用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三學生多負荷 TSA惹的禍?
樓主: TwinWong
go

小三學生多負荷 TSA惹的禍?   [複製鏈接]

skkeung 發表於 15-11-10 09:09
去英國, 美國讀書也要林林種種考試!也去抗議嗎!小朋友心中學到什麽?
其實取消TSA 只係其中一樣, 針對取消TSA 係因為呢樣帶出好多問題出黎,小一要學到小三程度先為之勁? 功課量不停增加,我聽到某O的家長話鍾意深,鍾意多功課,各人有各人意願, 但就因為呢O的家長而學校相對將所有提昇令到小朋友咁係健康咩?請你明白我地唔係針對唔考試唔經過評估測試,而家而家教育制度係咁變態, 我唔知你小朋友係咪讀官校, 但相對你睇返國際學校同官校既程度同功課量係爭好遠

但前日電台有一校長話贊成全面取消TSA,佢話佢自己間學校唔操TSA既,但就受到教育局人員話佢地成績唔好,有壓力 ; 咁就做成點解d學校要操TSA…

對,取消了TSA,不就沒有人知佢地成績唔好麼?有道理。

回覆:小三學生多負荷 TSA惹的禍?

啱啱去睇下坊間d補充練習,個人認為咪即係同佢平時做嘅功課一樣。從呢方面先唔講對小朋友有咩影響,其實TSA就正正影響哂學校本身整個嘅課程。

Hillkymama  你說到重點, 人地反TSA個Group都有提依樣野, 一直話自己仔囡無問題嘅家長眼中只有自己.   發表於 15-12-10 14:17

又極有可能d名校基本就將呢部份,又小一開始就當家課處理,每天每日都正在做。

http://www.pentoy.hk/%E7%A4%BE%E ... %E5%B7%A5%E4%BD%9C/

岩岩有同學媽咪sendk左去個谷到, shareu出黎分享下

又是班政棍搞起的話題!無病呻吟!

想表達乜野?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

elyannes 發表於 15-11-13 12:26
當你親身感受到一個6YRS 小朋友早7晚8 既時候唔知你會唔會都講同一番說話, 晚8 仲要係唔太多功課, 冇默書, ...

六歲應是小一. 早7晚8是什麼意思?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:elyannes 的帖子

家長like 教到深, 怨得誰!

回覆:elyannes 的帖子

學校自己揀嗎?

palmchristy 發表於 15-11-13 16:41
想表達乜野?

小三tsa係咪真係咁難?

回覆:kayi0556 的帖子

學校有分band1,band2同band3,咁學生當然會有1,2,3之分啦。係度成日都會聽到band2學生博band1,如果博到但跟唔到,就會聽到---學校冇愛心,多功課,多默書,又深又快…………

Hillkymama  TSA同Banding無關.  發表於 15-12-10 14:22

ahlok0109 發表於 15-11-13 19:07
學校有分band1,band2同band3,咁學生當然會有1,2,3之分啦。係度成日都會聽到band2學生博band1,如果博到 ...
小學冇分banding,津校既學生經大抽獎入,正常band1,2,3既學生都有,但學校只顧band1學生學棠,要band2,3生追趕成績...............

只是抽獎學校中有不少家長不理自己小朋友的程度, 非一線不去的, 好彩(或不好彩抽中了), 入去就發現錯配, 追趕得好辛苦.  學校好難幫此些落後生追上去.

haihaimom  依度家長講唔少,二線都好谷吓  發表於 15-11-16 10:49

回覆:haihaimom 的帖子

Offical學校係冇banding但係每個家長心中對學校都會有banding,咁學校算唔算有banding呢?  如果你用官話講 "每間學校都必須跟隨教育局政策及指引去運作,所以每間都冇分別。" 如果真係間間一樣,bk又點會成日咁多人上黎問野丫。

你講左個真實境況出黎,學校課程好似只為band 1生設計? 假設一間學校初初band1,2同3學生數目差不多,學校課程設計偏重精英,咁band1生慢慢可能會佔35%,第2年家長見學校有進步,申請嘅band1生就越嚟越多,而學校教學水評又不斷改善,最終band1生會過60%成為地區名小。相反,學校有愛心,好照顧SEN,課程着重補底,自然唔會係band 1學生果杯荼…………跟住就係咁loop。

所以家長必須要清楚明白學校教學理念同目標再比對自己嘅小朋友,咁錯配嘅機會咪小好多囉。

ahlok0109 發表於 15-11-14 18:31
Offical學校係冇banding但係每個家長心中對學校都會有banding,咁學校算唔算有banding呢?  如果你用官話講  ...
其實好多家長都知小學有幾多% band1生, 咁有冇人知學校有幾多band3生? 如果band1多, 但band2比band3少, 係咪意味間小學重視精英, 跟唔到就放棄呢?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

講得好,將事實講出嚟。我想問咁點解家長會知學校有幾多band 1生而唔知有幾多band 3生呢? 原因咪係個個都集中討論band 1級學校自然清楚啦,邊有咁多家長花時間去討論同研究一間band 3級嘅學校派位係點丫。
小學電腦派位,錯配比中學多。
我聽過,係呢度都見過:

"點解你抽得,我唔抽得,你果個可以讀名小,我就要讀寶校?"
"哥哥讀小一果陣邊有咁深,宜家阿妹讀深左咁多,又多功課,又摧吞tsa……"
"呢啲咁嘅寶校邊讀得,讀左都冇前途"
每個家長都知,學習能力有高低,有band 1,2,3 學生但係就係冇家長會諗自己果個要讀band 3。咁錯配只會繼續。

學校唔駛特別操,但考試用TSA模式,你敢唔敢唔操。同埋學校甘多年考試都只係一篇中文寫作,無啦啦到我地呢屆先突然兩篇,呈分呀,小朋友一直寫開長文,突然要tune短篇,想玩死學生,TSA模式有咩好,重質定重量,我覺得後者多d羅

ANNAFRIEND 發表於 15-11-1仁。7176 08:04
學校唔駛特別操,但考試用TSA模式,你敢唔敢唔操。同埋學校甘多年考試都只係一篇中文寫作,無啦啦到我地呢 ...
所以我明點解有咁多家長Buy TSA 模式的學校,唔係TSA,小一至小三駛乜做咁多閱讀理解,寫賀卡,邀請卡, 限時寫作,算係每科買多本補充我都嫌多。

回覆 ahlok0109 的帖子

除咗嗰啲收生不足既小學,你真係認為家長想揀邊間就邊間?
‹ 上一主題|下一主題