用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根徳園係咪有電腦堂?
go

根徳園係咪有電腦堂? [複製鏈接]

如題.thanks

3    0    0    0

引用:如題.thanks +

原帖由 booxxjac 於 15-10-28 發表
如題.thanks
學校有電腦室,會帶小朋友去認識咩係電腦,但唔會深入教。

引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+15-10-28+發表如

原帖由 bubuG 於 15-10-28 發表
學校有電腦室,會帶小朋友去認識咩係電腦,但唔會深入教。
Thanks. 另外想知教學方法,例如中文數學,係輕鬆玩既形式,定好似小學生咁坐定定教? thanks

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-10-28+發表學校

原帖由 booxxjac 於 15-10-28 發表
Thanks. 另外想知教學方法,例如中文數學,係輕鬆玩既形式,定好似小學生咁坐定定教? thanks

...
坐定定,用圖象方法打好基礎,不急於數字上加減運算。老師亦會教小朋友心算。

引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+15-10-28+發表Th

原帖由 bubuG 於 15-10-28 發表
坐定定,用圖象方法打好基礎,不急於數字上加減運算。老師亦會教小朋友心算。

...
另外多唔多用 group activities 去教書,定係都要坐定定咁?麻煩哂

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-10-28+發表坐定

原帖由 booxxjac 於 15-10-29 發表
另外多唔多用 group activities 去教書,定係都要坐定定咁?麻煩哂
咁睇,Kv 學生坐在枱櫈望住老師學習,有D幼稚園學生坐在地上望住老師學習,咁後者好似「活動」D?。KV係有活動俾小朋友去explore(學年最尾一個月project based learning),但相信KV用較多時間同小朋友學習/溫習,所以小朋友好記得學過既嘢。KV亦教小朋友自理,K1已經教小朋友自己除外套,穿外套,掛衫,摺衫。從你既問題關注activities,我覺得KV未必啱你。

引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+15-10-29+發表另

原帖由 bubuG 於 15-10-29 發表
咁睇,Kv 學生坐在枱櫈望住老師學習,有D幼稚園學生坐在地上望住老師學習,咁後者好似「活動」D?。KV係有 ...
Thanks.. 我只是想了解更多 kv 學生上堂情況...咁就認為我兒子不識合😅😅😅不過都多謝你解答.. Group activities as in 有冇小組討論或活動...

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-10-29+發表咁睇

原帖由 booxxjac 於 15-10-29 發表
Thanks.. 我只是想了解更多 kv 學生上堂情況...咁就認為我兒子不識合😅😅😅不過都多 ...
希望你小朋友入合適幼稚園。

bubuG 發表於 15-10-29 10:54
咁睇,Kv 學生坐在枱櫈望住老師學習,有D幼稚園學生坐在地上望住老師學習,咁後者好似「活動」D?。KV係有 ...
Thank you so much for your information. I love this KG more....
‹ 上一主題|下一主題