用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 智障 相於 發展遲緩 嗎
go

智障 相於 發展遲緩 嗎 [複製鏈接]

我仔現2歲1個月  他1歲10個月比CAC評為 發展遲緩 9至12個月 及自閉症譜系 我唔識分到底係咪係咁就代表係智障?

3    0    0    0

No. 唔係一定係智障。
去google下developmental delay, 和 autism spectrum disorder. 你會清楚一些。
智力有冇問題,你個小朋友仲太細,應該未評估到。唔駛擔心住。

回覆:智障 相於 發展遲緩 嗎

謝謝你

你小朋友排S位嗎? 而家有得追,6歲會再評估,到時才定係咪智障和程度。

政府排s位e位 職業治療 兒科(腦科)神精科 語言治療 及遺傳科 比仔 (好似好嚴重咁 但評估又無講佢咩程度自閉 而譜系又太廣泛)樣樣都係得個排字 除職業治療(去2次每次連交談20分鐘走得)我現在做緊私人一對一訓練 及針灸 驗血奶旦敏感戒口 返n班(學校知佢係A仔 想佢快d走) 盡量日日去公園 打下千秋 由於仔完全無語言能力(爸媽都未識)又唔識聽指令 但經3個月自已湊返(之前奶奶太好服待) 我真係覺得佢進步很多 由一個bb 到自已食飯 攞起個碗飲湯無漏 水杯飲水 又識自已係我手袋攞屈x氏水樽扭開蓋自已飲水 再放好蓋 但無意識扭返)識自已著 同除尿片衫褲鞋 識除襪 識少少簡單指令(如:掉垃圾 過黎)學會手指指 申手要 拍下手  由唔肯行訓地到而家叫住攬住腳要抱 拖下拖下行到成條街 由唔望人 到而家對爸媽有少量眼神接觸 叫名都有反應(10次有1次回應下 係街好d會回頭望)我真係覺得佢進步得好好 但係周圍的人 仲是話佢差 到底係咪我要求低

你的小朋友有問題就要正視,佢地始終同外面的小朋友有不同,會有差距,要幫佢追番,唔係一朝一夕達到,會有挫折,但都要欣賞小朋友的進步。

你早發現仲有時間追,咁細個DELAY,好多可以追到,你要試下改變教養方法。

醫生話智力評估6歲先可以做,做左先會知係咪智障,但如果你的小朋友到4、5歲仲係整體遲緩,尤其是認知,就要小心。

有時,我覺得6歲前就叫整體遲緩,好似好聽D,其實6歲後就叫智障。我識有個媽媽,佢仔係整體遲緩,唔係A,4歲仲未戒片,好多野唔明,成日唔行路要阿媽抱。

SWSWSW 發表於 15-10-27 00:03
政府排s位e位 職業治療 兒科(腦科)神精科 語言治療 及遺傳科 比仔 (好似好嚴重咁 但評估又無講佢咩程度 ...

我好欣賞你懂得欣賞你小朋友的進步,你知道昨天同今天的不同。

我大囡也是遲緩兒,在我的主題帖內有記錄她的進步。我也有另一女兒,她是正常小朋友。有大囡時,我同我先生都是少說話的人,所以我們的說話不多,再加上我有一個誤解,就是小朋友去到某一年紀就自然會識講嘢,會走路。但事實我錯了,小朋友在2歲前是腦部快速發展期,所有嘢在2歲前比小朋友接觸多,之後就輕鬆多了。
例子一: 我在大囡歲半還未開口講嘢先知有問題,於是立即常常講,但都不能報償之前無多同她說話的能力,要用七佰幾找治療師幫手,現在阿囡四歲先至叫做講到長少少的句子。由於大囡的問題,細囡我由細就同佢講嘢,佢8個月識講姐姐,家姐,到現在2歲已講到長句子。
例子二: 大囡歲半前去公園都少,於是佢大小肌都唔係好得,現在算追得好d,可以跑快d,雙腳跳,踏到單車,爬高爬低都好了,連行路都無咁飄;細囡由細玩到大,每日去2次公園,每次約1小時,人巨所有嘢差不多追到家姐,大小肌都發展平均。

所以我覺得照顧者是有影響小朋友發展的關鍵人物。唔想之後用咁多錢去做治療,就之前勤力d帶多d小朋友去玩,玩係小朋友在學習前的重要一環,唔好以為玩係花時間,玩的作用是大到你都想像唔到。

我都頭痛緊 剛收到電話 有語言治療 可以比仔 但我仔完全唔識講野 唔知要唔要好 大家都知 成千蚊一堂 我又唔知無語言情況下上語言治療有無用(有錢都想留返比佢 上d更有用的堂)

