用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 咁嘅性格係咪好奇怪?
go

咁嘅性格係咪好奇怪? [複製鏈接]

我仔小五,就嚟十歲,越嚟越發覺佢思想好奇怪,同佢傾,佢又有自己道理,又好似佢無問題咁,但咁嘅性格第日一定無人鍾意佢。
舉例1:佢同最好嘅同學坐前後,有時老師堂上討論會分四人一組,老師問十條問題,答中一分,有四個人可以攞到四分,每人只可答一次,咁佢自己答完就迫最好嘅同學答,咁個同學係好唔鍾意舉手答問題嘅,佢會係咁迫人,迫到人就範為止我叫佢唔好咁迫人啦!佢話唔得,咁樣佢哋個組會少分,會輸㗎!佢話同學係識答,點解唔答,咁做會影響全組喎!
舉例2:最好同學坐佢後面,同學同隔離傾偈,佢會舉手告人,同學自己係書本上畫畫,佢又告人,我話都唔關佢事,佢答我佢當對方最好朋友先會告對方,咁做係為對方好,想同學專心上堂喎!

我擔心佢咁嘅性格,大大吓會令人討厭,同佢傾,佢又好有道理,我都唔知點講好!

2    0    0    0

回覆:咁嘅性格係咪好奇怪?

可以同老師傾,他們通常都會聽老師話

引用:可以同老師傾,他們通常都會聽老師話 +

原帖由 celiakids2013 於 15-10-19 發表
可以同老師傾,他們通常都會聽老師話
無用㗎!叫老師同佢傾佢更加唔忿氣,因為佢無錯,事實上佢真係唔算錯,不過我覺得正常小朋友都唔會咁做!

回覆 浩霆豬豬 的帖子

你仔的個性是「大義滅親」型的人,有時確實會忽略了人的感受。
我會嘗試用他的角度去和他溝通,不一定行得通,因為要實際傾過計才知要怎樣入手,但即管和你一齊諗下計仔。

兩個例子,你仔都覺得自己的理據很強。我會提醒他也要從尊重別人的角度去看事情。

例一,他為了讓自己那組得多點分數,迫同學舉手作答,因為他認為同學「應該」要為組出一分力。我會提醒他,是否舉手作答是同學自己的決定,我們要尊重同學有作決定的權利。同學若不舉手作答,令小組少一分,他可以感到失望憤怒,但我們只可以鼓勵不能強迫,因為我們要彼此尊重。

例二,明白他愛朋友想他好的心。但是,管理課室跌序是老師的責任,是否要罰/指責同學亦是老師的決定。他首要責任是專心上課,如果上課時經常告發同學,亦有可能阻礙老師教學,同時影响其他同學上課。他首先要盡好他自己做學生的責任,亦要尊重老師,老師好多時知道同學在做甚麼,有時會出聲指責,有時會選擇教學而不理會,他要尊重老師的決定。除非同學做了一些很嚴重的事,又或者老師請他幫忙看管。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:回覆+浩霆豬豬+的帖子 你仔的個性是「大義

原帖由 lillymarie 於 15-10-19 發表
回覆 浩霆豬豬 的帖子

你仔的個性是「大義滅親」型的人,有時確實會忽略了人的感受。
多謝你意見,我仔好多時係對錯兩點上好執着,我有同佢講,佢咁做同學會唔開心,而且對方係佢最好朋友,佢會話:但係佢真係唔啱喎!,成日要分邊個對邊個錯,仲有乜都要公平

回覆 浩霆豬豬 的帖子

我仔也會有此表現的,例如在校車或地鐵看見人吃東西,也會大大聲扮與家人講:「在校車/地鐵是不可以吃東西的」,其實是想話人。與同學之間的相處,他就未必次次都告予老師知道。不過,他對人一般也是直斥其非的。往好處想,是耿直﹔往壞處看,則是同理心不夠。有時他頑梗起來也很難說服他的,幸好他也肯說道理,有道理他會聽的,是很費時的。

