用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 當發現左自己個小朋友係資優
樓主: vienchan
go

當發現左自己個小朋友係資優 [複製鏈接]

回覆:當發現左自己個小朋友係資優

大家有時間一定要睇呢本書,因為真係會令自己了解呢種小朋友多左

孩子,你的敏感我都懂(增訂版)

The Highly Sensitive Child

作者:Elaine N. Aron

回覆 gingerm 的帖子

請問在哪裡找到這本書?
書局還是圖書館?

回覆:Rachelmummy2008 的帖子

我上網訂的,不過香港書店都有

引用:大家有時間一定要睇呢本書,因為真係會令自

原帖由 gingerm 於 16-02-02 發表
大家有時間一定要睇呢本書,因為真係會令自己了解呢種小朋友多左
多謝你分享呀!!

引用:Quote:vienchan+發表於+16-1-8+09:44+如果

原帖由 kat0318 於 16-01-08 發表
通常學校係對"average"學生, 兩極- 好叻, 好有問題- 先交俾社工跟.
好似我個仔咁, 正常學生一個, 自己坐 ...

老師寫推薦 <-- 你跟老師說孩子是gifted??

回覆:當發現左自己個小朋友係資優

我連老公都無講,確定一年了,我覺得決定唔同佢講係啱的

傻太 發表於 16-2-3 17:43
老師寫推薦

你指報中大資優計劃?
我之前報, 找老師推薦時都未做iq test.
我只係博下老師寫唔寫.
我個仔都乖下, 成績中上, 都無咩理由唔幫

後來我先confirm 佢係gifted.

kat0318 發表於 16-2-5 14:05
你指報中大資優計劃?
我之前報, 找老師推薦時都未做iq test.
我只係博下老師寫唔寫.

"...我個仔都乖下, 成績中上, 都無咩理由唔幫.."  嗯!  正常吖 !
不過 我都仲未 action.
早幾日返醫院覆診, 唉!  竟然話有 "專注力不足" 問題 ! 排期等做觀察
除左睇課外書, 又真系無邊樣野可以好專注 ; 以前唔系咁, 點解大大下反而......??!

請教各位, 有咩方法可以 引導快點完成功課呢 ??! 我快癡線啦 !!

準媽咪 發表於 16-3-2 15:58
"...我個仔都乖下, 成績中上, 都無咩理由唔幫.."  嗯!  正常吖 !
不過 我都仲未 action.
早幾日返醫院覆診 ...

咁有無叫你同學校講下?
定係學校生活無大問題, 就唔講會好些?

功課呢, 我都就死咁.
而家又開始俾佢去補習了. 無電視, 無電腦, 無玩具, 會做快些.
我唔想日日自己煩死佢的功課, 同不停同佢嘈.
關係也只會差.......

你試下俾人搞掂佢功課, 睇下會否好些.

kat0318 發表於 16-3-3 13:27
咁有無叫你同學校講下?
定係學校生活無大問題, 就唔講會好些?

醫生會搵 學校社工 了解 平日上課情況, 及老師 如何評論 喎 !

我感覺小二班主任 無小一個老師 咁有耐性囉!  我間中就收投訴, 好怕接放學時被叫喚 !! 我角度系小事一件, 但老師就似乎.....又無比解決方法噃!?

上月底第一次家長日, 班主任 就叫我地搵 註校社工, 而上星期醫生 又有同樣 建議, 咁接受囉, 希望有幫助啦 !

至於家教, 我相信 算系嚴格啦 !  (對比之下) 平日無開電視; 所以, 我最近諗 如果有電視 做引力 (完成功課有得睇), 有無幫助呢?

若真是專注力不足,要用人釘人的方法,坐在他旁邊陪他做,將功課斬件,專心做幾分鐘後休息一刻又再做
for every one criticism, three positives must be given.

準媽咪 發表於 16-3-4 11:13
醫生會搵 學校社工 了解 平日上課情況, 及老師 如何評論 喎 !

我感覺小二班主任 無小一個老師  ...

個醫生咁好幫你講

上次做評估, 心理學家睇唔到佢有學習困難, 所以無法要求俾多點時間做功課, 測驗.
所以之後我都算.
因我仔讀的學校好"nice", 老師極少話小朋友, 係我煩佢地多.
老師被我煩得多, 而家夾手對付佢無心機寫字問題.