回覆 SWSWSW 的帖子

我大囡2歲2個月前,只講過1次爸爸,其他連音都無隻,但佢聽得明指令。做咗1個月到,佢開始有其他音或字走出來,就覺得好開心,用咗7佰幾1節45分鐘都覺得值得。

但係我仔指令都係識得幾個

語言要先理解才表達。

有家長分享過,未開口上ST好似無咩用,好似燒錢咁,未開口時的技巧都係先用簡單字句,不斷重覆,同幫自己和小朋友的動作配音,用玩具教,俾小朋友吸收。

你可以先上平D的PST,教下指令先,等儲左多D字再上ST,我仔都係咁。

你亦可以考慮上幾堂ST就停,聽下人地意見,自己學下技巧,返屋企自己教。

回覆:SWSWSW 的帖子

既然情況係咁,你更加應該要帶佢去啦,你都明白政府排期都耐,有資源緊係攞左先啦,政府物理治療果啲都好夠經驗。

多謝大家 同老公傾過 放棄語言治療 再排 因仔單字都無 我知有語言治療一定好過無治療 但現實歸現實 資限有限 想揾ot等其他治療 令佢聽得明指令先 再諗語言治療

政府果邊我全部都有排 雖然好流 由其剛見完兒科醫生 同我講 轉你地過黎都係想揾咩原因自閉 但一般自閉都無原因 我地暫時觀察下 (我有問兒科醫生 可唔可以驗下重金屬有無超標 佢話無得驗),你出去驗血驗尿 排4個月後再黎啦 走得 當然驗血驗尿又搞一輪 但血尿驗d咩又無講

最白痴係兒科醫生問:你仔係邊間醫院出世  我:威爾斯 醫生:順產? 我:催生十幾個鐘失敗 開刀 醫生:咁有無話焗親你仔? 我:我都想知?

引用:最白痴係兒科醫生問:你仔係邊間醫院出世++

原帖由 SWSWSW 於 15-10-31 發表
最白痴係兒科醫生問:你仔係邊間醫院出世  我:威爾斯 醫生:順產? 我:催生十幾個鐘失敗 開刀 醫生:咁有無話 ...
或者試下比仔玩吹波波,練習口肌。
我仔都成兩歲半先講野.

吹波波水嗎? 我仔 唔識吹 又會搶黎想放入口 我都唔太敢比佢玩 佢到而家 久唔久就會用口試野 (仲未有認知咩 係唔食得) 我而家只好比p膠佢咬 但佢1歲多 有期 見佢自已係床仔度吹口哨 佢諗口王 會有 爸爸爸爸 但就唔會對住個爸爸叫 物質引都唔得 都唔知佢幾時先肯開金口

引用:我都頭痛緊+剛收到電話+有語言治療+可以比

原帖由 SWSWSW 於 15-10-30 發表
我都頭痛緊 剛收到電話 有語言治療 可以比仔 但我仔完全唔識講野 唔知要唔要好 大家都知 成千蚊一堂 我又唔 ...
佢聽得明的話都去上下堂啦。都夠左2 歲了。一定係上隔週睇下個治療師夾唔夾你個仔丫。我囡剛過2 歲去見言語治療師。覺得都有幫助。我同老公學到啲技巧。

我老公剛讀緊 語言治療師 教家長技巧 的課程 ,就係諗住自已 在家 試下,排到的語言治療 太遠 小朋友開始返n班 出去上堂有難道 而家見話上水有 我再同佢排隊

評估時,會有三大項目,如果三大項目全中就係自閉症,中咗其中二項係自閉譜系。
CAC兒科醫生叫得排S位嘅,通常係需要好多支援同訓練嘅case,樓主加油!因為由依家開始,呢段黃金期好緊要!
另外,其實轉介排期嘅政府醫院兒科係包含腦科一齊睇,醫生咁問係有原因嘅,因為腦神經傳導異變都可以係後天造成,所以佢先會問返生產時有冇可能令到腦部受損嘅情況。驗血係驗有冇其他隱疾嘅可能,一篩檢係好多疾病一齊驗,雖然就咁睇好似冇幫助,不過,若小朋友太多重複行為,例如:眨眼、搖擺,係可以搵返醫生,有必要醫生會照腦,睇下腦有冇事。

睇樓主描述,叫10聲會回應1次,真係太少,建議多d主動引佢注意,就算佢唔理唔鍾意都要主動親近佢同佢講野,另外持續做OT。

‹ 上一主題|下一主題