用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

stellacl &  bandband

咁加埋我一齊緊張下啦    開始倒數喇    仲有[size=large]15    

bandband
唔怕架,拎起個膽試吓打電話去學校啦,佢唔會問你小朋友叫咩名,亦唔知你係邊個,你寫定將問題紙遂題問佢,到時你都無時間 驚啦!睇黎你都要做下訓練克服點對人

stellacl
我地真係咁有緣 真是眾裡尋她囉 即是指我呀
你幾時開始唔做呀 我就差不多可休息下喇!暫時6月得閒d,7 月就唔知會唔會又忙返呢   
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Got it!  Thanks Stellacl!

Good luck to all on the 4th of June!

joey媽媽 & stellacl,

thx~~~!!!咁我搵定幾間呢一兩日打去問問啦!

stella,

' I don't think I can stand for such kind of pressure again next time when he will apply for secondary school...'  very very true.

For choice of schooling, esp private school, you can ask Dr T.  

If the private school is not very competitive, you may consider to talk with school management, to decide whether to enrol. If the private school is very competitive, and then you have to be careful to decide whether you will release problem of your kid or not.

Stella 先前提及那間...PC...是頗/甚為傳統的...雖然好多(娛樂)圈中老友都有小朋友喺裡面讀...

ALAL 寫道:
For choice of schooling, esp private school, you can ask Dr T.  

係呀, PC的老師會要求學生坐定定, 要專心, 獨立, 做功課注重要寫得整齊, 所以我都無同細仔入呢間學校, 費時成日比人投訴, 個仔又讀得唔開心。

wksin

簽名被屏蔽

1. 是否當日你向我提及那一間?

2. 我信你由今日開始至六月四日完全唔去諗...至奇

stellacl 寫道:
1. 如果能順利派入第一志願, 雖然也是一所出名學校
2. 各有各好, 就等上天去安排給他派去最適合他的小學吧  !!!  鬆晒.... .

Dr T,

why you know so many friends in entertainment business? '好多(娛樂)圈中老友'

都係我個老友(邵兄)d老友

ALAL 寫道:
why you know so many friends in entertainment business? '好多(娛樂)圈中老友'

簽名被屏蔽

1. 我真係記得你講過間學校,我亦記得當日同你(及你先生)的對話...

2. 如有可以幫手的地方(大吉利是當然希望你一擊即中 ),不要客氣請聯絡我...當然不另收費,放心  

其實我一直想改變一下現時"行內"一般一次過測試的服務模式,因為家長實在有很多問題未必進行測試當日能夠問到,而再約時間見多我一次並不是一般人可以負擔的事情...所以我希望能夠延長"售後服務"...測試後一年內可約時間見多一次了解進度.

1.   是的...就是那一間...不過9個月前向你提及的那一間, 唔通你仲記得 ?
2.  最起碼而家要準備一封仔仔既詳細資料, 六四後要交比校長同老師, 等佢地可以對仔仔有初步認識和作出相應的安排...

[quote]

如果能順利派入第一志願, 雖然也是一所出名學校, 但學校方面頗接受仔仔這類小朋友, 而且也認識有一位自閉症小朋友現時就讀, 學校方面也同時為這孩子作出適當的安排...

stellacl,

請問你講緊邊間學校呢?

stellacl,

我都想知你指的第一志願是那一間, 讓我們有個認識, thanks.

wksin

如果大家有小心睇Stella個post...其實佢已經打左個名出黎(最尾果串英文字就係個名...唔通你地以為佢亂打一通   )...不過大家未必明個簡寫之嘛:

[quote]
wksin 寫道:
stellacl,
我都想知你指的第一志願是那一間, 讓我們有個認識, thanks.
quote]

Dr T/Stella,
Give me some hint on the private school 'pc'. I can't figure it out.

崔博士的母校

ALAL 寫道:
Give me some hint on the private school 'pc'. I can't figure it out.

是培正嗎?功課又多、又深,但老師是有愛心的!我朋友現讀一所天主教的津貼小學,全校收了五位融合學生,但完全沒有任何服務給小朋友,老師老是投訴他,好像想他自動退學般,媽咪說真悲慘!
‹ 上一主題|下一主題