用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇SEN小朋友今年揀中學?一齊傾下
go

有冇SEN小朋友今年揀中學?一齊傾下

我小朋友第一次呈分試B2, 由東區轉九龍城校網,有冇校風好、包容性大嘅中學推介?

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆:有冇SEN小朋友今年揀中學?一齊傾下

另外,想報一間直資比佢試下。

撇除sen嘅因素,九龍城有邊間B2男女校校風較好?唔太擔心佢學壞,但佢個人比較“林善",比較擔心比人蝦

elbar  何文田官立   發表於 15-10-25 19:30

一般 BAND 1 或 BAND 2 不參加派位直資中學對 SEN 的支援都很弱,大部份會抗拒收 SEN 學生,這類學校的老師,一般少見 SEN 學生,不太了解 SEN 學生的特徵,包容性通常會較低。

參加派位的 BAND 2 中學,特別是  BAND 2C 中學,通常會有一定比例的 SEN 學生,老師較多見 SEN 學生,通常包容性較高。因 SEN 學生比率較高,政府的支助亦會較多,提供給 SEN 的輔導亦會較多。

選大辦學團體開的中學亦會較好,因為這類中學會有教育心理學家定期到校替 SEN 學生進行評估 / 輔導 / 指導相關老師協助 SEN 學生學習 / 申請考試加時 / 申請公開試括免部份考卷。
(詳情可看:http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/admin/about-teaching/guideline-sch-based-services/SBEPS%20Guide_tc_final.pdf)

mrs.so  認同  發表於 15-11-18 10:29
王家爸爸  一般SEN學生好少可以係B1學校讀到畢業。  發表於 15-10-27 10:01
王家爸爸    發表於 15-10-27 10:00

醒目開學勳章

我仔時sen, 當時幫佢搵學校,問過好多專業意見,幾乎每個人都不讚成揀直資,第一無資援,第二,難聽d講,二線直資為左做生意,谷成績,以便收更多學生,除非你小朋友好受得壓力而成績又好好

醒目開學勳章 王國長老

直資未必無支援,津校亦唔代表一定有。真係要睇每間做法同成效

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-10-26+11:57+編輯+

原帖由 憫父 於 15-10-26 發表

一般 BAND 1 或 BAND 2 不參加派位直資中學對 SEN 的支援都很 ...
憫父,多謝你分析!

引用:我仔時sen,+當時幫佢搵學校,問過好多專業

原帖由 CrabPincers 於 15-10-26 發表
我仔時sen, 當時幫佢搵學校,問過好多專業意見,幾乎每個人都不讚成揀直資,第一無資援,第二,難聽d講,二 ...
多謝你意見!

引用:直資未必無支援,津校亦唔代表一定有。真係

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-26 發表
明白,唔該!

引用:直資未必無支援,津校亦唔代表一定有。真係

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-26 發表
仔仔係咪直上港同呀?記得揀小學時,你好熱心比意見、分析12、14、16網選校策略。

小兒表哥現S4, 亞氐保加, SEN仔, 讀黃大仙一間B1C中學, 學校有言語治療, 社交小組, 社工經常提點佢, 不過, 在校有被欺凌是無可避免, (我諗正常學生也有發生吧)

醒目開學勳章 王國長老

kikiboy 發表於 15-10-27 09:06
仔仔係咪直上港同呀?記得揀小學時,你好熱心比意見、分析12、14、16網選校策略。

...
係呀, 心血少, 唔玩喇

引用:小兒表哥現S4,+亞氐保加,+SEN仔,+讀黃大仙

原帖由 pocoyo123 於 15-10-27 發表
小兒表哥現S4, 亞氐保加, SEN仔, 讀黃大仙一間B1C中學, 學校有言語治療, 社交小組, 社工經常提點佢, 不過,  ...
請問係邊間?這間可能適合我兒子

pocoyo123  斧山道協X中學  發表於 15-10-27 14:02

明天去九龍區中學資訊巡禮,唔係參觀學校,點樣可以獲取最多資訊?有冇人可以分享下?

引用:明天去九龍區中學資訊巡禮,唔係參觀學校,

原帖由 kikiboy 於 15-10-30 發表
明天去九龍區中學資訊巡禮,唔係參觀學校,點樣可以獲取最多資訊?有冇人可以分享下?

...
有老師問老師,有家長問家長,有學生問學生。問學校有乜支援sen,有冇lEP, 佢哋有乜嘢比到學生。。我未去過,見步行步問。其實有乜中學参加?我都想做定功課取資料。

早d 參與中學資訊日

引用:Quote:原帖由+kikiboy+於+15-10-30+發表明

原帖由 metrochung 於 15-10-30 發表
有老師問老師,有家長問家長,有學生問學生。問學校有乜支援sen,有冇lEP, 佢哋有乜嘢比到學生。。我未去過 ...
冇B1中學參加

引用:Quote:原帖由+metrochung+於+15-10-30+發表

原帖由 kikiboy 於 15-10-31 發表
冇B1中學參加
冇B1,我都估未必有,睇了B2做後備,今晚返去整下D資料

引用:Quote:原帖由+kikiboy+於+15-10-31+發表冇B

原帖由 metrochung 於 15-10-31 發表
冇B1,我都估未必有,睇了B2做後備,今晚返去整下D資料
我都係咁諗,B1唔使宣傳大把人爭,B3太差的又冇乜賣點,所以係B2多。

五旬節唔知有冇支援? 你去了解一下
好似12月5日 OPEN DAY