用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 當發現左自己個小朋友係資優
樓主: vienchan
go

當發現左自己個小朋友係資優 [複製鏈接]

引用:Quote:準媽咪+發表於+16-1-8+16:56+"......

原帖由 setom 於 16-01-08 發表
首次報中大課程係一定要搵學校的老師填一份學校推薦表的, 我之前搵老師填都feel到佢不是十分樂意的, 不過最 ...
學校有推薦學生,不過唔係我個仔

我係俾阿仔交俾老師,睇唔到佢願唔願意,咁會開心點

引用:+本帖最後由+準媽咪+於+16-1-8+16:58+編輯+

原帖由 準媽咪 於 16-01-08 發表
好,我再試

kat0318 發表於 16-1-8 21:12
寫推薦信呢,我都係博。
上年summer個期,我都未做韋氏,小學老師只係講過下去聰明,佢又無獎人士。
真係博 ...

咁你又對啊 ! 唔買六合彩點知唔中呢 !

我仔都未做 任何測驗 (唯一系幼稚園時期個份 )

睇下佢下星期考試考成點先......

kat0318 發表於 16-1-8 21:14

引用:Quote:kat0318+發表於+16-1-8+21:12+寫推薦

原帖由 準媽咪 於 16-01-08 發表
咁你又對啊 ! 唔買六合彩點知唔中呢 !

我仔都未做 任何測驗 (唯一系幼稚園時期個份 )
好似廿幾號deadline.
大少好似唔想報,佢話summer先玩。

引用:Quote:原帖由+setom+於+16-01-08+發表首次

原帖由 kat0318 於 16-01-08 發表

我個囡今年讀小一,啱啱做咗評估,係資優生,但係是剛剛多過130分少少。睇完你哋啲post,個心舒服咗好多,因為我都係唔知同邊個傾訴。我無同個囡講佢係資優,只係話咗比老公知。佢係資優,令我有啲surprise,因為我無諗過,平時只係覺得佢學嘢都快上手。我都唔知好唔好同學校講佢係資優,因為覺得佢都係比較聰明,怕比老師 labelling 。

回覆:當發現左自己個小朋友係資優

回覆:s.andp 的帖子

你都好呀!都仲有個同事可以傾下,我身邊比較熟啲朋友無小朋友,同佢哋講都體會唔到。同學的媽咪和興趣班的媽咪,我又唔咁講,怕比人話。但又唔係好知點幫個囡。

回覆:小曳人 的帖子

Thanks so much!

引用:Quote:原帖由+kat0318+於+16-01-08+發表學

原帖由 艾仔 於 16-01-10 發表
我個囡今年讀小一,啱啱做咗評估,係資優生,但係是剛剛多過130分少少。睇完你哋啲post,個心舒服咗好多, ...
我無直接同阿仔講"你是資優生"
我只跟他說:"媽媽一直知你聰明,做這個測試,只想幫你找出學習問題。就算聰明,唔代表成功,要付出努力,要堅持,才成功。"
佢一向心智較mature, 加上現在年紀大少少,可以同他咁講。

學校呢,我都無俾分數佢地。
學校只按佢平時分,俾左分班佢讀。
我想幫我小朋友報中大活動時,佢地都出左手。
小朋友唔係成績差,又唔係搗蛋分子,又唔俾超突出攞獎人士,唔會再自動波再俾其他支援。所以我唔會煩他們。

反而我打算去下資優學苑,中大,參加下活動就算。
同埋,找bk jm支援下囉。

艾仔 發表於 16-1-10 01:29
我個囡今年讀小一,啱啱做咗評估,係資優生,但係是剛剛多過130分少少。睇完你哋啲post,個心舒服咗好多, ...
請問因咩事會去做評估?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

因為覺得個囡好難教,trouble 2、trouble 4、trouble 6,全部都有份。近排又差不多考試了,卻又不願溫書,做補充又亂做,就咁問,佢又識。除此之外,老師話佢學習都係屬於快上手的小朋友,攪到我想吹谷下佢啲成績,但一谷佢,佢又好大反彈,攪到我都唔知應該點做,係唔係唔應該谷,所以就去咗做評估,但係做之前完全無諗過係資優。

引用:因為覺得個囡好難教,trouble+2、trouble+4

原帖由 艾仔 於 16-01-11 發表
因為覺得個囡好難教,trouble 2、trouble 4、trouble 6,全部都有份。近排又差不多考試了,卻又不願溫書, ...
同我情況差唔多。
迫唔到。

回覆:vienchan 的帖子

但好彩佢明白做得快,做晒就可以玩,如果唔係仲難頂

引用:Quote:艾仔+發表於+16-1-13+19:18+但好彩佢

原帖由 vienchan 於 16-01-14 發表
雖然明白呢個道理,但有時都一樣會拖
一樣,拖

引用:Quote:原帖由+vienchan+於+16-01-14+發表雖

原帖由 kat0318 於 16-01-14 發表
一樣,拖

我好彩,個囡唔拖功課,但係就拖其他,例如:食飯、刷牙、沖涼、瞓覺,有時我一邊鬧,佢就一邊笑

艾仔 發表於 16-1-14 21:57
我好彩,個囡唔拖功課,但係就拖其他,例如:食飯、刷牙、沖涼、瞓覺,有時我一邊鬧,佢就一邊笑

佢自從12月考完試, 加上社會講TSA/功課多問題, 學校自此又少功課了. 明明1.5小時完功, 晚晚拖足5小時, 叫佢做個刻就話去廁所, 食生果, 好眼瞓

引用:Quote:艾仔+發表於+16-1-14+21:57+我好彩,

‹ 上一主題|下一主題