用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 就快換季 你地會唔會洗新既學校羊毛冷衫? ...
go

就快換季 你地會唔會洗新既學校羊毛冷衫? [複製鏈接]

見到羊毛兩個字, 好驚, 好怕洗壞又要買過件, 新冷衫, D WOOL吉手, 我想用柔順劑或護髮素幫幫佢,但又怕佢變型, CARE LABEL寫...
不可漂白,不可使用"簡"性物質及洗衣粉洗水
切勿使用洗衣機及乾衣機 如需水洗適而用中性洗髮水及冷水洗且平放待乾, 減少對毛冷的破壞

呢個CARE LABEL 既WARNING攪到我想幫小朋友去洗冷衫好似要冒好大風險咁
   1    0    0    0

@[email protected] 發表於 15-10-28 10:32
見到羊毛兩個字, 好驚, 好怕洗壞又要買過件, 新冷衫, D WOOL吉手, 我想用柔順劑或護髮素幫幫佢,但又怕佢變 ...
我試過自己件羊毛衫手洗凍水都縮, 唔知點解。

如果純羊毛, 洗極都吉手的, 但學校既校服冷衫應該有溝嘢, 無咁吉手啊。不過, 冷衫洗得多, 唔暖的。

@[email protected] 發表於 15-10-28 10:32
見到羊毛兩個字, 好驚, 好怕洗壞又要買過件, 新冷衫, D WOOL吉手, 我想用柔順劑或護髮素幫幫佢,但又怕佢變 ...
BTW, 千祈唔好俾工人姐姐洗, 就算預先吩咐好, 佢哋都係好似無聽過咁, 用衣架同你掛, 掛完變形變到爸爸都著得落。

@[email protected]    發表於 15-10-28 14:53

醒目開學勳章

引用:見到羊毛兩個字,+好驚,+好怕洗壞又要買過件

原帖由 @[email protected] 於 15-10-28 發表
用少許洗wool的洗衣液手洗一次先

little_yolky 發表於 15-10-28 11:07
BTW, 千祈唔好俾工人姐姐洗, 就算預先吩咐好, 佢哋都係好似無聽過咁, 用衣架同你掛, 掛完變形變到爸爸都著 ...

我前前後後買左3件冷衫, 第一件呀囡課外活動唔見左, 第二件俾工人姐姐拎左去洗, 變左bb size,  第三件sso farj未有問題, 唔想再買冷衫啦

我冇理用洗袋袋住正常咁用機洗
http://hk.myblog.yahoo.com/jojokk417/
自己Blog

引用:見到羊毛兩個字,+好驚,+好怕洗壞又要買過件

原帖由 @[email protected] 於 15-10-28 發表
我放洗衣機用洗毛衣個程式洗,會加柔順劑。

如果你擔心,用手洗也可以呀。

回覆:就快換季 你地會唔會洗新既學校羊毛冷衫?

同校服公司哥哥呻開邊個有$有時間一星期拎一次乾洗。

佢自己都知自己張instruction脫離現實。

佢都笑笑口話凍水千祈唔好浸樣兩樣即放平掠乾。

@[email protected]    發表於 15-11-3 10:25

回覆:@[email protected] 的帖子

一定會洗,唔洗著上身會痕嫁

醒目開學勳章

用洗衫袋放洗衣機之後原袋掛到8成乾,拎出嚟攤平吹到乾就得
‹ 上一主題|下一主題