用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同3rd in VS 英華2nd in 點選擇?
樓主: yuenyee2010
go

港同3rd in VS 英華2nd in 點選擇? [複製鏈接]

回覆:港同3rd in VS 英華2nd in 點選擇

港同通常在自行收生嗰round的前後會知結果,而英華就要等到三月先去到第三round,等的過程會好漫長。

Czech098 發表於 15-10-27 23:33
我以為多D人揀英華,依家似乎又唔係bor。

其實兩間完全不同口味的學校...

看樓主對口味有無嚴重偏執...

但以機會而論, 一定係港同, 你去3RD IN 最起碼有得WAITING

Jane1983 發表於 15-10-27 17:58
回覆 retriever 的帖子

點會無呀,舊生仔係排另一條隊的,兩年前,係三個收一個。 ...

你可以睇下2ND IN 個RESULT, 用關係人表入SECOND 如無記錯只有26個.

認識英華舊生, 佢算係幾參加校友事務, 佢話舊生唔多LIKE 林校長, 因為舊生子女去年只收2X個, 覺得林校長極唔俾面..

引用:撞期,+點選擇?

原帖由 yuenyee2010 於 15-10-27 發表
撞期, 點選擇?
睇你鍾意邊間多些?如果兩間都收,你去邊間?

港同入選機會大,英華仲要睇你係唔係校長杯茶.

醒目開學勳章 王國長老

兩間都係我妹頭號心水, 可惜都已出局
港同我當然叫好, 但英華有一套培育男孩子的心德, 我妹又好鐘意

輪機會, 港同入3rd in都高, 英華就仲漫漫長路, 真係好難揀.......純粹以勝算, 揀港同, 搵定車飛去英華得唔得?

引用:Quote:原帖由+Toffee888+於+15-10-27+發表

原帖由 hosuper 於 15-10-28 發表
因為對港同不太熟悉!可以分享一下學校那一方面比較好?什麼類型的小朋友比較適合?謝謝!

...
港同教學模式我覺得似赤柱聖提或CKY.

活動教學,二文三語。圖書教學。日日NET.

但羊毛出係羊身上,港同學費平,咁硬件會差D,NET 到小三止,要考DSE.

冇錢出國讀大學又想小朋友自主,自律,有啟發性地學習。港同係好地方。

英華想佢D細路文武全才,父母要有準備放學繼續谷!

retriever 發表於 15-10-28 10:13
你可以睇下2ND IN 個RESULT, 用關係人表入SECOND 如無記錯只有26個.
英華關係人仕同街外人一向分兩條隊嚟考, 學位其實一早分好咗, 關係人仕多年嚟都只收不多於一班.

班舊生與其唔like林校長, 不如諗吓自己個仔點解係個細pool都出唔到線好過啦!

其實我都唔多like林校長, 不過我覺得佢收生安排沒有問題.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

picture 發表於 15-10-28 10:33
港同教學模式我覺得似赤柱聖提或CKY.

活動教學,二文三語。圖書教學。日日NET.

我都知港同教學出色,所以想知多0的點解港同 係中文小學,但英文方面又唔錯??因為語景都好重要...係咪課程設計過人之處?

如果港同係頭嗰幾日3rd in,幾會相當高
最後睇下時間差,如果港同早英華半小時或以上,可call定的士門口等(自己揸車就泊門口,抄牌當買時間),上東廊過西隧,半個鐘到。
港同基本上準時,英華越晏越遲,通常冇早。如果in下午4/5點,我驚你早到添。所以要睇inteview時間,另外yw 2nd in都高要求。

港同,男女校,感覺上開心上學無太大競爭
英華,男校,感覺上不停爭取成績,運動,音樂,樣樣要贏。

純個人感覺。

twotwoshing 發表於 15-10-28 10:43
如果港同係頭嗰幾日3rd in,幾會相當高
最後睇下時間差,如果港同早英華半小時或以上,可call定的士門口等( ...
題外話, yw 2nd in如何高要求 ?

yw已由校長親自出馬,讀書、反應、記性、耐性、禮貌,缺一不可,講真反應慢啲都好難應付英華,啲仔要讀得又玩得

hkpapa852 發表於 15-10-28 10:36
英華關係人仕同街外人一向分兩條隊嚟考, 學位其實一早分好咗, 關係人仕多年嚟都只收不多於一班.

