用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三學生多負荷 TSA惹的禍?
樓主: TwinWong
go

小三學生多負荷 TSA惹的禍?   [複製鏈接]

回覆:marcuscyrus 的帖子

APS 唔操TSA ah....

引用:真係咁辛苦咩,我仔已小4,舊年唔覺有特別

原帖由 marcuscyrus 於 15-10-21 發表
真係咁辛苦咩,我仔已小4,舊年唔覺有特別狂操
APS唔操 TSA嘛~

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小三學生多負荷 TSA惹的禍?

我仔學校都唔操。攪笑在有次想book場燒野食,校務處提返我轉頭:「TSA wor果幾日有無影響?」似乎對佢地影響仲大過對我。不過我的確個有學校一早就操,作業厚厚,星期六都要加堂,真心覺得無謂,大家都辛苦

bbforever 發表於 15-10-22 08:55
昨天聽電台有個老師講,TSA考完出黎得出既數據,令佢地知道學生在那方面強弱,從而可以幫助佢地檢討學校的 ...
一定要TSA先知道學生哪方面強弱? 其實每日既功課都係一種評估, 只要家長唔幫手做功課, 份功課已經清楚知道學生既強弱
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-10-22 09:08
一定要TSA先知道學生哪方面強弱? 其實每日既功課都係一種評估, 只要家長唔幫手做功課, 份功課已經清楚知道 ...
咁返咗屋企,邊個做,誰知?想知強弱嘅…校內試都得,不過有d野…係要知全港性既比較啩…

bbforever 發表於 15-10-22 09:16
咁返咗屋企,邊個做,誰知?想知強弱嘅…校內試都得,不過有d野…係要知全港性既比較啩…
...
有堂課冇家課就可以, 點解要將全日拎晒黎教書, 返屋企再做功課? 說好的半日授課, 下晝功課堂呢?

little_yolky  咪係囉。  發表於 15-10-23 09:03
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-10-22 09:24
有堂課冇家課就可以, 點解要將全日拎晒黎教書, 返屋企再做功課? 說好的半日授課, 下晝功課堂呢?
...
咁要檢討咗學校既課堂安排先喇…
TSA唔係禍端,係學校點安排功課量同操練先致最重要…

如果唔係近排哩個hot gossip , 我唔會知我學校原來好體恤學生,我哋無加時操TSA,無要做十本八本TSA,有唔頻密既唔預先通知既小測,默書唔會個個星期有,功課量適中……

MASAYA  TSA唔係禍端, 禍端係教育局講過TSA唔達標會殺校, 就算最後冇做都係咁話  發表於 15-10-22 10:13

bbforever 發表於 15-10-22 09:40
咁要檢討咗學校既課堂安排先喇…
TSA唔係禍端,係學校點安排功課量同操練先致最重要…
我地學校都冇特別操TSA, 不過功課算偏多, 但就算自己學校唔操, 見人地操到咁慘都會關心下既

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-10-22+09:08+一定

原帖由 bbforever 於 15-10-22 發表
...
其實點解要小三咁細個就要攞嚟做全港比較,就要評估進度,如果教唔得到個小朋友識,係學校同老師責任,點解唔評估老師?而攞個學生嚟評,而調返轉頭睇間學校教成點!

wan_sosin 發表於 15-10-22 09:51
其實點解要小三咁細個就要攞嚟做全港比較,就要評估進度,如果教唔得到個小朋友識,係學校同老師責任,點解 ...
End product ma......厨師煮完都要人試食啦。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-10-22+09:51+其

原帖由 Yanamami 於 15-10-22 發表
End product ma......厨師煮完都要人試食啦。
到個廚師驚唔合格,叫埋食材供應者,加多D肥種靚棵菜,打多幾針去谷肥D雞!最後碟餸係好食咗,但食完隨時短幾年命 .

回覆 marcuscyrus 的帖子

較有質素或本來已教得深的學校唔多操的(純個人見解,不是有心去說大家孩子讀的學校是乜級數學校,如有得罪的就sorry)…較普通的學校收的學生程度較參次,小一開始得較慢,要就所有類型小朋友,到小三考才走來操

sheffield 發表於 15-10-22 11:16
回覆 marcuscyrus 的帖子

較有質素或本來已教得深的學校唔多操的(純個人見解,不是有心去說大家孩子讀的學 ...

較為強調愉快學習的學校, 會唔會過左小一小二蜜月期以後, 小三開始因為要面對現實應付TSA, 先開始狂操呢?

sheffield  我估不是  發表於 15-10-22 14:18

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-10-22 11:25
較為強調愉快學習的學校, 會唔會過左小一小二蜜月期以後, 小三開始因為要面對現實應付TSA, 先開始狂操呢?
...

唔出奇,好多學校只係掛名,幼稚園都係咁

醒目開學勳章 貢獻勳章

marcuscyrus 發表於 15-10-21 23:29
我記得有日接放學,個仔話:今日抽唔中我,我完全唔明,以為係project present.  原來佢話係考tsa oral,我 ...
oh 原來要抽架!不過.. 呢d嘢,學校嘅事
恐龍家

bbforever 發表於 15-10-22 08:55
昨天聽電台有個老師講,TSA考完出黎得出既數據,令佢地知道學生在那方面強弱,從而可以幫助佢地檢討學校的 ...
我覺得個校長唔識教。教育局同佢講佢地成績唔好啫, 無叫佢操, 亦唔代表只有加功課、加操練一條路可以令成績好。TSA 好多人話淺, 咁淺佢地學生都成績唔好, 就好明顯係佢唔識有效地調整課程, 教好D學生。

Sugarbabegirl 發表於 15-10-22 22:14
我覺得個校長唔識教。教育局同佢講佢地成績唔好啫, 無叫佢操, 亦唔代表只有加功課、加操練一條路可以令成績 ...
TSA淺唔淺,我唔識講,可能讀書成績好的學生就覺淺,對於讀書成績差的…就深了……...

MASAYA 發表於 15-10-22 09:08
一定要TSA先知道學生哪方面強弱? 其實每日既功課都係一種評估, 只要家長唔幫手做功課, 份功課已經清楚知道 ...
Tsa 原意是比學校中期feedback看看有什麼地方需要改善,目的不是去評估學生,我看一些有關tsa 的文章,資詢期間已有concern 變相成為評估學校工具,unfortunately concern 變成事實,尤其二線小學怕被殺於是就谷TSA,一線谷開就冇問題。

Sugarbabegirl 發表於 15-10-22 22:14
我覺得個校長唔識教。教育局同佢講佢地成績唔好啫, 無叫佢操, 亦唔代表只有加功課、加操練一條路可以令成績 ...
就算同班考同一份考卷,考第一嗰個一定話淺,考第尾嗰個一定話深。考第尾嗰個加操吓,熟習題型,做快啲,啱多幾條,噤分數又真係會高啲,所以噤多學校去操練。其實係即食文化既一種,唔操TSA,大把家長操其他考試,坊問啲操卷班都係一樣之嘛。

引用:Quote:bbforever+發表於+15-10-22+08:55+昨

原帖由 Sugarbabegirl 於 15-10-22 發表
冇人去評核檢討,就冇人知佢教學成果不好,冇人知,佢就冇壓力,咁就皆大歡喜。結論係教學成果唔好,別冇他選地要用操卷黎改善,果然好有教育熱誠!如果係咁,我贊成取消TSA,等香港有足夠的真正校長才實行吧!

‹ 上一主題|下一主題