用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在起跑線,最終黐咗線! ——張堅庭
go

贏在起跑線,最終黐咗線! ——張堅庭

贏在起跑線,最終黐咗線! ——張堅庭

太看重起點 必將失去終點

在網上看到網民對教育的一些看法,在此分享《中國歐美教育對比》: 「中國:小學累、中學苦、高中拼、大學混。玩耍的年齡被迫學習,學習的年齡只想玩耍。歐美:小學玩、中學混、高中學、大學拼。玩耍的年齡就玩耍,學習的年齡才學習。小、中、高階段中國學生一般佔優,進入大學階段,歐美學生迅速超越。太看重起點,必將失去終點!」

與功課奮戰至深宵十一時

「太看重起點,必將失去終點」這句話實在可圈可點。我在教會的認識一對夫婦,有一子一女,都在九龍某名校就讀。聽說女兒想轉校了,落筆前特意求證──——他們生活豐裕,上下課有司機接送,已經省了很多交通時間,但媽媽一聽我問到功課考試,語調即變得急促焦慮。她說女兒回家洗澡吃飯後,功課要做到晚上十時半甚至十一時才完成,翌晨六時多 起床,天天如是;沒有時間讀課外書,不能參與課外活動,星期天帶著樂器通街走,打工仔父母舟車勞頓,筋疲力盡。她問老師怎麼辦點算呀? 老師無奈說:「我知呀, 無辦法」;去問校長,校長回答:說「這裏裡每個人都如是」。我問她女兒所學的用來做什甚麼?媽媽直言只用來考試,有些內容她當年中二才讀。

讀傳統校 母女齊喊苦

這位姊妹,在女兒升小學時已努力適應,但四年過後終要撤退,轉到國際學校。我問小兒子一起轉嗎?她說不需要,因那老牌男校有IB 課程,而且校長開明,功課不多。她嘆道公開評核試每三年一次,一年多前便準備,考完透過未及喘氣後又要開始操練。每一評核程序都是權力的表現,局方如是,校方如是,受害人是小朋友。

另一好友的女兒在另一名牌女校就讀,去年小學畢業後轉校。我問小妮子,她說開心開心開心多了。那麼開心上課,會否應付不了將來需要,考不上好大學?

入牛津劍橋不靠功課多

上星期我收到小兒學校的周年籌款冊,詳細列明今2012年畢業生考進哪間大學,我仔細看過也嚇一跳,難怪說今年成績是歷年最好。

我不是得戚、示威國際學校有多好,只想說在大仔踏進漢基國際學校、老師申明功課不應多於半小時開始,便一直衝擊著我,令我重新審視教育制度。這十多年我幾乎沒有因功課和他有矛盾衝突,只有一次因為老師說他上課雲遊而拍檯,後來我也自責,因為雲遊正是他的思考方法。

evacalbee  何不食肉糜  發表於 15-10-21 12:30
lauwingtai    發表於 15-10-21 00:41
oho1  thx for sharing !   發表於 15-10-20 15:11

回覆:贏在起跑線,最終黐咗線! ——張堅庭

係咪所有人都可以afford到international school先 其實

看似很有道理,老實說呢個年代,可以afford到international school大有人在,大打家長連補習學費,分分鐘都過萬,但係最現實是,international school的是naive english family,所以如果唔係NAIVE,考到入去的機會不大,唔係唔想揀,係揀都無得揀。

當然,我唔係話佢唔無道理,教育都唔係得一條路,但係最重要係政府點搞個education system同埋家長同學校點去係成績同小朋友的成長做到balance。始終國際學校唔係香港的主流的教育方向。

我相信大部份父母,一出生係想仔女開開心心,但係最後黐左線係大家都唔想。

俾得起學費係某種意義上已經係贏在起跑線啦。

oho1  sharp !  發表於 15-10-20 15:00
ME1227  agree  發表於 15-10-20 13:40
ME1227  agree  發表於 15-10-20 13:40

引用:俾得起學費係某種意義上已經係贏在起跑線啦

原帖由 frogbobo 於 15-10-20 發表
咪係。

使鬼佢講。

有頭髮邊個想做辣lei。

發咗達IS又收的話,一早讀咗啦。

國際學校都唔係有錢就入到啦,咁多有錢人,好多都仲係排緊隊咋...

張生做乜越嚟越離地? 攪到成個晉惠帝咁係度叫人"何不食肉糜"?

有能力既, 我諗起碼有一半走咗去國際學校或者一早去咗外國讀書啦! 留得係香港讀官津, 直資/私立學校, 唔係基層就就窮中產為主, 點似佢有個有權又有米既外父, 大把選擇等佢揀呀?!

Yanamami  咪係~  發表於 15-10-21 09:18
Jane1983  佢離地左好耐啦  發表於 15-10-20 15:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:俾得起學費係某種意義上已經係贏在起跑線啦

原帖由 frogbobo 於 15-10-20 發表
仲要計埋D附加裝備費,上左起跑線先發覺原來仲未買裝備

引用:張生做乜越嚟越離地?+攪到成個晉惠帝咁係度

原帖由 hkpapa852 於 15-10-20 發表
張生做乜越嚟越離地? 攪到成個晉惠帝咁係度叫人"何不食肉糜"?

有能力既, 我諗起碼有一半走咗去國際學校或 ...
唔知佢未結婚前會點睇呢

其實我唔係睇得好明,邊個痴左線?

另外,歐美睇下咩U la,我覺得more like:小學玩、中學混、大學飲

引用:張生做乜越嚟越離地?+攪到成個晉惠帝咁係度

原帖由 hkpapa852 於 15-10-20 發表

有能力既, 我諗起碼有一半走咗去國際學校或 ...
Exactly 。

我剛想講佢同法國瑪麗皇后一樣不知民間疾苦。

跟本就唔係企係同一條起跑線上, 有乜好講姐

引用:跟本就唔係企係同一條起跑線上,+有乜好講姐

原帖由 積奇百事 於 15-10-20 發表

係唔同場地,佢個場係海拔一萬尺高,望返落嚟笑緊班怪獸做乜咁辛苦

dcnmxw  同意  發表於 15-10-21 19:21
oho1  agree !  無一萬尺.....最多五千尺吧!   發表於 15-10-20 15:10
Soundervolt  Agree!  發表於 15-10-20 15:02

一笑置之,何用放在心上

hkpapa852  今次張生真係 "堅 - 離地" 囉!  發表於 15-10-20 14:31

聽聞張導演個仔係讀英華小學

積奇百事 發表於 15-10-20 14:10

agree x 2 !  

2 different games & 2 diffierent rules !!!

"贏在起跑線,最終黐咗線!"... 不過這句說得好! 都要讚!

MrBeast  都幾壓韻  發表於 15-10-20 15:43

回覆 herman0114 的帖子

應該係漢基,佢日曬夜講,慌死人吾知。佢小朋友d同學,個個係佢筆下,都係英雄出少年

引用:贏在起跑線,最終黐咗線!+——張堅庭太看