班舊生與 ...

舊生唔LIKE 林校長, 除左唔俾面, 仲有太過高調, 有點"妹仔大過主人婆" 既感覺, 朋友既用語係, 林校長想將英華書院變成"英華小學附屬書院"

話時話, 我發現對林校長既印象很兩極化

爸爸好多唔多LIKE 佢

媽媽就好多迷哂暈...

BTW, 如果我無記錯, 你係YW既用家?!

引用:港同,男女校,感覺上開心上學無太大競爭英

原帖由 five555 於 15-10-28 發表
港同,男女校,感覺上開心上學無太大競爭
英華,男校,感覺上不停爭取成績,運動,音樂,樣樣要贏。
英華仔好勝心是強,但大部分返學是好開心,他們是Work Hard! Play Hard! 只要家長配合,他們考試也可以沒有壓力,因為成績表不會公佈名次(除非頭5名)。所以以用家身份覺得兩個都好,但港同已到3rd In, 機會大好多,就算是waiting, 如誠意足夠,入港同都唔難!但英華入唔到3rd In 是沒有機會Waiting 的⋯⋯所以我會揀港同😁⋯⋯之後再撲去英華⋯⋯英華有D人情味,1st 有家長遲半小時,都俾In...但去到2nd..我就唔確定啦😁

醒目開學勳章 王國長老

hosuper 發表於 15-10-28 08:30
因為對港同不太熟悉!可以分享一下學校那一方面比較好?什麼類型的小朋友比較適合?謝謝!

...
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/aboutus/file/esr_report_2015-02.pdf
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3164565&page=1#pid41754935
有興趣可睇睇

另外, 港同唔係日日net, 會輪住net, 高年班亦有net, net供應有限, 未能做到日日堂堂都net, 不過事實係唔同老師教嘅有唔同, 有成效就好

英文係活動教,, 另有單元, 有英語戲劇, 教材有本地, 有外地, 有校本, 亦有reader, 重視閱讀, 學校寧願多預備教材, 揀d有用黎用, 樣樣用d, 都唔想死板地只跟書教, 多元化lor, 可能就係活學活用又互動多啦, 學習壓力唔大學生有時間去試唔同嘅野, 所以學生學得開心就學到野, 而且學校俾老師自由度較大, 老師經常檢討課程同將自己覺得好的元素加入, 聽過老師講係開心可以實踐到自己想法, 辛苦d都值

引用:Quote:hosuper+發表於+15-10-28+08:30+因為

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-28 發表
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/aboutus/file/esr_report_2015-02.pdf
http://www.edu-kingdom.com/forum ...
Thx Charlotte _mom.

我只是聽了簡介會,了解不夠深。 Apologies.

我second in 時拿了本學校印的文集,好impressed!

Charlotte_mom    發表於 15-10-28 11:32

當然是港同!因為:

1. 港同只差臨門一腳了;
2. 英華林校長已到退休年齡,下一個校長是未知素。

除非心儀中學的英華書院,或英華非常重視體藝的校風(但新校長上任後也可能改變,否則我會選港同。

順帶一提:英華初小就考時事,我認識的家長有些認同這做法,但很多人也不以為然。

回覆 twotwoshing 的帖子

港同早見遲見真的有關係嗎?

retriever 發表於 15-10-28 11:02
舊生唔LIKE 林校長, 除左唔俾面, 仲有太過高調, 有點"妹仔大過主人婆" 既感覺, 朋友既用語係, 林校長想將 ...
我唔係英華小學既學生家長, 我D仔女讀緊官津小學.

林校長既印象兩極化..... 我會認為係咁:
1. 個仔入到去既家長, 或者只係聽過佢講嘢既家長(但無考過佢間小學)會頃向like佢
2. 個仔考唔入既家長, 或者另外某幾間名校既家長, 多數都唔like佢.

事實上, 書院同小學部分別好大, 書院仲係以傳統教學方式為主, 小學部學生直升上去其實都要適應.

而且我又覺得, 唔係多得林校長, 無咁多人會留意英華既學校, 到時英華可能只會變成被人遺忘, 但曾經著名而又有歷史既英中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題