用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS出左 2nd in result ?
樓主: shekshek911
go

DBS出左 2nd in result ?   [複製鏈接]

回覆:DBS出左 2nd in result ?

聽左之前好難高難度題目,寫20個中文字,考乘數,我都驚一驚,但仔說他不是考呢d。有可能個別小朋友,老師想考深d睇清楚些也未定。

啲人老吹。。。。

good Luck everyone!

引用:我仔話只畫畫,聽故事答問題(佢有唔識),

原帖由 booklice 於 15-11-01 發表
我仔話只畫畫,聽故事答問題(佢有唔識),聽下指令做野,睇卡通,真係無乜學術

...
同我個仔一樣。佢直頭話的問題似k1問題

引用:識背九乘數和寫中文字的,可能直接收咗,唔

原帖由 Bibianna0518 於 15-11-01 發表
識背九乘數和寫中文字的,可能直接收咗,唔需要2nd round。
冇可能吧!考乘數表都冇可能。我一D都唔信啊!

有少少懷疑是面試班踢人入會的技倆,笑左

但個講得好真架喎

我信小朋友無講大話,有D人係考得深嘅,只係有興趣知,如考淺都入2nd in, 咁呢D勁人係咪一定入2nd in 呢?

想問問second in大家所講的「三師會審」,除了見羅校長,仲有邊兩位?

回覆:Bear999 的帖子

鄭校長都應該會出席

引用:鄭校長都應該會出席 +

原帖由 alovea 於 15-11-01 發表
鄭校長都應該會出席
我見報章有訪問,提及三師是校長、校董和老師。鄭校長即是校董?

唔一定,我當年2nd int係見羅校長,副校長同校董,鄭校長冇出席。

三師會審

Bear999 發表於 15-11-1 20:30
我見報章有訪問,提及三師是校長、校董和老師。鄭校長即是校董?

羅校長,其中一位副校長同其中一位校董。問問題主要係校長同副校長。

鄭校長多數只會係之後既 interview 出現。

alovea 發表於 15-11-1 18:07
但個講得好真架喎

我相信係事實, 但有表述既差異.

講者個仔從細看乘數表, 也懂乘數表..

所以, 如果遇到問9+9+9既時候, 孩子可能解讀為"背9既乘數表"

有趣既係, 如果老師如果問:"你點得出來存架", 究竟會欣賞"9+9+9" 還是"9X3"?!!

類似老師問分糖既問題, 媽媽們理解為"考除數", 都係表述既差異, 引起既誤解.

回覆:DBS出左 2nd in result

我仔仔話冇問過任何數學問題,只聽故事答問題,之後佢地全組人是最早進去看電視的

引用:想問問second+in大家所講的「三師會審」,

原帖由 Bear999 於 15-11-01 發表
想問問second in大家所講的「三師會審」,除了見羅校長,仲有邊兩位?
副校和校董,鄭校長有空可出席。

回覆:retriever 的帖子

9x3 in Maths is 9 times 3, so in your case, it should be 3 times 9 and is 3x9

回覆:Kidultdaddy 的帖子

Just see this explanation recently on newspaper...coz quite a hot topic lately..

Just for fun

丘師奶 無在這post出現
‹ 上一主題|下一主題