用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望(九龍塘)vs 蘇浙(北角)
go

聖若望(九龍塘)vs 蘇浙(北角) [複製鏈接]

撞了面試日期,請教,大家如何取捨
(返學地點不是問題,重點係學術同語境的比較)

1    0    0    0

回覆:聖若望(九龍塘)vs 蘇浙(北角)

我個人會揀聖若望

都差不多,睇下你住哪裏區啦

Push~~~~

蘇浙唔清楚,我小朋友讀聖若望Pn,老師,姨姨好好,照顧得唔錯,開學初成日有電話打來報告進度,老師觀察小朋友性格都到位,小朋友鍾意返學,英文應該教得好,返左學講多左英文單字,校舍係細D,不過有戶外活動空間,希望幫到你

引用:蘇浙唔清楚,我小朋友讀聖若望Pn,老師,姨

原帖由 ting626 於 15-10-26 發表
蘇浙唔清楚,我小朋友讀聖若望Pn,老師,姨姨好好,照顧得唔錯,開學初成日有電話打來報告進度,老師觀察小 ...
想問聖若望K1學費幾多?同埋K2開始係咪得全日班? Thx

回覆:ting626 的帖子

謝謝你的意見

學費vs 學卷, 美語vs 國語,小班vs大班,depend what u need

引用:學費vs+學卷,+美語vs+國語,小班vs大班,d

原帖由 lovely_summer 於 15-10-27 發表
學費vs 學卷, 美語vs 國語,小班vs大班,depend what u need
多謝你的意見

我女Pn$5700,K1無去問唔清楚視乎半日定全日,我女一班28人,應係最多人一班,但有3個老師,1香港人+2NET,1位姨姨,K2-K3一定全日,適應小學痳

引用:我女Pn$5700,K1無去問唔清楚視乎半日定全

原帖由 ting626 於 15-10-28 發表
我女Pn$5700,K1無去問唔清楚視乎半日定全日,我女一班28人,應係最多人一班,但有3個老師,1香港人+2NET, ...
講緊 聖若望?定蘇浙?

SJC pn $5700, K1 $5800,
K1 約16人一班,比較學術,很快執筆學字,所以好見仁見智是否適合自己小朋友
K1 唔會再當bb教,老師對小朋友很有要求,如進度不理想家長需家中協助,當然好處小朋友學術上都有不錯程度,壞處是大人小朋友都有一定的壓力,不過呢樣的壓力可能都發生係不同學校身上,可能都冇得點避

引用:我女Pn$5700,K1無去問唔清楚視乎半日定全

原帖由 ting626 於 15-10-28 發表
我女Pn$5700,K1無去問唔清楚視乎半日定全日,我女一班28人,應係最多人一班,但有3個老師,1香港人+2NET, ...
請問邊間?

回覆:tambb601 的帖子

聖若望

KCS都有國際班,學費都唔平,如果住香港就KCS, 九龍就SJ啦

Thanks for your sharing

我本人就是聖若望的舊生,並且我全個家族包括我的表妹及表弟都是在SJC畢業的,我們和前校長Miss Chung很熟諗,但我熟悉的SJC並不是名幼,他的小學更加是Band 2或以下. 但蘇浙幼稚園是很出名的,他的小學更加是Band one。樓主你將這兩間學校比較,他們是不同的級數啊!

樓主你可以去其他的討論貼上看看這兩間的幼稚園的排位及小一派位便知道一清二楚了。

回覆:lovely_meloci 的帖子

謝謝你的分享

提外話, 聖若望已經出咗面試時間??
‹ 上一主題|下一主題