用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可否分享一下陳守仁2nd in內容?
樓主: 麥子仲肥
go

可否分享一下陳守仁2nd in內容? [複製鏈接]

玩遊戲win咗就全組有貼紙

老師傾談時先用英文問了一題,跟住就問can u speak Cantonese?然後就一直廣東話作答了

引用:回覆+386alicefung+的帖子 我仔有學校磁石

原帖由 bblove100 於 15-10-24 發表
回覆 386alicefung 的帖子

我仔有學校磁石貼及2張貼纸,仲話自已有12分,其他有8分,9分?你地小朋友有話 ...

佢話見到老師俾分是是用「正」字為評分喎
哈哈

引用:Quote:原帖由+Care_Bears2009+於+15-10-24+

原帖由 Snoopyboy 於 15-10-24 發表
有數,考一幅圖內有疊高的積木,考數目,跟住show 另一幅,問究竟拿走了幾塊

...
根據小朋友話數學題是8 粒積木,攞走幾多剩番2粒. 砌西瓜果個都有考,應該考邏輯。

回覆 bblove100 的帖子

之前的面試完後,試過問他,但他不願透露,所以不敢再追問。

引用:Quote:原帖由+Snoopyboy+於+15-10-24+發表

原帖由 Bear999 於 15-10-24 發表
根據小朋友話數學題是8 粒積木,攞走幾多剩番2粒. 砌西瓜果個都有考,應該考邏輯。

...
我仔那題是超過十幾粒
可能題目不同

alovea 發表於 15-10-24 19:04
根據阿仔述說:共有亦六個老師,兩個講遊戲規則(我估係hold集體遊戲),四個就每一個部iPad ,輪流見學生
...

你仔仔記性好, 好叻仔!

請問係咪大約600人入second round, 之後大約420 人可以去final round (parent sharing)?

回覆:hippoo 的帖子

多謝你
佢太愛interview,所以好想分享比我知

阿囡係話有計分,但冇講幾多分。
數學題係比佢睇有兩間屋,一間有六層,另一間得兩層,問佢兩層果間如果要高過另一間,要加幾多層?
小朋友的複術,唔知有幾真的。
當個好爸爸

回覆:386alicefung 的帖子

我個女都係咁,每一次都唔講考左乜。我都好 surprise 其他小朋友可以講得咁仔細,不過見小女全部都有 second in 就算。佢自己的事佢自己攪掂。

回覆 lydia_keng 的帖子

昨天我們是第一批考的,小朋友考完之後,接走時,老師在門口派貼紙給每一位小朋友,並不是玩完贏了才有。另外,小朋友考完出來,手拿磁石,他說每人都有一個。

仔仔說分了A,B,C,D組玩"老師話",嬴了一組有貼紙,輸了其他三組是磁石書夾。走時見到好多小朋友拿磁石書夾

回覆:可否分享一下陳守仁2nd in內容?

我仔話佢地只係C和D組一齊玩老師話,贏咗果組全組有磁石貼。我接佢時手拿一張貼紙加一張磁石貼,接完佢再有老師合所有小朋友派多張貼紙。

Lingfung813  可能每組不同,因仔仔是in 0900  發表於 15-10-25 10:20

今天發現有人話星期六31號還有陳守仁2nd in.是真的嗎?如果是真的,以上詳細討論可能對昨天小朋友不太公平。請有31號2nd in 家長們指正。

回覆:heha2010 的帖子

學校網頁顯示只有24/10一天進行第二輪面試。

回覆:boyboobee 的帖子

Exactly the same as what my daughter said! 👍🏻

引用:阿囡係話有計分,但冇講幾多分。數學題係比

原帖由 boyboobee 於 15-10-25 發表
阿囡係話有計分,但冇講幾多分。
數學題係比佢睇有兩間屋,一間有六層,另一間得兩層,問佢兩層果間如果要 ...
Exactly the same as what my daughter said! 👍🏻

好心急,希望快D出results

請問你們的小朋友有冇話老師同佢講再個秘密,到收到信有3rd in才話比父母知,如果冇就不用再提?
我小朋友講,我不知她有冇亂咁講

‹ 上一主題|下一主題