用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇過來人可賜教
樓主: 英子
go

有冇過來人可賜教 [複製鏈接]

回覆:db7mu23 的帖子

你D數亞細未教,現教2x+2=6,x=? ,及文字題 ,你孩子教未?

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-10-23+10:15+編輯+

原帖由 wloi 於 15-10-23 發表

英國學校會將學生分班教,同一科 high set 要求高,middle set要 ...
其實好睇小朋友個別情況,本身鍾吾鍾意讀書,撞著間學校啱吾啱key.
我個仔嘅case 就"姣婆遇著脂粉客",佢本身鍾意讀書,緊張成績,好彩比佢入咗一間亦著重academic 的學校,師資非常好,阿仔話d老師教得好過香港嘅老師。佢而家學習動機同興趣更大,eg 我地而家響柏林,係阿仔要黎行國會丶red tour、museums, 因為佢而家好鍾意history. 自己睇得好入神。
佢喺英國成績比響香港時更好,得到老師嘅青睞同讚賞,令佢更有自信同動力去學習同爭取好成績。
呢d都超出我地嘅期望。

Ruby1219 發表於 15-10-23 20:11
其實好睇小朋友個別情況,本身鍾吾鍾意讀書,撞著間學校啱吾啱key.
我個仔嘅case 就"姣婆遇著脂粉客", ...
香港就好難會有喇!

Ruby1219 發表於 15-10-23 20:11
我個仔嘅case 就"姣婆遇著脂粉客", ...
其實能夠遇到良師真係好難得,呢個係非常幸福嘅事!
EIKO

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-10-23+20:11+其

原帖由 亮燈 於 15-10-23 發表
香港就好難會有喇!
可能佢自細讀國際學校好d,習慣非填鴨式教育,學習比較主動獨立,同享受學習過程。對於佢嘅學業我奉行吾管嘅態度。

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-23+發表香港就

原帖由 Ruby1219 於 15-10-23 發表
可能佢自細讀國際學校好d,習慣非填鴨式教育,學習比較主動獨立,同享受學習過程。對於佢嘅學業我奉行吾管 ...
好難得既媽咪

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-10-23+20:11+其

原帖由 英子 於 15-10-23 發表
其實能夠遇到良師真係好難得,呢個係非常幸福嘅事!
係呀!真係好大影響!
我中三至中五遇到很好的中文中史老師,所以我會考能考到A!亦因為咁睇多好多書。
所以老師其實係好有使命的行業。
我亦慶幸阿仔遇到幾位好老師!

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-10-23+發表可

原帖由 亮燈 於 15-10-23 發表
好難得既媽咪
好難得咁懶嘅媽咪😂
我係因工作太忙、亦吾想「浪費」時間陪太子讀書,所以選擇國際學校比佢。
當時我大我老公如果佢要阿仔讀local school, 佢要負責跟功課,佢投降!😏
而家佢好慶幸當時的決定!

Ruby1219 發表於 15-10-24 01:01
好難得咁懶嘅媽咪😂
我係因工作太忙、亦吾想「浪費」時間陪太子讀書,所以選擇國際學校比佢。
當時 ...
係好難得既醒目媽媽,如果有得返轉頭,我都會俾兩條化骨龍讀國際學校,好似依家咁,雖然係直資學校,但都係大家都辛苦。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-10-24+01:01+好

原帖由 亮燈 於 15-10-24 發表
係好難得既醒目媽媽,如果有得返轉頭,我都會俾兩條化骨龍讀國際學校,好似依家咁,雖然係直資學校,但都係 ...
你有津貼做乜吾去直資

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-24+發表係好難

原帖由 twtwtw 於 15-10-24 發表
你有津貼做乜吾去直資
讀緊直資

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-24+發表係好難

原帖由 twtwtw 於 15-10-24 發表
你有津貼做乜吾去直資
佢意思係已經讀緊直資

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-10-24+01:01+好

係好難得既醒目媽媽,如果有得返轉頭,我都會俾兩條化骨龍讀國際學校,好似依家咁,雖然係直資學校,但都係 ...
我好彩當時身邊同事已經送仔女去國際學校,又好好心指教我,痛陳利害比我知!Ek亦應記一功!當時我成日蒲國際學校版,睇好多問好多!其實現代的家長個個都好有心為仔女,係際遇同能力的分別。

