用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三學生多負荷 TSA惹的禍?
樓主: TwinWong
go

小三學生多負荷 TSA惹的禍?   [複製鏈接]

subb  考TSA用的時間  發表於 10 分鐘前

我哋學校老師無規定時間做, 所以輕鬆好多。又係果句, 操就真係唔應該。

little_yolky 發表於 15-12-10 11:57
subb  考TSA用的時間  發表於 10 分鐘前
冇規定時間做?家課?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-12-10 12:00
冇規定時間做?家課?
係呀, 帶返屋企做, 一日做一份, 自己對答案。不過, 近日唔知點解老師無俾做, 話如果想做就可以小息自己攞嚟做(放响課室特定地方)。阿女小息想做功課, 所以無做, 佢好唔滿意無得攞返屋企做。

MASAYA  驚拎返屋企畀老豆老母見到post上網  發表於 15-12-10 12:03

MASAYA  驚拎返屋企畀老豆老母見到post上網  發表於 2 分鐘前

但開學至月初都仲係攞返屋企做的啊。而且, whatsapp群組入面無家長表示不滿啊。

回覆:小三學生多負荷 TSA惹的禍?

其實TSA原意係評估學生同學校進度,操練催谷都係學校問題,但矛頭就一直指向教統局,點解家長們唔向學校反彈或者建議減少操練,而要強硬政府一刀切廢除TSA,背後搞手目的令人懷疑

Hillkymama  有引導無約束力,學校唔跟都唔理, 唔關教局關邊個事? 仲有,有無睇過教局叫學校買練習的報告?   發表於 15-12-10 14:05

再者 揀小學之前 你都應該知道學校是否TsA催谷型學校 你都選擇入讀 家長又有否責任呢

Hillkymama  你心目中的政府和教育局係完美的!!! 只有跟唔上嘅小朋友,同埋揀學校不負責任的家長和反對政府的人攪事嗎?   發表於 15-12-10 14:53
Hillkymama  哈! 那裡會有學校是否TsA催谷型學校資料? 在小一選校名冊內嗎?  發表於 15-12-10 14:51
MASAYA  乙一入就話家長揀,乙三之後入個d,但學校有操TSA,咁邊個責任?  發表於 15-12-10 12:29

教育局A字肩, 推哂學校身上???!!!!
局長最叻搭飛機  ! 

時代進步,就是課程是推向深,不是推向啟發創意/??!!!!!

Vlone778 發表於 15-12-10 12:20
其實TSA原意係評估學生同學校進度,操練催谷都係學校問題,但矛頭就一直指向教統局,點解家長們唔向學校反彈或 ...
好多學校減少同cut TSA練習啦,因為有家長反映
不過同時都有家長同教育局反映,唔知教育局做左咩呢?
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 15-12-10 09:12
其實, 我覺得不論T唔TSA都好, 家長應該從小著手培養小朋友既閱讀習慣及能力, 讓他們喜歡閱讀, 讀得多, 就 ...
我仔未到小三所以唔多清楚TSA考乜(因為學校真係無操),問過啲前輩家長話閱讀理解唔算好難,反而考oral要求高,好似dse咁要個小學生lead住其他team member討論,如果係真我覺得頗有難度。

little_yolky  oral好似唔係group,係一個個考的。  發表於 15-12-10 12:33

bobbob 發表於 15-12-10 12:29
我仔未到小三所以唔多清楚TSA考乜(因為學校真係無操),問過啲前輩家長話閱讀理解唔算好難,反而考oral要 ...
女仔會較著數,我女係唔畀佢講野仲難,所以小二口試係小組討論,對佢黎講係輕鬆,但對內向唔太敢同一個以上既人講野個d就會好痛苦,仲有自閉傾向個d
閱讀理解係唔難,如果學校有閱讀花園做開,直頭食菜咁菜,除左有閱讀障礙既學生

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 15-12-10 12:35
女仔會較著數,我女係唔畀佢講野仲難,所以小二口試係小組討論,對佢黎講係輕鬆,但對內向唔太敢同一個以上 ...
聽聞評分標準係唔可以一個人講晒,如果其他組員唔講嘢大家都會唔合格,所以要有個學生帶住成隊人discuss先可以攞分,我覺得咁嘅要求算幾高,如果撞著啲唔多講嘢嘅組員就大鑊。

bobbob 發表於 15-12-10 12:48
聽聞評分標準係唔可以一個人講晒,如果其他組員唔講嘢大家都會唔合格,所以要有個學生帶住成隊人discuss先 ...
當然啦,我地以前會考都玩過... 但教一個會主動講野既去帶其他人討論點都易過教唔敢講野既參與討論,而且肯主動講野已經唔會失自己個part分先,唔敢講野遇著唔敢講野,玩完... 整體黎講呢part女生係有著數

subb  會考是17-18歲, TSA只是7-8歲小朋友  發表於 15-12-10 13:50

源頭減廢。邊個要學生操就邊個撥亂反正。如果TSA有個別問題便改善可以了。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-12-10 13:52
源頭減廢。邊個要學生操就邊個撥亂反正。如果TSA有個別問題便改善可以了。

...

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20151210/mobile/bkn-20151210151051653-1210_00822_001.html

機會黎喇

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+15-12-10+16:11+編

原帖由 MASAYA 於 15-12-10 發表

回覆:subb 的帖子

取消了TSA, 閱理自短啲, 淺啲? 天真吧!

取消TSA就可以令小朋友有快樂童年? 會無功功課無壓力? 根本就自欺欺人 TSA 又唔係今年先有 點解喺是非之年先突然間走出黎。家長可以選擇覺得多功課壓力大咪唔好做囉。無人迫你一定要做呀

MASAYA  孫明揚話佢個年代已知TSA問題,早幾年都有人寫文話TSA有問題,你今年先知?   發表於 15-12-10 17:01

完全係反國教翻版 個個指點江山要你停就停

教育千瘡百孔
沒有話沒有tsa一定淺了,
只是不踏出第一步,一路比人牽著鼻子走???  只要默默接受???

只好嘆息 ~~ 哀其不幸,怒其不爭
‹ 上一主題|下一主題