用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園vs學之園
go

根德園vs學之園   [複製鏈接]

請問各位根德園vs學之園邊間學術較強?本人希望找間著重語文能力,尤其是英文。 

89    0    0    0

引用:請問各位根德園vs學之園邊間學術較強?本人

原帖由 kk1025 於 15-10-24 發表
請問各位根德園vs學之園邊間學術較強?本人希望找間著重語文能力,尤其是英文。 

...
如果對英文有要求,學之園比較啱你。我上年亦係二選一,最後揀左學之園,不過如果講中數一定係根德深。

hppa    發表於 17-6-22 02:16

回覆:aptiva 的帖子

甘如果學之園同york and st.cat比較邊個學術及英文程度較好?

...
其實冇一閘幼稚園可以零缺點。你目標明確重英文的話LH

回覆:根德園vs學之園

如果你重英文 屋企又無英文語言環境,你讀呢2間都會出去外補,只不過補一星期幾多堂。

kk1025 發表於 15-10-24 06:49

...
LH

引用:甘如果學之園同york+and+st.cat比較邊個學

原帖由 blackcarol 於 15-10-27 發表
甘如果學之園同york and st.cat比較邊個學術及英文程度較好?
LH長時間有一個NET做班主任。York & SC就無。不過兩間學校每日都有教英文時間。英文學術程度York & SC深過LH。

引用:Quote:原帖由+blackcarol+於+15-10-27+發表

原帖由 咪臣 於 15-12-23 發表
LH長時間有一個NET做班主任。York & SC就無。不過兩間學校每日都有教英文時間。英文學術程度York & SC深過L ...
唔好意思,可以講解一下?LH有NET長駐但英文SC好d?

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+15-12-23+發表LH長時

原帖由 sala222 於 15-12-23 發表
唔好意思,可以講解一下?LH有NET長駐但英文SC好d?
我對比過LH跟SC、York K3功課,覺得SC、York深啲,不過York係為深而深,好似坊間啲習作,無乜深度。SC就將grammar(例如past tense)融入K3課程。LH Theme book啲字教得好深,不過暫時未見教grammar,仲教緊phonics 複音、blending。所以語景LH勝,學術SC贏。LH K3教環保,用字好深,小朋友作句要跟主題,我覺得比較難作。

Cutekillq  Tks  發表於 16-4-13 20:10

引用:Quote:原帖由+sala222+於+15-12-23+發表唔

我對比過LH跟SC、York K3功課,覺得SC、York深啲,不過York係為深而深,好似坊間啲習作,無乜深度。SC就將g ...
分析好詳盡,多謝你。我仲有個問題,小兒有SC英粵及LH英普,本身偏向英粵,因為母語教學吸收一些,用普通話怕小兒表達能力不能提升,用字方面始終又不同,你看法如何?另希望考資私小,那家較好?SC是否自信及表達較好?LH語言較好?另有弟妹跟,LH機會會否大一點?

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+15-12-23+發表我對比

原帖由 sala222 於 15-12-23 發表
分析好詳盡,多謝你。我仲有個問題,小兒有SC英粵及LH英普,本身偏向英粵,因為母語教學吸收一些,用普通話 ...
揀SC英粵,就一定要出外補普通話。一星期一堂普通話的話,小朋友就要努力練習普通話。因為小一面試係真係要英普粵三樣一齊考。雖然神校如男拔、英華無考普通話,不過大部分私小直資都會考普通話,識聽識講普通話is a must。坊間面試班係唔會教學生,如何用普通話對答。要家長自己教/搵老師教。LH啟迪班就有英普粵訓練學生對答。不過我自己覺得就算揀LH,唔好依賴LH啟迪班訓練學生面試,因為為期六個月啟迪班,只是俾一個面試環境俾學生熟習。無乜教面試題目操練。校長當然有教學生面試禮儀,始終面試著重學術。操練好學術最緊要。揀LH,家長自己就在家全程用廣東話。LH學生應對小一面試,用英普粵對答是完全沒有問題。考唔考cert完全唔重要。因為portfolio對現在面試唔重要。有些二線學校如LMC、培僑等都會將cert計多10%。反而面試表現、學術尤為最重要。今年小兒LH嘅同學仔普遍都有一個offer(普遍二線直資/私小),當然亦有很多人有多過4個offers,所以LH考私小 & 直資面試成績有保證。不過SC考男拔成績斐然,你若target超級神校,SC又真係勝人一籌!看你自己target那一類神校!

