用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 動機弱,日日叫幾百次
go

動機弱,日日叫幾百次 [複製鏈接]

叫起床,叫做功課,叫食飯,叫溫書,日叫夜叫,真係火都燒,終於爆了他一個勁,書係你䕱,你唔緊,就唔好返,媽媽受夠了

1    0    0    0
[img align=right][/img]

我小朋友之/前都一樣,現在好些叫3-5次,
你叫之前先通知佢一聲,例如一陳個鐘4点就要做功課,
到了4点再叫,應該次數可以少些的,
冲涼都一樣這個方法,我都用這個方法的,

回覆:動機弱,日日叫幾百次

試下用音樂提示或時鐘提示,音樂提示好似上堂鐘一樣,可以用不同音樂做不同事

我eq越來越勁,之前我都爆,宜家學會錫住自己。

我返工,直頭冇皇管,但爆完,竟然在我放工前,開始主動做功課

[img align=right][/img]

回覆 yanfaifai 的帖子

你講得好 "動機差" 咩都講好多次,我起身到夜晚上床,都係 講 講 講,放學返來,十問九唔應,老師話 唔主動答問題,而家又有小組都係唔問嘢,社交又差,做功課…,天呀! 點解我地會咁。。

引用:叫起床,叫做功課,叫食飯,叫溫書,日叫夜叫,

原帖由 yanfaifai 於 15-10-19 發表
叫起床,叫做功課,叫食飯,叫溫書,日叫夜叫,真係火都燒,終於爆了他一個勁,書係你䕱,你唔緊,就唔好返,媽媽受 ...
有咩方法可改善?

返學最慘,冇時間觀念,早左遲左起身動作都一樣咁慢,固執行為又要 step by step 咁做,想幫佢快d, 又話呢樣未做,果樣就唔做得住,做功課時,終於叫到佢開檔喇,稔住幫佢在功課袋攞功課出來,佢又唔喜歡,死都要我全部放番晒入去先,真係忟到我呢…
‹ 上一主題|下一主題