引用:回覆+浩霆豬豬+的帖子 我仔也會有此表現的

原帖由 YanKanMom 於 15-10-20 發表
回覆 浩霆豬豬 的帖子

我仔也會有此表現的,例如在校車或地鐵看見人吃東西,也會大大聲扮與家人講:「在校 ...
我仔唔會俾說話人哋聽,更唔會婉轉咁表達,佢會直斥其非講時仲要理直氣壯,完全唔理人感受,就算最好朋友都無面俾,有時真係怕咗佢

浩霆豬豬 發表於 15-10-20 15:22
我仔唔會俾說話人哋聽,更唔會婉轉咁表達,佢會直斥其非講時仲要理直氣壯,完全唔理人感受,就算 ...
其實我仔也差不多, 話人時只按他認為有理的話人, 而忽略了別人的感受. 只是對於在校的好朋友, 他有時也會有所顧忌的, 怕太盡連朋友也無, 這可能是他的朋友很少.

引用:Quote:浩霆豬豬+發表於+15-10-20+15:22+我

原帖由 YanKanMom 於 15-10-20 發表
其實我仔也差不多, 話人時只按他認為有理的話人, 而忽略了別人的感受. 只是對於在校的好朋友, 他有時也會有 ...
其實我仔都唔算多朋友,雖然佢同個個都有偈傾,但心裏面好奄尖,呢個又話人哋曳,嗰個又話人自私,所以真係玩得埋嘅得一兩個,佢仲要睇唔過眼就告人,真係怕佢連呢兩個都得罪埋,到時真係無朋友

引用:Quote:原帖由+YanKanMom+於+15-10-20+發表

原帖由 浩霆豬豬 於 15-10-20 發表
其實我仔都唔算多朋友,雖然佢同個個都有偈傾,但心裏面好奄尖,呢個又話人哋曳,嗰個又話人自私,所以真係 ...
所以德育和愛心故事好重要。三年前小兒的班主任已跟我説,孩子需要的不是學科/知識拔尖或增潤,而是情緒管理和同理心培育。她說理性主導/完美主義的孩子,更需要多聽心靈故事,那怕他們覺得老套。每天説、開他們眼界,讓他明白世界不是只有自己。

有同學在去年開始関心老撾兒童教育問題、也有關心在港尋求庇護人士,都是十到十一歲的資優孩子,相當不俗。

引用:Quote:原帖由+浩霆豬豬+於+15-10-20+發表其

原帖由 Radiomama 於 15-10-20 發表
所以德育和愛心故事好重要。三年前小兒的班主任已跟我説,孩子需要的不是學科/知識拔尖或增潤,而是情緒管 ...
有無好介紹?有無邊啲書可以令佢懂得明白人哋,我覺得我仔明白我講乜,但就唔明點解要體諒同學嘅錯事。

Radiomama說得很對,同理心確很重要。同理心不等同情心,阿囝有同情心但同理心不夠。我自己沒有特定的故事與他說,但常跟他說他只是世界上其中一員,世界不可能圍着他轉,另會與他多談别人的感受是怎樣,當然他自覺有理時也不一定認同别人的感受如何,只相信日子有功,慢慢渗入他內心吧。另一方面,阿囝有時是透過撞板學懂如何處事為人的,那就要看看撞板的後果是否他所重視的了,即如果朋友關係是他所重視的,他就有動機檢視自己的不足。

回覆 Radiomama 的帖子

Radiomama - thank you for sharing. Do you mind to elaborate? What kind of books in specific? I'm afraid my child cannot read Chinese. Thank you!

回覆:咁嘅性格係咪好奇怪?

