用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 想孩子十點前有得瞓的,這間不用考慮
go

想孩子十點前有得瞓的,這間不用考慮 [複製鏈接]

讀了好幾年,初時都覺得還可以應付
但孩子每天放學做到八點幾,未計溫習、練樂器、食飯、沖涼
每天是一分鐘空閒時間都冇
有時他睡前嚷著要玩十五分鐘,看看時鐘已十點多,只好叫他去睡
今年的老師更是不近人情,一直罰學生(全班,學生不是差,只是小事)

後悔揀了基灣

是,我是唱衰學校
但每句都是事實

0    0    0    0

我女讀咗6年, 每晚都係9:30上床瞓覺. 佢一樣有上樂器及唱歌班.  我諗係你個小朋友嘅問題.  基本上2個鐘頭內一定做得晒d功課.

讀基灣的確辛苦。本人亦十分同意題目所寫。
出到去發現小朋友勝人一籌的時候,
就明白為何我永不後悔讀基灣。

真的不滿意我校的話,並不挽留。

本人不希望校魂遭不滿所染。

心照。

其實我都明白基灣系辛苦。
但係我並唔覺得會辛苦得咁。
基灣出名嚴,被老師鬧系一定。
我係choir part leader都唔會嚴重到連玩樂時間都無。
如今我上了中學,我也覺得基灣完全無問題。

覺得辛苦,我也不挽留,大家心照。

回覆 happylogin 的帖子

先講清楚,不打算罵戰

但你話係我小朋友問題我又不得不辯護

我小朋友返補習社,一放學就去,七點鐘補習社都仲有好多基灣嘅學生(九成未走)

咁各位自己諗下係咪個別問題

winga_li 發表於 15-10-25 21:24
回覆 happylogin 的帖子

先講清楚,不打算罵戰
我唔係想同你去罵戰, 只是你對呢間學校咁多怨言, 唔明當初點解要揀呢間學校. 我唔相信你冇做個reserarch就揀呢間學校囉, 我自己都有問過其他學校嘅家長,功課量唔係得基灣一間係咁多, 我亦唔見得係特別多. 我只是議事論事。

既然已經有補習社幫手, 為何有搞到點夜呢.

藍子Stella 發表於 15-10-25 18:01
讀基灣的確辛苦。本人亦十分同意題目所寫。
出到去發現小朋友勝人一籌的時候,
就明白為何我永不後悔讀基灣 ...
有錯, 當佢個小朋友去到小六, 去揀中學時, 佢才會學識感恩而不是抱怨。

回覆:winga_li 的帖子

明呀,我都識好多小朋友讀呢間做到夜。唯有假日relax吓,小朋友身心健康最緊要。

回覆:想孩子十點前有得瞓的,這間不用考慮

7點仍見補習社多人,可能係家長都未放工唧!

引用:讀了好幾年,初時都覺得還可以應付但孩子每

原帖由 winga_li 於 15-10-22 發表
讀了好幾年,初時都覺得還可以應付
但孩子每天放學做到八點幾,未計溫習、練樂器、食飯、沖涼
每天是一分鐘 ...
其實學校放學時間比其他學校早,不如重新自訂學習時間表,總好過抱怨基灣

‹ 上一主題|下一主題