用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教-升中自行分配部份報考QC
go

請教-升中自行分配部份報考QC [複製鏈接]

孩子在中西區小學, 家在東區, 想在自行分配部份報考QC。
小兒資優但表現極不穏定,考試成績我估中等,(不是頭十名,成績多是B級),但數學一"科"獨秀,有些奬項, IGSCE小五考了B, EPGY 達grade 12.
我很矛盾,自覺他高不成,低不就! 數理應很強, 但文科就無眼睇!
我怕不自量力,白白浪費一個自行分配機會,連interview都沒份!
請問沒有很出色的逞分試和校内試成績(也沒有音、體表現),是否不用報QC?

4    0    0    0

回覆:BCHK 的帖子

如自行跟成績條隊,獎項其實唔係最關鍵,主要睇成績,即是用教局的成績次第決定有無面試機會。
坦白講,十名以外應是無機會的。

BCHK 發表於 15-10-20 09:41
小兒資優但表現極不穏定,考試成績我估中等,(不是頭 ...
數學好係以前有優勢,但係近年好似排名更重要。

多謝大家寶貴意見!
我還是先到直資碰碰運氣!(碰壁機會較高!)

王家爸爸    發表於 15-10-20 11:58

BCHK 發表於 15-10-20 11:44
多謝大家寶貴意見!
我還是先到直資碰碰運氣!(碰壁機會較高!)
報SPC同港同,如果兩間都有得面試,先至進取少少。如果唔係,就最好保守少少。

引用:Quote:BCHK+發表於+15-10-20+11:44+多謝大

原帖由 王家爸爸 於 15-10-20 發表
報SPC同港同,如果兩間都有得面試,先至進取少少。如果唔係,就最好保守少少。 ...
保守小小有那些選擇?  我小朋友係灣仔區, 成績中等, 10名肯定無份, 大部份都係B級。

原本都想自行二博QC, 但你哋咁講, 我就唔知點揀。  

王家爸爸  建議先確定大約Banding,然後再決定。  發表於 15-10-20 13:27

boscochengsh 發表於 15-10-20 12:51
保守小小有那些選擇?  我小朋友係灣仔區, 成績中等, 10名肯定無份, 大部份都係B級。

原本都想自行二博 ...
另外,自行二博QC,有啲奇怪。你自行一揀邊間?
多數人自行一揀QC,或者唔揀。

BCHK 發表於 15-10-20 09:41
小兒資優但表現極不穏定,考試成績我估中等,(不是頭 ...
QC first In多年來只揀200人去In, 成績唔夠出色去報, 其實係浪費咗一個自行既機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-10-20+發表報

原帖由 boscochengsh 於 15-10-20 發表

原本都想自行二博 ...
本人愚見,若無心水,應先參考小學相若名次的畢業師兄近年派去邊啲中學。若前人是自行入,即教局次第可能夠入該中學,若是抽入則確定Bandind是相符。所以諮詢小學老師意見很重要,學生年年升中,有些老師掌握好多實況,好有經驗。

王家爸爸  呢個係最簡單而有效既方法  發表於 15-10-20 13:59
王家爸爸  一點也不愚   發表於 15-10-20 13:59

謝謝大家高見! 非相認同! 我會搏SPC, 喜歡!
再有想考優オ和中基,但前者我覺得很囂張,不甚喜歡;後者好像麻麻地! 如果與這兩間相比,我覺得SKH鄧肇堅較踏實!不知正確否!??
王家papa很正確,オ很感謝你的坦白!
我校對我兒也感難於comment,因為香港學校並不喜歡linear development的孩子。DSE將不會把我兒送到大學的,我只希望找到間學習氣氛好,功課不太多的英中容身,再見歩行歩!