有時, 求一個合作的老師真的好難.
不過唔好放棄.

其實你小朋友係覺得學科淺而唔專注, 定係真的有專注有問題.
見你小朋友都考得好, 係咪課程淺, 佢無興趣.
有無試過做深一些練習, 佢專注好些?
或玩一些難度高的事物, 佢專注到?

講開電視, 我試過用電視, 打機利誘佢.
唉, 失敗. 頭一兩次得, 之前好快唔得
佢寧願唔睇, 死都唔做, 重發老四.
所以最好(最理想)係佢地明白做功課係自己責任, 自己願意安排時間坐定定做.

這三日呢, 佢開始返補習生涯, 我真的好開心.
我不求補習社迫我個仔做晒功課先走.
我希望個環境同老師可令佢改變做功課的習慣同態度. 或者同朋輩學習這種態度.
這才是長久的.
這些, 我都同補習老師夾. 好彩, 個老師開這間補習社都係抱著這種想法.
而家佢未會學到, 但最少佢做了大部份功課, 老師睇了, 我可睇少好多, 同佢嘈少左好多.

所以, 一係自己釘實佢, 一係找個管到佢的人跟佢功課.

中文系佢最差科目, 其餘既都話 "太容易啦 !" 小一時個班主任 都知佢系因為悶而攪攪震 !
其實中文作句佢早已可以作好長, 現在有字數限制反而令佢唔知點做! 班主任都同意呢一點.

要一個 小二細路自覺完成功課, 系要求太高了?!
我從來無陪做 因為怕佢依賴, 希望佢 獨立 ! 但升小二後 我已無計可施, 有時都要人釘人咁, 唉 !
補習班 系最後一著, 自己處理到 都唔想交比人;  有時嚇下佢 話交佢比人, 佢就乖一日咁大把 !

準媽咪 發表於 16-3-4 14:50
中文系佢最差科目, 其餘既都話 "太容易啦 !" 小一時個班主任 都知佢系因為悶而攪攪震 !
其實中文作句佢早已 ...

我之前都係想自己搞, 但結果關係日差, 而咁巧合, 找到間補習社係"另類", 而家返而覺得有時某些係要另一個人做先得.
我釘實佢, 佢又唔鍾意, 發脾四, 而家唔洗下下叫佢做, 每分鐘坐係佢旁邊, 真的少了吵架......

其實你小朋友的學校可否跳班讀?

我以前試過和仔仔玩遊戲,叫他估計自己完成一份功課要多久,然後用計時器和他自己比賽,看看能否快過他的估計。
另外,將難和易的功課梅花間竹地排次序去做,成功感大些

準媽咪    發表於 16-3-9 10:38
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 16-3-8 22:02
我以前試過和仔仔玩遊戲,叫他估計自己完成一份功課要多久,然後用計時器和他自己比賽,看看能否快過他的估 ...

多謝前輩 指導, 等我又試下先

引用:我以前試過和仔仔玩遊戲,叫他估計自己完成

原帖由 lillymarie 於 16-03-08 發表
我以前試過和仔仔玩遊戲,叫他估計自己完成一份功課要多久,然後用計時器和他自己比賽,看看能否快過他的估 ...
多謝分享!

引用:大家有時間一定要睇呢本書,因為真係會令自

原帖由 gingerm 於 16-02-02 發表
多謝你嘅分享!呢本書真係幫到我好多,真的好值得推介。

自強不息 厚德載物

咁有沒有小朋友會無聊到將課文從尾背上黎,覺得好好玩、好好笑?例如:我是小學生—》生學小是我
或者拆爛啲喇叭丶Hi-fi 來硏究?

引用:咁有沒有小朋友會無聊到將課文從尾背上黎,

原帖由 Barbe 於 16-07-09 發表
咁有沒有小朋友會無聊到將課文從尾背上黎,覺得好好玩、好好笑?例如:我是小學生—》生學小是我
或者拆爛 ...
你所述把字句倒轉讀,是其中一個測試是否資優的方法(不是韋氏la).是港大一位資優研究教授說的。

‹ 上一主題|下一主題