用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園vs學之園
go

根德園vs學之園

請問各位根德園vs學之園邊間學術較強?本人希望找間著重語文能力,尤其是英文。

引用:請問各位根德園vs學之園邊間學術較強?本人

原帖由 kk1025 於 15-10-24 發表
請問各位根德園vs學之園邊間學術較強?本人希望找間著重語文能力,尤其是英文。

...
根徳園出名係中文同數學,學之園就中英平均,如果要英文強,就St Catherine Victoria 或Boxhill,都係我聽返來

回覆:根德園vs學之園

著重英文,如二選一,LH啦,日日有NET!KV都係近年先加入NET, 唔係日日有NET上英文!

好難揀落手,兩間都好!
要英文就要考慮St cat

貢獻勳章

引用:著重英文,如二選一,LH啦,日日有NET!KV

簽名被屏蔽

引用:我唔覺得根德D英文會差過LH+囉! +

原帖由 puichingforsure 於 15-10-24 發表
我唔覺得根德D英文會差過LH 囉!
Yes, 英文KV writing 同grammar 都好好㗎

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+15-10-24

原帖由 MELODY430 於 15-10-24 發表
Yes, 英文KV writing 同grammar 都好好㗎
一去到小一,就便知KV真是👍!

引用:請問各位根德園vs學之園邊間學術較強?本人

引用:著重英文,如二選一,LH啦,日日有NET!KV

引用:Quote:原帖由+kk1025+於+15-10-24+發表請問

原帖由 SoLM 於 15-10-24 發表
學之園好,英文亦很好。比我一定簡學之園。老實講,學之園絶對是名幼之中嘅名幼,高幾班!想當年,學之園、 ...
前輩,介唔介意share 下小朋友讀左學之園之後有D 乜野直資私小offer? (幫朋友問). 謝!

多謝各位的寶貴意見。請問考小一和小一銜接方面,kv和Lh邊間較佳?🙏

引用:多謝各位的寶貴意見。請問考小一和小一銜接

原帖由 kk1025 於 15-10-25 發表
多謝各位的寶貴意見。請問考小一和小一銜接方面,kv和Lh邊間較佳?🙏

...
兩間今年面試時間完全錯開,你去感受下先啦!

引用:Quote:原帖由+kk1025+於+15-10-24+發表請問

原帖由 SoLM 於 15-10-24 發表
學之園好,英文亦很好。比我一定簡學之園。老實講,學之園絶對是名幼之中嘅名幼,高幾班!想當年,學之園、 ...
想請問名幼中嘅名幼,高sc/kv幾多班?邊方面勁得咁緊要?真係失覺哂

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-10-24+發表學之園

簽名被屏蔽

回覆:oscarwan 的帖子

我係LH 用家、不評論LH 係唔係一間名校、但想講LH 係一間絕對有heart既學校。自家教材好吸引、我囡囡每日返到屋企都話要做功課。至於中文程度、so far 我同Kv 家長看過大家學既字咭、大致上差不多。可能因為仲係開學冇幾耐、Kv 可能遲d越來越深。英文方面、係英文老師做班主任、亦俾好多機會小朋友present! LH 賣點係均衡發展、活動教學。我自已也因為LH 放棄了3間所謂既名幼offer、Kv 係其中一間。你問我,講名氣,一定係Kv 勝出、因為kv真係好耐歷史、而我更相信Kv 係一間好學校。重點不是名不名校、重點係找一間同你理念相同而你覺得係適合你小朋友。如果你小朋友本身係叻,其實去任何一間都會發揮得好好,不如選擇一間佢會返得開心既學校。

tingtingword    發表於 15-10-28 11:10

想請教。。成日聽人講kv中數強,係咪單靠學校教材加在家溫學校既野,唔去外補都咁強呀?

引用:想請教。。成日聽人講kv中數強,係咪單靠學

簽名被屏蔽