用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Agent貨比三家
樓主: Adelakan
go

Agent貨比三家 [複製鏈接]

回覆 Adelakan 的帖子

話女女/仔仔決定唔去whatsapp/email講聲
再講下thank you啊 好helpful啊 就得啦

Adelakan 發表於 15-10-27 17:23
亮燈兄,我睇過其他post, 知你對申請學校比較熟。我剛剛搵左其中一個agent, 佢會幫我apply 5至6間學校。因 ...
其實我唔係好熟,希望可答到你既問題。阿大9/2014去讀,我只搵一間agent,因好急,攪掂左,佢冇收我任何費用。今次就到阿細,開始都係搵番呢間,星期日去左BC升學展,就再搵左兩間,都係俾左成績表佢地,因我要揀最平的,而且阿細成績差,所以好少選擇,只報了兩間,現搵左另一間agent,報緊第三間。聽天尤命。每間學校政策唔同,好似我開頭報左三間,C校就未收注冊費,可send卷做test,但R校就要俾£100至有卷做test,後來覺得學校都係貴(其實對各位家長黎講都係平),所以放棄,慳番£100

Adelakan 發表於 15-10-27 15:03
有家長意見,找agent 最好找多幾間,比較服務同價格,我而家都找到3家唔同agent, 各自比左唔同學校佢哋。但 ...
我今日至同另一agent講唔好send資料走C和R校,因我已搵agent報緊。

回覆:亮燈 的帖子

你去BC升學展報左2間學校?  好似每間學校要收500元報名費,是嗎?

其實唔駛咁擔心. 我當時用兩間agency ,報唔同學校.
最後揀左學校,就同另一間agency跟開的agent 講,我決定讀另一間agency 幫我報的學校.
agent 無hard feeling , 叫我中六再揾佢

BC 展覽個日,個 agent 企檔,仲同我地傾左幾句,話我女高左,問佢讀成點,仲俾sixth form 資料我地

.只耍落落大方兼坦白就無問題.

Adelakan 發表於 15-10-27 20:53
你去BC升學展報左2間學校?  好似每間學校要收500元報名費,是嗎?
唔係報左兩間學校,而係搵左兩間agent報學校,唔收錢。

wloi 發表於 15-10-27 21:03
其實唔駛咁擔心. 我當時用兩間agency ,報唔同學校.
最後揀左學校,就同另一間agency跟開的agent 講,我決定讀 ...
冇錯,我唔係做賊,搵幾間比較下,天公地道,何懼有之?

回覆:wloi 的帖子

因為我有同其中一個agent講,搵左另一個agent報另一間學校,佢立即有少少不悅口吻問我點解唔搵同一個agent報晒所有心儀學校,我立即講因為對方跟得唔好,佢都冇繼續進問。所以我覺得搵幾個agent會唔會唔係太好

Adelakan 發表於 15-10-27 21:10
因為我有同其中一個agent講,搵左另一個agent報另一間學校,佢立即有少少不悅口吻問我點解唔搵同一個agent ...
你有早左少少坦白..到有學校收,決定左先講都唔遲...有d學校係某些agency 獨家, 有d學校某些agency 又唔做....揾多個一間好正常

亮燈兄,經過考慮,諗住報考以下四間,請問此四間好嗎?
1  Campbell College (鐘意佢平加上近機場)
2  The Royal  School Dunganon (又係平,雖然係北愛,但學術評分比Campbell更好)
3  Kirkhan Grammar School (雖然貴過北愛學校,但在英格蘭來講,算幾平)
4  Denstone College (對我來說算好貴,但學術好似不錯)

回覆 Adelakan 的帖子

之前聽agent講第3果間kirkham要預早成年半要申請,因為超多人申請

Adelakan 發表於 15-10-27 21:23
亮燈兄,經過考慮,諗住報考以下四間,請問此四間好嗎?
1  Campbell College (鐘意佢平加上近機場)
2  The ...
咁轎!1和2我都報左,3和4就唔知,2就成績好D,1就校園大,活動多。我知既係咁多。

我都係budget有限,平啲就最好

回覆:Agent貨比三家

亮燈&Ade:  skIll在九月尾post過「英國十大高性價比住宿學校盤點」, 你們有無看過?有很多不夠三萬镑的學校可選擇,看看無坏,可能找到不錯的學校。

引用:亮燈&Ade:++skIll在九月尾post過「英國十大

原帖由 SYSquare 於 15-10-28 發表
亮燈&Ade:  skIll在九月尾post過「英國十大高性價比住宿學校盤點」, 你們有無看過?有很多不夠三萬镑的學 ...
謝謝提醒

引用:亮燈&Ade:++skIll在九月尾post過「英國十大

原帖由 SYSquare 於 15-10-28 發表
亮燈&Ade:  skIll在九月尾post過「英國十大高性價比住宿學校盤點」, 你們有無看過?有很多不夠三萬镑的學 ...
看過了,只有一間可以負擔。

亮兄,做乜亞細唔讀亞大果間呀?我諗住 2017 年送埋細仔過去,到時大女讀 sixth form,會轉校同細佬讀埋同一間學校,我問過 agent,佢話到時幫我搵間兩個子女同讀有折嘅學校!又或者大女轉讀公校,咁就平好多,不過我偏向第一個選擇!

引用:亮兄,做乜亞細唔讀亞大果間呀?我諗住+201

原帖由 basbyy 於 15-10-28 發表
亮兄,做乜亞細唔讀亞大果間呀?我諗住 2017 年送埋細仔過去,到時大女讀 sixth form,會轉校同細佬讀埋同 ...
因為學費貴及阿細成績差。你所諗既我都有咁諗,等阿細有學校收先,再等阿大聖誕返黎商量下。

亮燈 發表於 15-10-28 15:14
因為學費貴及阿細成績差。你所諗既我都有咁諗,等阿細有學校收先,再等阿大聖誕返黎商量下。

...
咁又係,如果我無記錯,你亞大間學校好似貴我亞女間學校成2,000磅一個term架!

引用:Quote:亮燈+發表於+15-10-28+15:14+因為學

原帖由 basbyy 於 15-10-28 發表
咁又係,如果我無記錯,你亞大間學校好似貴我亞女間學校成2,000磅一個term架! ...
咁平?令千金讀邊間啊?

‹ 上一主題|下一主題