Cutekillq    發表於 16-4-13 20:15

引用:Quote:原帖由+sala222+於+15-12-23+發表分

揀SC英粵,就一定要出外補普通話。一星期一堂普通話的話,小朋友就要努力練習普通話。因為小一面試係真係要 ...
多謝意見,好詳盡分析,我同先生消化中,佢想小朋友自信d,入超級神校,我自己係穩陣派,喜歡二線中庸學校,壓力細一點。我冇諗過普通話咁重要,因為朋友説只有林文燦同另一間(我忘記個名)要用普通話,所以令我覺得不需要太早學,一星期一兩堂已經夠。另外英文,LH SC都有phoenix,又有net,不用外補吧?

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+15-12-23+發表揀SC英

原帖由 sala222 於 15-12-24 發表
多謝意見,好詳盡分析,我同先生消化中,佢想小朋友自信d,入超級神校,我自己係穩陣派,喜歡二線中庸學校 ...
Phonics雖然有教,不過blending要K3才教,所以若是要在小一面試前,識用phonics自己拼讀深字就未必識,普通認字尚可。現在小一面試越考越深,準備充足好重要,而且報名面試的學校,名額盡量要多一些(大約至少二十間),不然「一個offer都無嘅機會率」就會大增。叻嘅小朋友可以面試五間中五間,表現唔穩定(即容易分心、group interview表現唔突出、唔喜歡出聲)嘅小朋友,更要報名多間小學面試。唔好對自己小朋友太有信心,始終「強中自有強中手」,完全依賴名幼唔出外補習,係自欺欺人。盡量加強學術訓練最穩陣,名幼最多訓練學生在K2下學期,可以有K3上學期嘅程度,可是小一面試時,要求學生至少小一或小二程度,所以出外補習/自家教授無可避免。LH校長經常有跟家長茶聚,會將面試tips告訴家長,都係一讚!

引用:Quote:原帖由+sala222+於+15-12-24+發表多

原帖由 咪臣 於 15-12-24 發表
Phonics雖然有教,不過blending要K3才教,所以若是要在小一面試前,識用phonics自己拼讀深字就未必識,普通 ...
多謝分享現實情況,「全依賴名幼唔出外補習,係自欺欺人」,我都明白,只係唔想面對幼稚園要外補,而仲有妹妹,希望周未可以輕鬆一點,唔需要上堂,一齊玩。其實呢個情況,兩間都係好學校,分別不大,只係英粵或要補PTH,對英文有要求就補,另外上下面試班。這些集中在K2時開始,到K3頭就裝備好interview,對嗎?

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+15-12-24+發表Phonic

原帖由 sala222 於 15-12-24 發表
多謝分享現實情況,「全依賴名幼唔出外補習,係自欺欺人」,我都明白,只係唔想面對幼稚園要外補,而仲有妹 ...
如果只是K2才裝備,我怕學術未必追得上。其實K1已經要預備,尤其是數學。

引用:Quote:原帖由+sala222+於+15-12-24+發表多

原帖由 咪臣 於 15-12-24 發表
如果只是K2才裝備,我怕學術未必追得上。其實K1已經要預備,尤其是數學。

...
K1請問如何準備數學?甚麼課程較有用?

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+15-12-24+發表如果只

原帖由 maymay27 於 15-12-24 發表
通常都是eye level、kumon、math concept,梗有一間係左近。冷門就揀Montessori、Math Monkey。操卷就揀eye level & Kumon。Eye level可由play math學起。以上全部係英數。其他learning centres(即有面試班個種)都有數學教,其中有教中數。

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+15-12-24+發表如果只

原帖由 maymay27 於 15-12-24 發表
K2尾之前最好識20以內嘅加減數。如果背埋乘數表就更好。

...
已放棄kv and lh... 不過如果比我在兩者選擇我應該会揀kv..歷史悠久,個brand name好似較為靠得住……

引用:Quote:原帖由+kk1025+於+15-10-24+發表請問

原帖由 Julybabe 於 15-12-25 發表
已放棄kv and lh... 不過如果比我在兩者選擇我應該会揀kv..歷史悠久,個brand name好似較為靠得住……

...
請問最後你決定了邊間?

‹ 上一主題|下一主題