用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保綠vs 蕭明
樓主: mokimui
go

保綠vs 蕭明 [複製鏈接]

引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+11:40+謝謝

原帖由 chocolatebean 於 15-10-20 發表
咪就係 SM B1B, PP B1C 囉!

入到去, 都係呢個BAND 既同學, 你女女如係B1B, 入SM 都合佢, 如係B1C, 入SM 會 ...
中文較弱,英文同數較好,上次呈分全級35-40,5⃣️年級最好的成績是20-25

mokimui 發表於 15-10-20 11:54
中文較弱,英文同數較好,上次呈分全級35-40,5⃣️年級最好的成績是20-25

...
全級多少人?

引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+11:54+中文

原帖由 chocolatebean 於 15-10-20 發表
全級多少人?
約120

mokimui 發表於 15-10-20 12:04
約120
CONFIRM 你係運動場對面個間嗎?

如果係, 去年你地有約40%入B1, 你女女考35-40係B1C, 25-35B1B.
我係你, 會選SM. 帶女女去睇下先.

引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+12:04+約12

CONFIRM 你係運動場對面個間嗎?

如果係, 去年你地有約40%入B1, 你女女考35-40係B1C, 25-35B1B.
Ok ok, thx

可得閒考KET公開試, 評估吓整體其英文水平.  如英文好, 當然選SM. SM校風好.  

引用:可得閒考KET公開試,+評估吓整體其英文水平.

原帖由 黃巴士 於 15-10-20 發表
可得閒考KET公開試, 評估吓整體其英文水平.  如英文好, 當然選SM. SM校風好.
其實應付學校考試已很費力,2個月考一次試,早一個月要溫習,真的沒太多額外的時間去準備及再考出面的英文評核試

mokimui 發表於 15-10-20 14:11
其實應付學校考試已很費力,2個月考一次試,早一個月要溫習,真的沒太多額外的時間去準備及再考出面的英文 ...

外面的英文EXAM, 我囝當年只依靠根底, 無須刻意溫, 只熟習考卷模式(如LISTENING, SPEAKING)便去考.  

引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+14:11+其實

原帖由 黃巴士 於 15-10-20 發表
外面的英文EXAM, 我囝當年只依靠根底, 無須刻意溫, 只熟習考卷模式(如LISTENING, SPEAKING)便去考.  :fort ...
👌👌thx我去了解下先

黃巴士  不過要花  發表於 15-10-20 16:21

黃巴士 發表於 15-10-20 14:34
外面的英文EXAM, 我囝當年只依靠根底, 無須刻意溫, 只熟習考卷模式(如LISTENING, SPEAKING)便去考.  :fort ...
考英文同奧數時,我兩個仔當年都無特別準備,所以不會花太多時間。

黃巴士    發表於 15-10-20 16:20

引用:Quote:黃巴士+發表於+15-10-20+14:34+外面

原帖由 王家爸爸 於 15-10-20 發表
考英文同奧數時,我兩個仔當年都無特別準備,所以不會花太多時間。
哦,好的,謝謝你

回覆:王家爸爸 的帖子

我讀SM時代是Sister 做校長,好嚴!後來Discipline 老師升咗做校長,看似冇咁嚴!最近校長剛退休,又再由sister 當校長!不過嚴先可以keep倒校風!! 如英文好,真的可考慮SM! 校內到處notice 都用英文,所有廣播、morning prayer 同mass 都用英文,英文吾好都要一段日子先適應!

引用:我讀SM時代是Sister+做校長,好嚴!後來Dis

原帖由 NurseSally 於 15-10-20 發表
我讀SM時代是Sister 做校長,好嚴!後來Discipline 老師升咗做校長,看似冇咁嚴!最近校長剛退休,又再由si ...
我帶女兒去看看學校再決定,謝謝你

引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-20+11:07+B1c

英文A, 係A頭/尾?

如果講入, B1女入SM 唔難, 過去幾年放乙1, 入硬. 但如果英文唔太好, 入到去科科用英文 ...
請教一下,小女選2間女校,機會大好多?葵青區餘下5間男女校

引用:Quote:原帖由+chocolatebean+於+15-10-20+

原帖由 mokimui 於 15-10-21 發表
係啊!睇你喜歡SM 定保6! 保6 DSE 成績不錯!

mokimui 發表於 15-10-21 00:15
對! 根據過往幾年派位,SM/PP 放第一是入硬,當然是B1生。SM放第二,5O/5O,PP 都仲有位。
如你只like此2校,SM第一/PP第二 不過都係入了SM,因為放乙一還有位

再講多少少,KC B1校,想乙1穩入有 兆民,83,全完,SM,PP

其他: 乙1唔夠派 LW,CNEC,LSKC,ST

引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-21+00:15+請教

原帖由 chocolatebean 於 15-10-21 發表
對! 根據過往幾年派位,SM/PP 放第一是入硬,當然是B1生。SM放第二,5O/5O,PP 都仲有位。
如你只like此2 ...
甘考好D呈2,我會甲1/乙1 SM,甲2/乙2PP,謝謝您的意見

引用:Quote:mokimui+發表於+15-10-21+00:15+請教

原帖由 chocolatebean 於 15-10-21 發表
如你只like此2 ...
如果咁講~我女現在小四~全級第三~應該係b1~三年後填甲一SM, 乙一SM, 乙二PP應該可以嗎?
另外自行應該只填SM還是填晒兩間呢?

引用:Quote:原帖由+mokimui+於+15-10-21+發表請

原帖由 NurseSally 於 15-10-21 發表
係啊!睇你喜歡SM 定保6! 保6 DSE 成績不錯!
保6 DSE 成績不錯,做了2014年2間成績的统計。數字是學生取4級的百分比。2間差不多。
              PP.       SM
CHN.    62.4.    53.6
ENG.     67.1.    68.3
MAT.     57.8.    49.2
LIB.        52.       65.9

醒目開學勳章 王國長老

NurseSally 發表於 15-10-20 23:18
我讀SM時代是Sister 做校長,好嚴!後來Discipline 老師升咗做校長,看似冇咁嚴!最近校長剛退休,又再由si ...
朋友細女保祿畢業, 佢同我講保祿一入校門已經要係全英文對答, 所以對英文能力都係有要求.

揀中學前問過現就讀 SM 學生, 佢話依家無咁嚴, 輕鬆左好多.

聽聞 SM 以前係有儀態課畀儀態不好既學生上, 依家已經無左.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題