用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second i ...
樓主: maymay321
go

想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小   [複製鏈接]

ffaye 發表於 15-10-23 10:22
咁又未必。因為第一round偏重睇學術既只係tsl sfa.

我仔舊年考小一,唔多識字但勝在吹得下所以大部分都去到 ...
吹得真係好緊要,我嗰仔學術幾好,衰在內歛唔吹得...

引用:Yes +

原帖由 littlemonkey09 於 15-10-23 發表
Yes
想知讀Kv 的你哋點樣幫佢哋進補英文?

回覆 maymay321 的帖子

點解問果幾間會加埋高小既? 類似咩?  還是你心儀?

相信只有港島人才考埋高小..

引用:想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同

原帖由 maymay321 於 15-10-23 發表
想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小朋友有甚麼優點?可分享培育心得嗎? ...
唔怕羞,中英表達能力不俗,有禮貎,聽指示,名幼。

回覆 retriever 的帖子

都不一定...我住KOWLOON, 有幸4 間都有SECOND IN....^_^..其實我覺得高主教都唔錯....

阿仔有yw, sfa, tsl , 高主教,福小2nd in.
不是名幼。
有參加面試班及自己在家助谷。

retriever 發表於 15-10-23 10:36
回覆 maymay321 的帖子
都唔一定, 我住黃大仙, 同座都有對兄妹讀高小呀.

rainbowcov  見到在葵涌區都有一個。  發表於 15-10-26 16:14

iedummy 發表於 15-10-23 10:42
回覆 retriever 的帖子

都不一定...我住KOWLOON, 有幸4 間都有SECOND IN....^_^..其實我覺得高主教都唔錯. ...

HMMMM.... 高小位置唔係咁方便, 九龍人車費重皮...

好似高小不是全部直昇高主教書院, 好似前60名?

有錯請指正.

回覆:想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小

我囝有高小,sfa 2nd in ,無報英華Tsl

我囝中英比較強,數學就一般,讀沙田某間幼稚園

唔好問我點解唔報英華tsl ,各有喜好

回覆:想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小

暫時我囝有音小offer ,王錦輝已2nd in ,真道救恩有offer 但唔註冊

引用:暫時我囝有音小offer+,王錦輝已2nd+in+,

原帖由 細芝麻 於 15-10-23 發表
暫時我囝有音小offer ,王錦輝已2nd in ,真道救恩有offer 但唔註冊
仲有一間福小已2nd in

引用:我囝有高小,sfa+2nd+in+,無報英華Tsl+

你仔仔好叻!

回覆:細芝麻 的帖子

叻仔!

回覆 細芝麻 的帖子

算是我第一次聽到要音小但放棄其他兩間註冊....個人意見....

hkpapa852  擺明係搏抽中頭獎啦!   發表於 15-10-23 12:29

引用:我囝有高小,sfa+2nd+in+,無報英華Tsl+

可以講沙田咩幼稚園嗎?

引用:回覆+細芝麻+的帖子 算是我第一次聽到要音

原帖由 iedummy 於 15-10-23 發表
回覆 細芝麻 的帖子

算是我第一次聽到要音小但放棄其他兩間註冊....個人意見.... ...
可能好想讀自行同大抽獎

引用:回覆+細芝麻+的帖子 算是我第一次聽到要音

原帖由 iedummy 於 15-10-23 發表
回覆 細芝麻 的帖子

算是我第一次聽到要音小但放棄其他兩間註冊....個人意見.... ...
音小係私校,心儀直資唔係呢兩間,所以唔註冊

引用:Quote:原帖由+iedummy+於+15-10-23+發表回

原帖由 Babyarsene 於 15-10-23 發表
可能好想讀自行同大抽獎
Bingo!
除左心儀直資,我係好想大抽獎

kwansara  請問心儀邊間直資.. DBSPD ?  發表於 15-10-23 12:52

囡囡second in的有SFA, TSL, WKF, 有offer的是聖母, 讀的幼稚園最好的是給了語言環境,是英普雙老師的, 學術上學校教的不算深, 特別是中文, 有在外面另外學中文, 其他的也沒甚麼特別, 常識懂的也不多, 性格上比較多言, 好動, 但在老師面莉會變得很乖, 會主動答題, 缺點是很容易興奮過度而大叫, 以前很多面試失敗就因為答中題目就自己太高興會手舞足蹈。所以到目前為止有幾個2nd in已經是意料之外。希望大家都繼續努力, 不要放棄。
當個好爸爸

引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-10-23+發表

Bingo!
除左心儀直資,我係好想大抽獎
你心儀wkf?

‹ 上一主題|下一主題