用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇過來人可賜教
go

有冇過來人可賜教 [複製鏈接]

點解成日聽人講係香港讀書又辛苦又要補習,成績都係一般。
但一去到英國讀書吾洗補習都可名列前茅?
   3    0    0    0
EIKO

回覆:有冇過來人可賜教

阿仔今年係英國讀中三的數學課本!

Same as my Daughter.  She went to Uk for year 10 and now is year 11.  She is one of the top student in her year group unlike her school life in Hong Kong. She used to have tutorial in HK but the results are just normal.

有冇聽過會跟吾上,到時我吾知點算,很苦惱⋯求意見
EIKO

Maths 比英國人優勝,呀仔同級只有他一個香港人,所以可以常常Maths 全級第一及GCSE 攞A。而且不是太努力。在香港,一定不會發生。

我大仔都係,小學成績差,中一曾留級,香港老師及英國老師都話佢聰明但懶,來到英國有幾科全班最高分,唔明,係唔係課程淺呢?

db7mu23 發表於 15-10-22 21:55
阿仔今年係英國讀中三的數學課本!
我仔話呢D數係無教過,因太淺!英國中學真的教淺D嗎?
EIKO

Cutemum16 發表於 15-10-22 22:06
Same as my Daughter.  She went to Uk for year 10 and now is year 11.  She is one of the top student  ...
你一定無後悔比囡囡過英國!
EIKO

scso 發表於 15-10-22 22:18
我大仔都係,小學成績差,中一曾留級,香港老師及英國老師都話佢聰明但懶,來到英國有幾科全班最高分,唔明 ...
請問你大仔幾年班去英國,如果好像我仔咁大個先去讀Y11會不會難追呢?
EIKO

This was her decision to go to UK no pressure from us.  According to my DD, she was not good at  Phy, Chem Biog in HK but can get A* in UK.  She was doing experiment in lab for science subject unlike in HK always at classroom.  My daughter came from band 1 girl school in HK and leaving after Form 3.  

Under the DSE HK education system, the syllabus are heavy to students. Unlike in UK, they emphasis all around education.  The two different places for education.  

Sending Kids overseas, not jut for education but also for training independent, exploration, widen their horizon. but most of all respect their decision to go or not.

小班教學亦是其中原因。

Agreed. One more reasons, according to my daughter, the way of teaching in UK.

回覆:Cutemum16 的帖子

英式運動,欖球、hockey之類,一般爆炸力大嗎?香港細路去到喜歡玩吗?

I have no idea.  Most of the boys are playing rugby and girls are playing hockey.  I think they would love these sports as UK school takes sport as core subject to students.  My daughter loves different kind of sports in UK now unlikes in HK before. Doing no sports.

回覆 英子 的帖子

我仔Y9過去,唔駛一個月己適應,識到朋友,現在讀得好開心,成績唔錯,英文也進步不少,上年有間大學選咗佢果間學校2名學生去大學參加Maths Master class, 我仔係其中一個,我仔就係被香港教育玩死攪到要留班,現在總算揾到適合佢的

英國學校會將學生分班教,同一科 high set 要求高,middle set要求低d , low set係近乎無要求.  入左high set班的要求高,都會有d壓力,因為同班同學都係精英,個個都會想做到最好. middle set 相對要求低d, 讀呢班中規中矩已經可以好高分.
所以學生相對滿足感亦高. low set就更加易高分

.去到GCSE 時, high set同學近乎全A* .. 其他set 同學分數就好睇表現.  有d學校著重學習快樂經驗,有d會對成績有一定要求. 所以去英國讀書,係唔係會個個GCSE 同 A level 都全A*, 都唔係囉., 想成績好,始終要靠個人努力. GCSE 比較易handle, 但 A level就唔易, 雖然會比DSE易d.
peer influence 亦好重要,如果周圍的同學個個著緊自己的成績,或多或少,都會有正面影響
.
至於補習,香港都唔少補習社會term break時 幫留學生, 主要係GCSE 同 A level,甚至IB課程補習.

我覺得.英國課程相對易少少, 但想GCSE 拿10-13科 A*係耍付出一定努力,

引用:+本帖最後由+scso+於+15-10-23+09:38+編輯+

原帖由 scso 於 15-10-23 發表

回覆 英子 的帖子
我都講吓阿仔,上年2014年9月係香港讀中中中三,讀得好唔開心,成日唔返學,考試就考足,全年考嬴12個同學,學校只留最尾8個同學!

但係阿仔成日唔返學,所以要預約見副校,决定升班定留班,係呢段期間,約今年7月中 ,我找Agent協助阿仔往英國讀書,考完英文試 ,英國學校話仔適合重讀丫9(中三),但會觀察他,如成績可以的話 ,10月中升他讀丫10,阿仔話無所謂 。

9月7日正式開學,到了開學第二日,阿仔直接同老師傾,要讀中四,學校話未係適當時候,之後阿仔亦再有同學校爭取相同要求。

到了10月16號,學校話阿仔可以係10月19號 ,可以讀丫10,但要加強英文。

到呢刻為止,我唔知阿仔讀得開唔開心,有冇心,再讀上去,祗能希望他生生性性,讀上去,又應付得到!

(唔想透露學校名)

阿仔間學校係細校,學校地點係荒山野嶺,全校約200學生,大部份係當地英國學童,外來生最多德國 ,其次西班牙 ,全校華人得幾個!

回覆 wloi 的帖子

我唔知到香港都補習社term break或長假期時幫留學生補GCSE & A Level? 因我仔比較懶想佢長假期回來補下, 有無介紹? Thanks

咁大家應為讀大校定係小校好D呢?
EIKO

引用:咁大家應為讀大校定係小校好D呢?

原帖由 英子 於 15-10-23 發表
咁大家應為讀大校定係小校好D呢?
各有各好,搵適合自己就得。

‹ 上一主題|下一主題