用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS出左 2nd in result ?
樓主: shekshek911
go

DBS出左 2nd in result ?   [複製鏈接]

回覆 PhilC 的帖子

我唔係OLD BOY 及 沒有SKH 受洗.....在DBS, 牌面已經輸了10分.......

回覆 alovea 的帖子

何解? 想聽取一些意見....

引用:回覆+iedummy+的帖子 DBSPD+for+sure!!!!

原帖由 alovea 於 15-11-03 發表
回覆 iedummy 的帖子

DBSPD for sure!!!!
你咁多好option 會去港同3rd in 嗎?

引用:回覆+PhilC+的帖子 我唔係OLD+BOY+及+沒有

原帖由 iedummy 於 15-11-03 發表

我唔係OLD BOY 及 沒有SKH 受洗.....在DBS, 牌面已經輸了10分....... ...
Metoo,n無人士

引用:回覆+PhilC+的帖子 我唔係OLD+BOY+及+沒有

我唔係OLD BOY 及 沒有SKH 受洗.....在DBS, 牌面已經輸了10分....... ...

牌面輸十分,慘得過學位7:3比?計埋呢10分,DB收的有關係人士,都唔過兩成。校長有係簡介會講過,但唔記得實數,有錯請指正。DB的世襲程度,相對SPCCPS,細好多好多。利申:我仔兩間都入了2nd in,屬N無人士,以上係從值搏率分析,冇潛在利益㗎。

回覆:Snoopyboy 的帖子

哎呀...有兩間offers先比我啦,唉

回覆:NgNgMa 的帖子

都會呀!其實有2nd in又唔sure win 其實都係大家誇獎

回覆:iedummy 的帖子

其實我係個人喜好
認識好多拔萃仔
感覺佢地比較響學術同運動音樂較為平衡
前兩晚剛剛睇咗學界(唔知係唔係學界,總之係果幾間名校)游水比賽
DBSPD成績好好,全場總冠軍
音樂方面就更唔使我講
印象中好似足球差少少
當然佢地頭上會有光環
所以要學會謙遜學會堅持...

引用:好唔開心.++兩間神校硬撞.+相差沒有一小時.

好唔開心.  兩間神校硬撞. 相差沒有一小時....兩間都努力問過都唔可以改, 好懊惱..... ...
不如計下機會先,DB如果有10分 bouns,只要小朋友唔係失準,應該好大機會, Coed相對應該位小,除非你係有關人仕

我記得DB 2nd in, 時間好準,好快in完,如果你早少少去到,一個鐘應該有機會趕下場,當然預備好車...

你問心諗下, 兩個都比你OFFER, 你去邊間.

唔知點解, 我覺得果10分是假的.

回覆 alovea 的帖子

我果個年代既了解...

DB仔既三個光環, 其實係三批人: 運動, 攪野(BALL, 聯校), 成績.

但俾人感覺, 係三樣都好得....

唔等於一個人有齊呢三瓣...

回覆 retriever 的帖子

邊有咁好彩.....只當參與.....

回覆:DBS出左 2nd in result ?

想問下知唔知interview係咪跟no排定跟分數?
我識2個,1st in比我早,2nd in亦比我早

引用:好唔開心.++兩間神校硬撞.+相差沒有一小時.

好唔開心.  兩間神校硬撞. 相差沒有一小時....兩間都努力問過都唔可以改, 好懊惱..... ...
唔計機會率,我會揀Coed, 但現實要計機率,咁一定in DBS

引用:想問下知唔知interview係咪跟no排定跟分數

原帖由 pekkle321 於 15-11-03 發表
想問下知唔知interview係咪跟no排定跟分數?
我識2個,1st in比我早,2nd in亦比我早

...
我first in 遲過另一個朋友,但我sec in 早,所以可能random

回覆 pekkle321 的帖子

大家係咪覺得DB 係1/2 機會?

其實去到呢ROUND, 兩間學校既校長都係睇小朋友及父母的表現及表演........幾會可萛是均等...因為唔會有好表現及N人仕而唔收...相反如果沒有好表現但是有關係人士而收.........

aka722  yes, agree. I think should go to the school that you like.  發表於 15-11-3 16:58

引用:Quote:原帖由+pekkle321+於+15-11-03+發表

原帖由 ccdenc 於 15-11-03 發表
我first in 遲過另一個朋友,但我sec in 早,所以可能random
咁會唔會跟分數?

兩間都有去考,阿仔好明顯唔夠女仔叻,好好彩佢考到DB second round。回想剛收信嗰日將這個消息話俾佢聽時,他答我說「我最鍾意男拔, 我好專心去考㗎」.....咁即係之前去嘅學校是唔専心去考...
所以我覺得小朋友的意願是好重要的,一旦喜歡上自會用心去考。
‹ 上一主題|下一主題