原帖由 Ruby1219 於 15-10-24 發表
我好彩當時身邊同事已經送仔女去國際學校,又好好心指教我,痛陳利害比我知!Ek亦應記一功!當時我成日蒲國 ...
冇錯,身邊既朋友、同事、親戚都好大影響,當時我身邊冇呢類父母提醒,只係想到報直資學校,已是好突破,因身邊都係讀傳統學校。

miffy3005  身同感受  發表於 15-11-29 15:28

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-10-24+發表我

冇錯,身邊既朋友、同事、親戚都好大影響,當時我身邊冇呢類父母提醒,只係想到報直資學校,已是好突破,因 ...
係呀!我當時一邊同事推介國際學校,但一方面家人朋友好多反對或不認同的聲音

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-24+發表冇錯,

原帖由 Ruby1219 於 15-10-24 發表
係呀!我當時一邊同事推介國際學校,但一方面家人朋友好多反對或不認同的聲音

...
正如阿大可以去英國讀書,都係我表姐問起至決定,好偶然,而太太既家人就話:你捨得架嗱?得唔得架?乜係香港讀唔掂呀?……我就唔理,一於……去,幾辛苦都要俾佢去。

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-10-24+發表係

正如阿大可以去英國讀書,都係我表姐問起至決定,好偶然,而太太既家人就話:你捨得架嗱?得唔得架?乜係香 ...
你先至係廿四孝爸爸啦!咁辛苦都供哂兩個去英國!
我好彩啲兩個養一個,都負擔得起,係吾做吾得啫,不至於節衣縮食。
更好彩係雖然外面有反對聲音,我老公雖然初頭都反對,但最後都被我說服,甚至而家好認同國際學校及出國留學這兩條路。因為見到響阿仔身上真係有成效!吾係單睇學業,最重要阿仔有快樂的童年及少年時期,而且培養出獨立丶積極的學習態度,呢樣係我地覺得最重要嘅。

Ruby1219 發表於 15-10-24 20:06
你先至係廿四孝爸爸啦!咁辛苦都供哂兩個去英國!
我好彩啲兩個養一個,都負擔得起,係吾做吾得啫,不至於 ...
其實我係充大頭鬼,並唔係甚麼廿四孝。完全身同感受,我都要勸服太太,因佢初頭都好擔心,好彩唔係女,如果唔係,佢肯定唔贊成,依家阿大讀左一年,佢已經好安心,但依家到阿細,雖然仲未知收唔收,但佢就更加擔心,因我覺得佢錫阿細多D,所以擔心得多,只不過阿細成績差,佢無可奈何至肯俾阿細報學校,因阿細自己又想去英國,所以佢都冇辦法地要接受。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-10-24+20:06+你

其實我係充大頭鬼,並唔係甚麼廿四孝。完全身同感受,我都要勸服太太,因佢初頭都好擔心,好彩唔係 ...
只要個小朋友讀得開心父母就放心。
我老公舊年同我同個仔因為出國讀書反哂枱,話吾放心吾必要,而家我問親佢都話吾掛住個仔,知佢過得健康快樂就ok,阿仔吾打電話返黎都冇問題!no news is good news wor.

Ruby1219 發表於 15-10-24 21:10
只要個小朋友讀得開心父母就放心。
我老公舊年同我同個仔因為出國讀書反哂枱,話吾放心吾必要,而家我問親 ...
完全同意,只要佢讀得開心就放心喇!好彩我地就冇反檯,只係詳細解釋、分析番俾太太知,佢都明白。總之大家為人父母既都一齊努力,子女學業有成,咁就幾辛苦都值得啦!
‹ 上一主題|下一主題