用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! ...
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!! [複製鏈接]

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

有幾多個家長會比我們小朋友[size=large]05年入讀主流小學呢?你們已有學校收嗎?我要等6月4日派位,我都有d緊張 : 都唔知希望邊間收好,唯有順天意
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!

簽名被屏蔽

stellacl
  好高興認識你,你小朋友有哪樣障礙呢?我仔仔就有自閉傾向.評估後都只能試讀主流, 我都是順其自然選擇直上,都唔知呀仔跟唔跟到小一生活,所以六四日子越近, 心情都好想快d知邊間學校收,等讓我有心理準備ma緊張...  :wink:
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

I am also waiting for 4 Jun.  I don't know which school is good for my boy.  The only thing I can do is to help him transition to P1.  He is now in a P1 adaptation class by Caritia every week.

mcyip
  是呀,我呀仔都有參加小一適應班,亦是每星期一次,每次兩個半鐘,呀仔成日都發脾氣唔肯寫手冊,所以d老師成日要留佢堂 要佢寫完先比佢走 而家得返兩個月小一適應班可訓練咋   大家要努力努力

joey媽媽 寫道:
呀仔成日都發脾氣唔肯寫手冊,所以d老師成日要留佢堂 要佢寫完先比佢走

我隻女P4喇,衣家都係要老師〔督〕住先肯抄手冊呀,激屎未     

簽名被屏蔽

HelenMrs.Lau
   我沒記錯你個女是資優女嗎,現在學校生活情況點,會否上堂呻悶 學校有否跟進她 :wink:

stellacl
   你就好啦,我呀仔學校沒有模擬小一生活,現只靠早期訓練中心的小一預備班咋 我覺得真唔夠,如果佢而家讀緊嘅幼稚園有埋就好喇
[size=x-small]你個仔經常是獨家村...,真係大家都敢話,有時諗只要佢係學校唔好比人#恰#咁就算,(我嘅要求又降低一級喇) :cry:   [size=small]我參加 的小一預備班 , 現在沒有位喇,因都好搶手
你報了6,7月的小一預備班, 我諗你遠一遠都要去了.因真值得參加

簽名被屏蔽

Dear all

我仔仔都等緊六四幸運大抽獎     

仔仔上緊協康嘅小一適應班,由去年九月上到今年七月,隔星期上每堂兩個鐘.早期嗰面八月都有小一班,雖然只有兩個星期但每堂會模擬上全日制小心,所以即刻幫仔仔留位,希望幫到佢.
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Stellacl,

The class of my boy is organized by Caritas resource centre.  To the children it is rather standard and it teaches them the rules of P1.  I think that if your nursery has mock P1 class, they should be similar.  What is more useful is the class for the parents which teach them how to prepare for P1.

kmwun
  吓 原來你都是等緊六四大抽獎,估不到大家是一樣,我有一次去教統局攪嘅小一主流小學講座,在場家長有一半舉手已自行收生上有學校收了佢個仔女,所以我仲諗住自己是唔好彩的另一半tim
係呢,你心目中選的自願有幾間 我選了5 間,但只係頭三間是我心中想希望學校肯收的 希望中啦

Dear joey媽媽,
Did you specify that your child had special education need during the first round application (自行收生)?  Thanks.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

stellacl
  如果你係接送上有困難,我諗你都要真諗消楚才好參加,唔好令自己安排上咁辛苦 [size=medium]至於你問出面嘅小一預備班同幼兒園小一模擬有甚麼分別?? 我認為分別係幼兒園是沒有治療師加入參予教導:亦係比例人數上.針對小朋友上,技巧處理上...都會不同 [size=medium]比例人數上,出面一定無幼兒園咁多人一班.治療師及幼兒導師會[size=medium]比較容易針對小朋友上及技巧處理上的問題這樣令我們的小朋友更容易掌握小一情況,因幼兒園我相信是大班做,老師只不過是象徵式提點,而出面小一班係幫我們針對式教導
[size=small]不過,我諗你都要查詢返你報小一班的機構是否會有治療師參予教導 ,否則,可能只是一般老師的話,可能是同幼兒園小一模式沒太大分別 了

mrsphcheung

我一定填,因呀仔case情況到時教統局會有2 萬比佢嘅小一學校來運用協助佢,同時呀仔9月一入學,校方即知呀仔有自閉症都易入手d. 否則,去到學校先比校方知再等評估等政府撥錢都要一年,到時呀仔就會遲左比校方跟進,仲有入學後先評估得一萬比學校咋 [size=medium]所以我一定會填特殊編號.[size=medium]咁你有無填呀   

JOEY媽媽:
一來越高年級,D野就越深。二來社工叫我隻老唔好教阿女甘多,等隻女返學校問老師。所以,隻女無呻悶同比以前留心左上堂。父母真係要

Can I know where is the 特殊編號 getting from?
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

The child assessment centre or the special education division of EMB will provide the number.  There will be an assessment to evaluate the ability of the child before he goes to P.1.  

gigi2 寫道:
Can I know where is the 特殊編號 getting from?
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

香港小童群益會成長發展中心 has 升小一適應小組 this summer. Their tutors have some experience on special child.

Website: http://center.bgca.org.hk/hkeast

快樂小一生(升小一適應小組)

孩子由幼兒園或幼稚園升上一年級,是踏入另一成長階段的開始,孩子在各方面均有顯著的轉變。要重新適應不同的教學方法和學校環境,實在是一項重大挑戰。故一個升小一的學前準備,去增加對小一學習轉變的認識,提高自我照顧及解決問題的能力,以及提升其專注力是必須的
內容         —  1. 認識小學校規及科目  
2. 寫手冊技巧訓練
  3. 執拾書包訓練
  4. 提升解決問題及自我照顧能力  
5. 專注力訓練
日期         — 17/6、24/6、8/7、15/7、22/7、29/7、5/8及12/8/2005(星期五)
時間         —  下午5:30-6:30
地點         — 本中心三樓
對象         — 9月份升小一之兒童
名額         — 18名
節數         — 共8次
費用         — 會員$400 非會員$450
負責職員  — 陳昭淋(細Wen)姑娘及許穎琪姑娘  
Tel: 25293322

中心由即日開始接受遞交抽籤表格。
[size=x-large]遞交表格截止日期5月12日下午5:30

巳抽籤的參加者將安排於 5月22日(上午9:30 – 下午9:30)及 5月26日(下午6:30 – 9:30) 指定時間到本中心辦理報名手續。

5月27日(星期五)下午2:00 開始公開報餘下活動。

‹ 上一主題|下一主題