BCHK 發表於 15-10-20 14:43
謝謝大家高見! 非相認同! 我會搏SPC, 喜歡!
再有想考優オ和中基,但前者我覺得很囂張,不甚喜歡;後者好像麻 ...
如果你認為兒子未必應付到DSE, 不如諗下有開辦IBDP既直資/私立學校, 如聖士提反, 真道(不過呢間既DSE唔係咁好), 顏寶玲等, 或私校蔡繼友

只果還只想focus傳統學制, 可以諗下呢兩間直資中學: 匯基(東九龍), 港同
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:boscochengsh+發表於+15-10-20+12:51

原帖由 王家爸爸 於 15-10-20 發表
另外,自行二博QC,有啲奇怪。你自行一揀邊間?
多數人自行一揀QC,或者唔揀。
...
小朋友讀華小, 所以自行一會選華中。

覺得唔選自行二好似浪費了一個機會, 所以想博一下其他b1校。

引用:Quote:原帖由+boscochengsh+於+15-10-20+發

原帖由 BBKDWLAM 於 15-10-20 發表
本人愚見,若無心水,應先參考小學相若名次的畢業師兄近年派去邊啲中學。若前人是自行入,即教局次第可能夠 ...
謝謝建議。  

小學會公佈那些是自行入那些是大抽奬入的嗎?  一般是到的都是一個表列出派去邊間中學而已。

王家爸爸  老師大約估到  發表於 15-10-22 10:02

引用:Quote:原帖由+BBKDWLAM+於+15-10-20+發表本

原帖由 boscochengsh 於 15-10-20 發表
謝謝建議。  

小學會公佈那些是自行入那些是大抽奬入的嗎?  一般是到的都是一個表列出派去邊間中學而已。 ...
當然多數人是不能肯定是自行、是甲部定乙部抽入,因教局無公佈。但當事人同班主任會有多啲資料,如報中學的順序,實際上報了邊兩間自行,學生校內名次,再加埋學校升中往績等,好多時小學老師會估計到。所以識多啲同校高一兩級的家長,會問到好多料的。

引用:Quote:原帖由+boscochengsh+於+15-10-20+發

原帖由 BBKDWLAM 於 15-10-20 發表
當然多數人是不能肯定是自行、是甲部定乙部抽入,因教局無公佈。但當事人同班主任會有多啲資料,如報中學的 ...
明白。  那要開始做功課了 (雖然遲了) 。

boscochengsh 發表於 15-10-20 18:45
小朋友讀華小, 所以自行一會選華中。

覺得唔選自行二好似浪費了一個機會, 所以想博一下其他b1校。
因為不知你小朋友的成績,比較難話你的策略好唔好。你會揀QC,我估你仔好可能係B1。
如果小朋友係B1頭,自行一被華仁收了,你會後悔嗎?如果接受到,當然無問題。

引用:Quote:boscochengsh+發表於+15-10-20+18:45

原帖由 王家爸爸 於 15-10-21 發表
因為不知你小朋友的成績,比較難話你的策略好唔好。你會揀QC,我估你仔好可能係B1。
如果小朋友係B1頭,自 ...
我估小朋友是b1b, 頭10無份, 大部份學科是B級, 個別一兩科有A的。

華中可能無qc咁好, 但觀乎自己小朋友性格 (算自律, 但唔谷得), 入到華中都滿意了。

因為華中校長話唔係b1頭, 自行收的機會不高。  所以諗住有多一個自行位, 試吓博qc, 入到當然開心。  但見到話要頭10才有機會, 咁就無望了。

王家爸爸  其實最重要是滿意華仁,對新校長有信心。  發表於 15-10-21 17:13

boscochengsh 發表於 15-10-21 16:57
我估小朋友是b1b, 頭10無份, 大部份學科是B級, 個別一兩科有A的。

華中可能無qc咁好, 但觀乎自己小朋 ...
其實我都覺得新校長應該幾好,高自由度、小班教學、學長對學弟的支持等等,都可能係華仁回復當年成就的因素。

回覆:王家爸爸 的帖子

對新校長的信心是有的, 所以入到都滿意。

現在是煩自行二的選擇。  如果正如華中校長說的, 只有b1頭才收, 那自行二的選擇便變得很重要。

王家爸爸  SSJC 都值得考慮,自由度相似,成績好啲。  發表於 15-10-22 10:12
elbar  或考慮聖若瑟   發表於 15-10-21 22:17

回覆:hkpapa852 的帖子

㨂200人面試,係唔係一定考頭三名先in?

‹ 上一主題|下一主題