用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 學校課程一問
go

學校課程一問 [複製鏈接]

想問各位現讀培僑家長
小學及中學之功課,測驗及考試情況?
有多少個外籍老師?

0    0    0    0

回覆:學校課程一問

我是小一家長, 相比津校功課唔多,主張閱讀,平均3-4樣功課,但很簡單,30-45分鐘可完成,本人非常鍾意!測驗即是評估,範圍唔多,可以夠小朋友上堂聽書都可以應付到

外藉老師唔太多,但英文科老師必須向學生講英文

回覆 jamlee309 的帖子

THX.每日3-4樣功課?
每星期有閱讀報告嗎? 及每星期要背詩句?

回覆:garygary13 的帖子

詩句係間唔時背一兩首,閱讀報告係星期一到四每日睇一本書(or chapter book 幾頁), 睇完寫番學到嘅生字,唔洗寫comment. 星期一至四要寫英文day book 寫番當日係學校發生嘅事,無限寫幾多字。隔個星期中文科作文一次,老師會比題目,有時係學校自定,長假期會派中文必讀書,睇完要做工作紙,英文科每個module 完咗要做presentation or group writing

功課真係唔多,有時直頭無功課,中文默書一個月兩次,英文一星期一次默8個生字,三次評估加一次考試

wing.2bb    發表於 15-10-29 17:19

引用:回覆+jamlee309+的帖子 THX.每日3-4樣功課

原帖由 garygary13 於 15-10-27 發表
回覆 jamlee309 的帖子

THX.每日3-4樣功課?
今日我女讀小一,一樣功課都無,只有改正!我最鍾意活動教學,多d時間陪女,唔係像機械人一般做功課!

在背詩方面,其實老師在堂上教她,她基本已識背,唔需太擔心,因我都唔識普通話,無法教她,但她普通話完全ok,無問題

wing.2bb  
Did your daughter learn mandarin outside before P1?  發表於 15-10-29 17:19

各位家長英語方面有報出面d興趣班加強嗎?

其實我覺得無須要加強,有些課程遲早都會敎,遲d都會識,無須要學快ー歩,還有培橋有一科英藝科,可以比學生有更多講英語的機會,而且小朋友與班主任構通只能説英語或普通話,我覺得學校對語言課程培育都很足夠

wing.2bb    發表於 15-10-29 17:18
wing.2bb    發表於 15-10-29 17:18

不過的確有D外國小朋友就讀. 哩樣都系學習英文幾好既環境.
所以上堂可以學, 同學之間可以英語交流.

另外遊學團是每年一次? 暫時只有國內?

英文堂好活動, 老師用youtube, storybook, games 去同小朋友互動, 同學之間互相訪問, 跟手再邀請小朋友系課堂做presentation, 小一已經開始咁做,尼個系我最欣賞之處。
吾系一般傳统學校只系呆呆聽書, 叫家長同小朋背讀然後返學校做presentation計分, 尼様好吾同, 亦系我放棄傳統名校原因。

wing.2bb    發表於 15-10-29 17:17

引用:Quote:原帖由+garygary13+於+15-10-27+發表

原帖由 jamlee309 於 15-10-27 發表
今日我女讀小一,一樣功課都無,只有改正!我最鍾意活動教學,多d時間陪女,唔係像機械人一般做功課!

在 ...
本身女在私幼稚園讀書,普通話都有學,不過我有上普通話興趣班,由k1讀起,如想讀培僑的家長,一定要加強普通話

其實有冇P6生成功考到出面B1英中?

引用:其實有冇P6生成功考到出面B1英中? +

原帖由 garygary13 於 15-10-30 發表
其實有冇P6生成功考到出面B1英中?
根據過往資料,培僑G6學生甚少報考外間Band one 中學,一般,家長會選擇原校升讀或出國留學; 另外,培僑在家校共同努力下,近幾屆DSE成績已達Band one水平,加上未來嫡系相繼陸續赴考,相信到時成績將更上一層楼,務請拭目以待!

人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

如果學校開IB課程, 減少一班中途轉去各名校的精英,相信成績更出衆。

回覆 壞寶貝 的帖子

“近幾屆DSE成績已達Band one水平”,可否分享下依據?多謝!
‹ 上一主題|下一主題