用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 官小「家長校師會」會費$100
go

官小「家長校師會」會費$100

醒目開學勳章

請問小學「家長教師會」會費要$100 一年,好似俾一般學校貴一倍,而且上年俾錢後都唔知用咗喺邊,小學係唔係咁架???

小學家教會$100/年, 都可接受

醒目開學勳章

回覆:TwinWong 的帖子

但大多數學校收$50一年,係唔係學校收完錢唔會講d錢點用??

Cindyjasper 發表於 15-10-19 12:33
但大多數學校收$50一年,係唔係學校收完錢唔會講d錢點用??
家教會D錢點用應該唔關學校事, 係家教會委員開會決定。可能你係FT Working M, 所以無關心佢哋活動啫, 好似我哋學校咁, 會搞D講座、旅行之類。佢哋係會有財務mon住條數點用的, 都應該會有年結, 不過就唔知响邊度show出嚟。

我哋學校年費$70。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:官小「家長校師會」會費$100

我地$100,每年會公開條數。樓主可以去學校睇下有無家教會盤數睇睇

引用:請問小學「家長教師會」會費要$100+一年,

原帖由 Cindyjasper 於 15-10-19 發表
請問小學「家長教師會」會費要$100 一年,好似俾一般學校貴一倍,而且上年俾錢後都唔知用咗喺邊,小學係唔 ...
我地好似一交要交6年,不過好似以每一家庭計。

交嗰時我又無太大感覺,因為學校好多活動都係靠家教會攪,買下蒸溜水俾家長義工都要錢。

我地係每個家庭每年100, 都係搞活動時津貼返參與家庭的費用, 或者學校有啲咩活動時家教會都會幫手, 咁都要些少開支.

我哋就可以唔參加, 唔俾錢。

我女私校一年都係收$50!

回覆:Cindyjasper 的帖子

我兩個小朋友津校,分別$50同$100

囝囝學校收30,如果有兄弟姐妹讀同一間,也只收一次

我女嗰間一次過比6年,$150

回覆:Cindyjasper 的帖子

我仔都係官校,唔洗交

我仔學校都係差唔多,其實家教會一般都會公佈會費運用情況,可能樓主冇留意啫。

我仔都是官校,只收二十元。

我仔津校,$20

小學時讀官小,$100一年,依家中學,一個讀官中$100一年,一個津中$120一年。

醒目開學勳章

引用:我地$100,每年會公開條數。樓主可以去學校

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-19 發表
我地$100,每年會公開條數。樓主可以去學校睇下有無家教會盤數睇睇
原來係出席一年一度家教會選舉嘅家長先有得睇,我依家問學校攞緊收支表睇!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-10-19+

原帖由 Cindyjasper 於 15-10-21 發表
原來係出席一年一度家教會選舉嘅家長先有得睇,我依家問學校攞緊收支表睇!

...
我佩服你咁有求證精神。

日日忙到嘔泡。

每年50/100又唔係太過份。

我從來冇諗過要去尋根問底啲$點使。

慳番啖氣照顧小朋友好過。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Cindyjasper+於+15-10-21+發

原帖由 siden 於 15-10-21 發表
我佩服你咁有求證精神。

日日忙到嘔泡。
俾得錢就要知佢哋點用,因佢哋只係社團註冊,跟本無人監管佢哋,所有家長都係自動入會,當然要俾會費,如果我哋做會員都唔睇下,亦都唔好一個盡責嘅會員。