我個仔昨日放學同我講:「媽媽,我今日唔會激你﹗」結果佢真係好快做晒D野,但咁咪即係平日佢打算激我先慢 ...
讚下佢啦

idy926 發表於 16-1-21 16:11
讚下佢啦

YES !! Vienchan 應該讚賞一下, 仲要加多幾錢肉緊, 話媽咪非常開心, 開心左一整晚 !

s.andp 發表於 16-1-17 18:44
真係火都來

好多次差點出手打落去 !!

其實已經常摟佢耳仔!!

vienchan 發表於 16-1-23 09:51
讚左佢,佢仲好high添!不過過左一日,佢就話今日唔知激唔激你架
有d小朋友會喜歡看媽媽嬲嘅樣, 我有時會特登係孩子做得好嘅時候扮驚訝,扮好激氣,說吓,你竟然做得好過我!

準媽咪 發表於 16-1-22 11:55
好多次差點出手打落去 !!

我一樣咁諗

想問大家是否也是做韋氏的測試?還是有其他呢?五歳小朋友做是否不能作準呢?女兒情緒很多時不穩定;有時焦慮;現在k2,在國際學校讀;老師經常跟我說她學習pick up 好快;reading or phonics level比其他同學高出兩個level; 所以問我有沒有在校外學過;當然是無啦;老師甚至話其實不用教她自己已能完成本身課程內容;甚至親身寫了封簡訊給我叫我給予女兒輔助Develope 佢;但我都吾知develope啲咩;好在喺國際學校好felixble ;佢地知女兒程度不止於k2; 所以特別按排佢睇高程度書;原本諗住資吾資優又有咩所謂,從來無諗過呢個方向;但當見到女兒焦慮不安;又或者情緒激動時我就開始問自己是否應該試著做測試;如果不是的那可專注再找其他情緒課程;如果是的都要從新學習了解怎樣幫助女兒。請問我第一步應該怎様做呢?thx much for sharing

引用:想問大家是否也是做韋氏的測試?還是有其他

原帖由 KE03111 於 16-01-28 發表
想問大家是否也是做韋氏的測試?還是有其他呢?五歳小朋友做是否不能作準呢?女兒情緒很多時不穩定;有時焦 ...
就算資優都唔一定有你阿女的問題,你可以到足6歲帶佢去中大或資優學院做韋氏,但你女在國際學校讀只是K2已經出現你講的情況,相信盡快找專業人士了解一下好D!

準媽咪    發表於 16-1-30 15:06

回覆 zngo 的帖子

Yes I find a center located at wanchi which is focus to help kids's emotional, it always no availability. But most of the time she is happy, so i'm thinking maybe every kids like that. I change other way to communicate with her lately, I used to let her stay at naughty corner when she out of control or bad temper.. Now i only give her a big hug then say mummy love u, mummy understand u are upset but pls just come down first, keep saying that until she come down. it  seems better after I change this way. Be a parents, i got to learn and study different way to help our child..

回覆:當發現左自己個小朋友係資優

我囡囡5.5歲, 著衫褲鞋襪迫少少都話唔得,對聲音同光好敏感,語言能力高,隨住時間成長佢的資優特點同焦慮情緒的問題越來越出。

回覆:glo000 的帖子

純粹個人的膚淺意見,不喜勿插。
小朋友怕光、衣服的觸感,可能是感統失調,希望這篇新聞幫到你。
http://happypama.mingpao.com/cfm/parenting3.cfm?File=20101222/newa/osa4.txt

glo000 發表於 16-1-29 17:24
見到呢到有資優家長留言真好, 你地的留言好似講緊我心聲咁,我囡囡5.5歲,其實由3歲開始,已經對外界好敏 ...

中大都唔平.
成$5000.

其實資優兒都是小孩, 用平常心對待先,
只不過佢地對某些事物特別敏感, 愛發問, 父母就要抓緊那些機會, 跟他們多傾談, 多引發他們的興趣.
如你小朋友語言能力高, 可跟她多讀書, 或者講一些故事關於"自我要求高的不好處, 不需要", 這些小朋友理解高, 會明的.  

如他們有其他問題, 如亞氏, 情緒問題等, 我反而覺得應及早看心理學家.

其實120, 130, 140, 150 iq又如何, 反而是情緒, 社交, 學習障礙等才令人最擔心.

係喎, 你有無問過學校老師, 老師睇到你小朋友係咪咁?
有時, 小朋友係家,校係會唔同. 同埋, 老師見得多小朋友, 會多點客觀資料.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔細個時又係超敏感,有沙入鞋會喊爆!
衫褲濕咗又發一輪脾氣,唔換係唔收聲架!
但大少少,忍耐力大咗,但轉移到硬頸,偏執!
恐龍家

回覆:當發現左自己個小朋友係資優

其實我都覺得做評估出黎幾多分都未必有幫助。

‹ 上一主題|下一主題