用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果唔計興趣,中四揀邊科穩陣?
go

如果唔計興趣,中四揀邊科穩陣? [複製鏈接]

阿女中三,問佢想讀邊科佢問反我,我自己以前只有理科,文科,商科揀,我揀商科就成個package有哂,所以我自己都唔熟,佢偏向揀理科,咁應該揀phy/Chen/bio?

7    0    0    0
I love my dear husband and dear daughter.

引用:阿女中三,問佢想讀邊科佢問反我,我自己以

原帖由 ELJCHL 於 15-10-20 發表
阿女中三,問佢想讀邊科佢問反我,我自己以前只有理科,文科,商科揀,我揀商科就成個package有哂,所以我 ...
Phy/Chem/bio?

I love my dear husband and dear daughter.

ELJCHL 發表於 15-10-20 23:53
Phy/Chem/bio?
鐘意理科,揀曬理科好丫。

唔計兴趣咪睇能力,边幾科最高分?睇出路,第曰想做边行?

回覆:如果唔計興趣,中四揀邊科穩陣?

商科大路+二科理(可報專科)+Ml/M2(可更多選擇)

做醫生/護士/OT/PT就要揀Bio

唔計興趣就必睇能力睇出路,千祈唔好人揀我揀。

奇怪,興趣是主要因素,怎可以不計。揀了沒興趣的科目,讀書事倍功半,成績也可能打扣,也影响將來一輩子的工作是否愉快。

bestwish    發表於 15-10-23 10:53

醒目開學勳章 王國長老

一定睇興趣專長同打算修咩科。揀科無興趣讀得辛苦,成績都差d

Ben2004 發表於 15-10-21 12:35
奇怪,興趣是主要因素,怎可以不計。揀了沒興趣的科目,讀書事倍功半,成績也可能打扣,也影响將來一輩子的 ...
或者楼主女係無所謂人,讀边科都無特到喜欢或憎……

johnnywalker  可能科科都勁,唔識揀  發表於 15-10-31 20:09

興趣需要,能力更不容忽視。能力不足的話,亦會磨蝕興趣。
Discuz!

選科唔先睇興趣,將來可能會後悔。

引用:阿女中三,問佢想讀邊科佢問反我,我自己以

原帖由 ELJCHL 於 15-10-20 發表
阿女中三,問佢想讀邊科佢問反我,我自己以前只有理科,文科,商科揀,我揀商科就成個package有哂,所以我 ...
喜歡理科,咁選揀phy/Chem/bio

興趣同能力两樣野相輔相成,當你有能力讀得好果科,自然會對佢有興趣,没能力handle嘅科目,見到都有壓力,又點會產生興趣呢?

引用:做醫生/護士/OT/PT就要揀Bio

原帖由 basketboy 於 15-10-21 發表
做醫生/護士/OT/PT就要揀Bio
醫生冇bio可以,但冇chem就唔得

MASAYA  竟然係咁   發表於 15-10-23 11:57

王家爸爸 發表於 15-10-21 17:31
選科唔先睇興趣,將來可能會後悔。
興趣可以培養,讀過先領略箇中趣味
所以不能一概而論

喧嘩 發表於 15-10-22 08:16
醫生冇bio可以,但冇chem就唔得
不大正確.

唉!囝囝今年要揀科,諗起覺得煩…問喜歡那科,回答唔知!邊科興趣多d,回答全無興趣…死未

朋友問孩子讀理科做医生,朋友孩子話好,朋友加一句要考上做醫生好辛苦温習,孩子改囗不如做文員,朋友好無奈

我仔都是今年選科,我在去年已去中三選科家長會旁聽,學校請咗5位剛入U的師兄,師姐分享經驗,他們都是話先從興奮出發,再睇成績,因為到了高中,所有科目都會深咗,內容廣咗,如果毫無興趣,很難繼續,所以今年一開學,我已叫仔留意有興趣的科目,再加努力,以求選取心義科目
‹ 上一主題|下一主題