用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second i ...
樓主: maymay321
go

想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小   [複製鏈接]

其實 Cert, interview 班 重唔重要? 我是要返工的媽媽, 如星期六 日都操呢d 好似好慘.

另外有 Offer 的小朋友是否大多是全職媽媽訓練 ?  

簽名被屏蔽

面試絕對比咩cert都重要。我仔舊年in咗幾間,有兩間佢唔鍾意,特登in得唔認真(佢in完之後話我哋知),最後當然唔收。另外兩間係佢鍾意,in嘅時候認真好多,最後收咗。

引用:Quote:mingling1980+發表於+15-11-5+10:56+

mingling1980 發表於 15-11-5 10:56
其實 Cert, interview 班 重唔重要? 我是要返工的媽媽, 如星期六 日都操呢d 好似好慘.

另外有 Offer 的小 ...

我係好忙的在職媽媽....我沒有比太多嘢仍學, 平時只學PIANO, Painting, rugby...

我係自己教...自己比EXERCISE佢做的

回覆 esther2010 的帖子

Exercise 是自己出的 ? :D

回覆 esther2010 的帖子

可能我講D 野唔係咁岩大家聽...

D 校長講既野係真話, 無呃人!

王道係閱讀習慣....

多D 同小朋友相處, 帶佢出去多D 見下大自然或者認識周邊既社區環境, 四處行下走下.... 唔好下下都罐頭娛樂, 好似"滴滴尼", 什麼主題公園, 農場, 樹屋等...  行下街(唔係商場)四圍睇下, 細路仔都學到好好多野, 多D 見下陌生人....

i am an old boy from sfa graduated 2008-2009 and i can tell you all the kids in sfa are hard-working, willing to learn and bright. They have great english and math standard and they are all very presentable

引用:Quote:mingling1980+發表於+15-11-5+10:56+

原帖由 布希亞 於 15-11-05 發表
經歷過私小和自資面試,都知道Cert是零用處,只是面試表現佔了百分百,而且越是神校越不考學術,可以話如果 ...
agree

Another one: TSL round 3 and St. Louis Round 2

jenn0418 發表於 15-11-12 12:59
Another one: TSL round 3 and St. Louis Round 2
crashed?
thought sls 2nd second was held already

引用:回覆+hcd+的帖子 請問參加邊間面試班?

回覆:想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小

面試班係有用的話,你唔問都自己講啦。什麼名師呀,入某學校率呀,諸如此類。使係EK不停推面試帖咩。

管理員又快岀手架啦。使唔使幫你?

「可以PM資料比我嗎?」:;pppp:

回覆:想統計一下,同時有英華、高主教、陳守仁同sfa second in的小

我個仔冇去乜sir ,物sir的面試班,又唔係一樣有offer,有2 nd interview, 重點都係同個小朋友睇多d書,多d親子活動,考cert都係其次!

回覆:littlemonkey09 的帖子

個人覺得面試班有用,起碼到時有咩考核format, 要注意的地方……讓小朋友有心理準備,唔會入到去課室,傻乎乎完全唔知做乜!

我幫阿仔報了約12間學校,暫時有4 offers, 2rejected, 3間2nd in, 其餘2間只in 1次(即係有5間仍等候結果), 有的撞時間沒有去。

當然,不應單靠面試班,父母平曰在家,也要花大量時間陪讀。而面試班的練習,我也會跟進。

這是我自己的情況而已。

另外, 針對考學校的問題,  我覺得一般的cert 沒有作用, 而比賽獎項作用也不太大 ( 除非在某範疇多次攞冠軍, 而且target 神級學校 )  因為很多學校也不收portfolio, 最多在application form 上叫你填3-5項曾獲取的獎項,  即係,  攞獎對獲得錄取無大幫助,  除非,  去到最後階段,  2人面試分數相同,  咁d 獎就可能會起到作用.

為小朋友報興趣班,  應該係想培養佢正規課堂以外的真正興趣, 一定係小朋友自己鍾意該活動才繼續學!!  若小朋友表示沒興趣學,  我會stop.

比賽, 主要收穫則是提升自信 .  

一般而言, 如想透過cert 和 比賽增加獲得學校錄取的機會,  這個如意算盤很難打得響!  

我都走了很大段冤枉路......

我比較忙。。。所以只幫小朋友報咗兩間。。。
高小。聖類斯。。

高小有offer,聖類斯有sed in。不過有高主教offer放棄再去in。。。。

我無上面試班。無特別去訓練。
我覺得平時既努力緊要,點樣先可以另到成千個小朋友中,老師睇中你。

感覺佢自己發揮會表現更好。。。

感恩。

引用:我比較忙。。。所以只幫小朋友報咗兩間。。

原帖由 bocopo 於 15-11-12 發表
我比較忙。。。所以只幫小朋友報咗兩間。。。
高小。聖類斯。。
無錯,小朋友有時唔知係去面試仲好,講野仲真。

‹ 上一主題|下一主題