佢咁做係好黑人憎,教佢事不關己,己不勞心。

引用:佢咁做係好黑人憎,教佢事不關己,己不勞心

原帖由 hedhed 於 15-10-29 發表
佢咁做係好黑人憎,教佢事不關己,己不勞心。
我又唔想咁教佢喎!我同佢講:我欣賞你真心為同學好,想佢專心上堂,但另一方面,你係佢最好朋友,你告佢佢會加倍唔開心!甚至會嬲你㗎!佢聽完就話:咁嬲我都好正常,我會同佢解釋我點解要咁做,係為佢好,等佢自己諗,如果最後都係嬲我,咁係佢問題。
事不關己,己不勞心,我覺得會教到佢好冷漠

回覆:浩霆豬豬 的帖子

我個仔同你個仔都好似,太過「黑白分明」,認為自己啱嘅野死都唔過。
晤懂得睇眉頭眼額,容易得罪人自己都唔知。
我同佢講佢又話我唔明白佢,叫我leave him alone. 真難頂!
阿仔依家見緊學校counsellor (輔導員),希望可以幫到佢,我唔駛做「醜人」,免傷母子感情。
大家繼續努力吧!

引用:我個仔同你個仔都好似,太過「黑白分明」,

原帖由 Activehealth 於 15-10-29 發表
我個仔同你個仔都好似,太過「黑白分明」,認為自己啱嘅野死都唔過。
晤懂得睇眉頭眼額,容易得罪人自己都 ...
咁我好啲,我仔肯聽我講嘅,不過講完到下次佢會繼續我行我素囉!

引用:Quote:原帖由+Activehealth+於+15-10-29+發

原帖由 浩霆豬豬 於 15-10-29 發表
咁我好啲,我仔肯聽我講嘅,不過講完到下次佢會繼續我行我素囉!

...

引用:Quote:原帖由+hedhed+於+15-10-29+發表佢咁

原帖由 浩霆豬豬 於 15-10-29 發表
我又唔想咁教佢喎!我同佢講:我欣賞你真心為同學好,想佢專心上堂,但另一方面,你係佢最好朋友 ...

可能我自己都係咁樣性格,所以搞到個女都有d似我一樣。我以前小學嘅時候見到同學默書偷睇,我係會地舉手投訴比老師聽架。當年我都唔覺得有問題喎,大大下就明白個問題係我用錯方法囉。小朋友係要係錯誤之中成長嘅,大大下就會明白點做人,我而家人緣無問題啊。

講番我個囡,佢兩歲班老師嘅comment  [ understand the boundaries set ; will let me ( the teacher) know when other children do something wrong : also shows her sympathy to the peer; always be the social girl in the class]
我想講呢d性格未必一定係壞事,老師同學都會欣賞的,你要做嘅係更加發展佢嘅同理心,教佢喺同老師舉報之前,先同同學講[我擔心你比老師罰啊,你唔好再傾計啦]之類,佢嘅正義和同理心係優點,問題係未識得用理想嘅方法,你應該指導佢用嘅方法,唔係改變佢嘅思想

浩霆豬豬 發表於 15-10-19 21:46
多謝你意見,我仔好多時係對錯兩點上好執着,我有同佢講,佢咁做同學會唔開心,而且對方係佢最好朋 ...

堅持己見, 重視公平, 正義, 全都是資優0既優點 , 當然0係呢個社會, 呢D優點有時會變左缺點, 你小朋友話你唔明白佢, 我可以理解, 因為當年我都覺得無人明白我, 佢0既我行我素係為左保護自己, 唔想因為其他人0既質疑/不友善 影響自己0既判斷.

如果你真係想佢聽得入耳, 首先你要真心尊重佢0既想法, 唔好一開始已經覺得佢有問題, 呢D係資優/過度敏感0既人0既特質, 而唔係"問題". 資優小朋友0既公平, 同理心比例上較多, 佢就係因為有同理心為朋友著想先至出聲. 要真心理解同意佢呢一點, 你先至有機會同佢傾落去.. 傾0既時間, 著重點先可以幫到佢個朋友, 唔好只係關注你小朋友個人0既社交. 因為佢講得出來就預左得罪人, 自己利益並唔係佢0既著眼點. 點可以真正幫到佢朋友? 方法有好多個.. 一齊思考, 一齊解決問題, 佢會覺得同你同步, 之後0既事就好辦

書本有益, 大人睇多D資優教育0既書, 希望幇到你

longlokma  好有道理,發人深醒  發表於 15-11-2 21:54
‹ 上一主題|下一主題