用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天 vs 元朗信義
go

長天 vs 元朗信義 [複製鏈接]

長天 vs 元朗信義, 請問邊間banding 高些難入些?
幾想揀男校,但奈何新界區沒有,值得跨區揀嗎?

0    0    0    0

sammag 發表於 15-10-21 17:46
長天 vs 元朗信義, 請問邊間banding 高些難入些?

...
仔仔B1?ABC?

引用:Quote:sammag+發表於+15-10-21+17:46+長天+

原帖由 chocolatebean 於 15-10-21 發表
仔仔B1?ABC?
其實小兒只是小五,最近開始留意及了解心儀中學。不知道banding,只憑過往考績去判斷方向,小兒過去4年都全級1至5名上落,小學不是什麼神校,只是屬區內熱門小學,暫時我都是留意band 1中學,除非今年成績退步,希望佢比心機讀書啦。

sammag 發表於 15-10-22 00:20
其實小兒只是小五,最近開始留意及了解心儀中學。不知道banding,只憑過往考績去判斷方向,小兒過去4年都全 ...
是元朗區? 元朗有幾間B1不錯的,又可考慮北区,唔需要出CWS 啦!

引用:Quote:sammag+發表於+15-10-22+00:20+其實

原帖由 chocolatebean 於 15-10-22 發表
是元朗區? 元朗有幾間B1不錯的,又可考慮北区,唔需要出CWS 啦!
謝謝你的回覆。我也明白元朗區有幾間不錯,不過又心多想讀男校,所以就諗諗是否可行。另外又因為元朗區band 1 位不夠,而屯門區band 1有剩,也有留意屯門區中學。最近開始報名中學簡介會去睇,真係頭都大。

仔仔頭五名,是B1頭,長天B1C,浪費了

男校,不如考慮九華更好,LS,直資英華。HKisland 遠嗎?

不如試鄧顯

跨咁多區去考慮長天係因為長跑?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

...
如果真係鐘意,自行可試長天,抽就擺信義囉。我都見新界冇男校,我又係住元朗,所以都留係小學網抽。BTW, 我個人鐘意崇德多過信義呢! PLS CHECK PM。

chocolatebean 發表於 15-10-22 01:02
仔仔頭五名,是B1頭,長天B1C,浪費了

男校,不如考慮九華更好,LS,直資英華。HKisland 遠嗎?

謝謝你的提議.

九華/LS 我都不會考慮, 不敢高攀哩~  英華都會嘗試, 但都是抱住拿面試經驗的心態.
至於鄧顯, 我知道是一間很好很好既中學, 但北區不會考慮了.

我考慮長天, 主因都是男校, 又未至於很遠很遠, 所以列入考慮之一.

MASAYA 發表於 15-10-22 01:53
跨咁多區去考慮長天係因為長跑?

考慮長天只因是男校

silvia_ng 發表於 15-10-22 09:29
如果真係鐘意,自行可試長天,抽就擺信義囉。我都見新界冇男校,我又係住元朗,所以都留係小學網抽。BTW,  ...

謝謝你!

sammag 發表於 15-10-22 10:12
謝謝你的提議.

九華/LS 我都不會考慮, 不敢高攀哩~  英華都會嘗試, 但都是抱住拿面試經驗的心態.
長天並不如10-20年前了, 兒子既係B1A, 倒不如留在YL 祟德, 或TM 的B1學校, 冇需山長水遠去間B1C學校, 如考慮男校又唔想LS, 其實九華都係B1B, 仔仔絕對OK, 再唔係聖芳濟大角咀都方便你地

引用:Quote:sammag+發表於+15-10-22+10:12+謝謝

原帖由 chocolatebean 於 15-10-22 發表
長天並不如10-20年前了, 兒子既係B1A, 倒不如留在YL 祟德, 或TM 的B1學校, 冇需山長水遠去間B1C學校, 如考 ...
你好熟長天架?其實我覺得你提議果幾間學校對比起十幾廿年前,都係差好遠喎 我覺得冇左hkcee之後既中學,冇左一個篩選,大家上大學既percentage都係急跌左好多,所以若用十幾廿年前既standard去比,對任何一間學校都唔公平。

引用:Quote:sammag+發表於+15-10-22+10:12+謝謝

長天並不如10-20年前了, 兒子既係B1A, 倒不如留在YL 祟德, 或TM 的B1學校, 冇需山長水遠去間B1C學校, 如考 ...
btw, 元朗落屯門 or元朗出長沙灣,時間其實差唔多。我諗樓主揀長天,方便都係一個考慮,元朗有架68x,  出長沙灣半個鐘就到。

chocolatebean, 你係未深水埗區?你從何得知長天大不如前?

事實剛與你所說的相返,作為一位家長,又住在深水埗,我想講長天這幾年真的愈做愈好,成績與運動都達到突出的成績,這是深水埗家長們有目共睹的。

chocolatebean你隨意的一句,似乎有點以偏概全,亦不乎事實!

回覆:ShaniceChan 的帖子

可以分享下你對長天的感覺嗎?我一直沒打算仔入男校,所以我沒有做長天的功課。但仔想了解長天,所以請大家幫幫忙

...
其實唔同區好難去比較,信義雖是元朗區1A,但難免同全港去計的話,
一定會跌少少, 你仔仔喜歡長天嗎?我仔今年要揀中學,非常喜歡長天,
但我同你case一樣要誇區,但分別是成績冇你仔仔咁叻,我仔暫時是1b
而已,但愛好運動,所以覺得此校都幾岩佢,但都沒有太大信心,因太多人
爭了,校長說上年都成6百幾份申請表,希望今年會因出生率低既問題而
申請既人會少d~

popochu 發表於 15-11-16 12:42
其實唔同區好難去比較,信義雖是元朗區1A,但難免同全港去計的話,
一定會跌少少, 你仔仔喜歡長天嗎?我仔今年 ...

我同仔仔有去聽簡介會, 我地都喜歡長天, 未去之前佢都有些抗拒, 去完就唔同了, 佢開始鍾意男校, 覺得好多活動都岩佢, 不過我仔仔唔係一個熱愛運動的人, 打波佢都係玩玩下咁, 當係郁動下, 跑步佢反而接受, 果晚聽完簡介會, 佢走去學校條跑道圍住學校跑左一圈, 都幾開心.

長天比我感覺, 好貼近我想找的學校類型, 校長既談吐亦很令人感到樂趣, 我仔仔在簡介會上說這個校長很謙虛, 在後段加插介紹學校環節時, 我仔仔聽得非常投入.

元朗信義未舉行簡介會, 黎緊我會聽埋信義和祟德, 聽完再作比較.

回覆:sammag 的帖子

長天真係幾難入,收咁多分表,上年收生比例1:16,前年係1:13,我仔都好想入,我仔只能在自行搏一博。成績佔50%,我仔真係有D難道。深水埗5間B1中學,有2間女校,所以男仔通常都搏長天。

metrochung 發表於 15-11-16 15:27
長天真係幾難入,收咁多分表,上年收生比例1:16,前年係1:13,我仔都好想入,我仔只能在自行搏一博。成績佔 ...

metrochung,
你是深水埗嗎?
‹ 上一主題|下一主題