用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教點樣可以知道學校有幾多%B1a/b/c位?
go

請教點樣可以知道學校有幾多%B1a/b/c位? [複製鏈接]

請教點樣可以知道學校有幾多%B1a/b/c位?係同全港比, 定全區比?
   2    0    0    0

回覆:請教點樣可以知道學校有幾多%B1a/b/c位?

我都想知

可以睇返學校每年升中分派位情況, 就知道大約幾多個b1/2/3, 亦可以係學校報告搵到資料

hoiyee67 發表於 15-10-28 08:08
我都想知
未估之前需要知道,其實無所謂B1A/B/C之分,中學只知道申請人既排名。B1A/B/C只係坊間為方便比較、解釋、估計勝算而講既。

要估B1A/B/C人數,首先需要估學校有幾多B1學生(從過去派位結果估計),然後將數字除三。

引用:Quote:hoiyee67+發表於+15-10-28+08:08+我

原帖由 王家爸爸 於 15-10-28 發表
未估之前需要知道,其實無所謂B1A/B/C之分,中學只知道申請人既排名。B1A/B/C只係坊間為方便比較、解釋、估 ...
讀緊5年級,已經好想知banding ,真係睇學校都好累。

回覆:請教點樣可以知道學校有幾多�a/b/c位

學校應該知道上年各band確實人數,用以推斷本年一般都冇大差異,只視乎學校會否明示或暗示俾學生家長知道,而且始終邊緣人好難估計。

ABC只係方便溝通,一般都假設各佔三份之一,實質數字作用唔大,假如60個band1生,1-20都算係1A,第一名同20名報自行,可以係天同地嘅分別!

王家爸爸  用舊年升中資料估今年派位其實風險頗高  發表於 15-10-31 16:24

Band5 發表於 15-10-31 15:42
學校應該知道上年各band確實人數,用以推斷本年一般都冇大差異,只視乎學校會否明示或暗示俾學生家長知道, ...
要明白用對上一年嘅派位結果估新一年嘅派位情况,只可以隔年用。原因係小學各Banding的比例,每二年更新一次。

引用:Quote:Band5+發表於+15-10-31+15:42+學校應

原帖由 王家爸爸 於 15-10-31 發表
要明白用對上一年嘅派位結果估新一年嘅派位情况,只可以隔年用。原因係小學各Banding的比例,每二年更新一 ...
咁請問小兒今年小五,是參考今年小六的banding嗎?

王家爸爸 發表於 15-10-31 16:36
要明白用對上一年嘅派位結果估新一年嘅派位情况,只可以隔年用。原因係小學各Banding的比例,每二年更新一 ...
小學各Banding的比例,每二年更新一次?

誰說的

王家爸爸  教育局  發表於 15-11-1 11:09

引用:Quote:Band5+發表於+15-10-31+15:42+學校應

原帖由 王家爸爸 於 15-10-31 發表
即使冇更新個年,都可以同上年有出入,更新之後當然可能有更大變化,但大部份學校都唔應該有大差異,而且始終係最值得參考嘅數字,比較參考派位結果可靠得多!

王家爸爸  有更新嗰年出入更大,所以更要小心分析。  發表於 15-11-1 11:13
王家爸爸  你講得對,無更新嗰年都有出入。  發表於 15-11-1 11:12

王家爸爸 發表於 15-10-31 16:36
如果16年畢業生考pre-s1, 咁係影響17/18年畢業生定18/19年畢業生?
16年暑假考, 但17年升中生係16年尾自行個陣個banding update左未? 定係17年頭統一派位先update? 如果教局未update得切即係18年畢業先受影響?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-10-31+16:36+要

原帖由 MASAYA 於 15-11-01 發表
如果16年畢業生考pre-s1, 咁係影響17/18年畢業生定18/19年畢業生?
16年暑假考, 但17年升中生係16年尾自行個 ...
17年及18年升中,都係用14年及16年的pre-S1去計算banding%.

khmama 發表於 15-11-1 06:11
17年及18年升中,都係用14年及16年的pre-S1去計算banding%.
即係16年升可以參考15年? 因為我有自己校15年選校同中獎資料

王家爸爸  對,兩年更新一次,所以16年可参考15年。  發表於 15-11-1 11:15
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 王國長老

MASAYA 發表於 15-11-1 11:11
即係16年升可以參考15年? 因為我有自己校15年選校同中獎資料
14 年個屆有考 PS1, 所以對 15 年派位有影響, 到 16 年又會再考 PS1, 但成績只會影響 17 年個屆, 所以 16 年升中個批係可以參考 15 年既升中數據.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:khmama+發表於+15-11-1+06:11+17年及

16年升中可參考15年資料,但banding%未必相同,入到band1校都未必係band1生, 所以純粹參考下無妨。

王家爸爸    發表於 15-11-1 14:08

khmama 發表於 15-11-1 13:31
16年升中可參考15年資料,但banding%未必相同,入到band1校都未必係band1生, 所以純粹參考下無妨。

...
强區,例如中西區,入到英中未必喺B1生。相反,弱區,B1生都可能會入左B2校。所以要小心分析數据,尤其邊緣人。

khmama 發表於 15-11-1 13:31

...
[size=30.3998px]因為我見到某B1C中學之前既同學乙三乙四 (自行冇揀) 都入到, 某個名次突然乙一都唔入, 抽左之後志願, 咁呢個名次就應該係band2生分界

王家爸爸  正确  發表於 15-11-1 19:24
王家爸爸  基本上正  發表於 15-11-1 19:24

引用:Quote:khmama+發表於+15-11-1+13:31+16年升

因為我見到某B1C中學之前既同學乙三乙四 (自行冇揀) 都入到, 某個名次突然乙一都唔入, 抽左之後志願, 咁呢 ...
只可說這位不是B1生,你所講的名次是怎樣排出來的?學校是不可能排到一個跟Banding 的名次出來。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-10-31+16:36+要

原帖由 hoyeef 於 15-10-31 發表
王家爸爸  教育局  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 7 小時前

教育局只有話用相同的pre-s1去計banding, 那有說過其中一校的banding %會一樣?

舉一個很簡單的例子,有一區得兩間學校,一間強,一間弱。強的上年有60% band1 生,弱校今年被殺,強校今年的band1 %是多少?

‹ 上一主題|下一主題