用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一做錯功課,要在班中站立
go

小一做錯功課,要在班中站立 [複製鏈接]

因自己沒看清楚題目,教錯咗小朋友做功課。
結果,被寫手冊欠做功課,(其實係誤解了題目,所以寫少了幾個字)
另要在班中站立。
而家讀書是這麼大壓力的,做錯也是罰站。
默書唔合格都唔知駛唔駛企足成日!

王家爸爸  小一要罰站?  發表於 15-10-23 10:36
   0    0    0    0

引用:因自己沒看清楚題目,教錯咗小朋友做功課。

原帖由 newnew1 於 15-10-18 發表
結果,被寫手冊欠做功課,(其實係誤解了題目,所以寫少了幾個字 ...
先弄清楚事情吧,罰站主因未必单纯因為做錯,你先問清楚孩子或者其他同学吧。要了解的,包括當時孩子同老師的对話,是否孩子態度有問題,沒認错或驳咀,另外,再了解下老師交带功课时是否已提醒孩子要点及要求孩子不可做错,而只有你孩子做错。

睇錯,但有做,好似係罰得勁左d。如果小朋友無也吾開心,就輕輕帶過,以後小心d。

有時係個别老師特嚴,我女讀K3時,有加入幼稚園的小童軍。導師要求在制服的胸前、手袖不同位置縫不同的章。吾知道係佢張表吾清楚,定係我理解差,縫錯左方向,改過又搞錯左右……

我女話因為甘,連續2次集隊罰企。我知道後真係好嬲,呢d擺明係家長的錯,你咪寫手册鬧我,何必難為個幼兒……

200904  同意!  發表於 15-10-23 14:18

以前小一做組長收功課,叫D人交被老師罰企話我傾計,但問題係佢地唔肯交,同老師講又唔理,交得慢又會被話,所以以前成日被罰企,無辦法個個老師唔同

Miss_Parker 發表於 15-10-18 15:21
以前小一做組長收功課,叫D人交被老師罰企話我傾計,但問題係佢地唔肯交,同老師講又唔理,交得慢又會被話 ...
如果我阿女係咁, 我一定會同個老師「交涉」, 咁你唔好叫我阿女做乜長了。

newnew1 發表於 15-10-18 14:34
結果,被寫手冊欠做功課,(其實係誤解了題目,所以寫少了幾個字 ...
小朋友有做功課但做錯咗, 就算老師上堂有remind, 都唔應該寫手冊話「欠功課」, 老師可以話佢錯要求佢改正, 但唔可以話佢欠功課+罰企吧。我一定會同老師「了解」清楚並表達你的「關心」。

不能接受!向校長反影!

要先了解件事先!
記得以前我地讀小學D老師係好嚴,美術堂被要求帶一個空罐回校(老師曾提及最好曲奇罐),我屋企窮其實沒有曲奇罐(我地當年邊有$買貴貴曲奇?),於是入到超市,我央求父親買一罐最平的麥片吧,又央求倒晒出來比我交差,我爸爸無奈買比我,點知我帶左返校,老師話我帶錯罐,覺得我故意帶錯(原來要濶口罐可放入一張圖畫紙!!!),於是罰我全堂企兼無得上堂(因一人一罐無得share),我喊住返家講返件事,仲又要比爸爸鬧多次!
呢件事我印象好深刻,因為其實老師有講要求(曲奇罐),但又冇講清楚原來目的是要平放下一張圖畫紙(又或我理解力差),於是帶錯!但痛心爸爸無能力下已經幫咗我,但竟然我又有負所託⋯⋯
所以,我覺得老師亦應先了解,是因為小朋友唔理解抑或故意倒旦而惹禍?而家長當然亦要查明!否則像我已有一輩子陰影!

Jane1983  陰公  發表於 15-10-19 09:48

之前撐左大西洋咁遠添!
其實樓主小朋友的老師寫欠功課是真的嚴重咗,但亦可能係老師小懲大戒,所以必要問清楚老師,免小朋友有心理陰影!

lalamike 發表於 15-10-19 09:12
要先了解件事先!
記得以前我地讀小學D老師係好嚴,美術堂被要求帶一個空罐回校(老師曾提及最好曲奇罐), ...
所以, 呢D老師唔係嚴, 係無理取鬧!

你都真係好可憐, 唔好記住了, Let it go。我哋細個既年代, 老師咁唔considerate真係好少有, 父母邊有咁多閑錢。唔好難過。

所以, 小學生何解老師唔可以好好地教, 好多小朋友就算上到高小都係薯薯哋, 十隻手指都有長短, 就算全班都做啱, 只有一個錯都唔應該話人欠交功課, 老師到底明唔明白咩叫「欠交功課」。

回覆:小一做錯功課,要在班中站立

小一姐 我覺得吾需要甘對小朋友牙 真系要找個老師出來傾下 如果系小朋友曳罰佢我可以接受 但如果系做錯工課甘罰就吾得 做錯了可以改正嫁

little_yolky  agree x 2  發表於 15-10-19 13:20

小朋友是一個不善辭令的人,他一定唔識得駁嘴。
事發當天我看手冊,話乜冇做功課咩,佢答 "我都冇嘢",
咁佢都冇嘢,咁 OK 啦。
點知前日同佢傾吓校園生活,講開 X 老師,
佢答 "佢要我企,我都冇嘢".. 即刻打咗個突....... (小朋友自尊心好強,唔敢再問落去,佢把口愈係話冇嘢,就覺得佢其實愈係有嘢)
再諗返起,開學冇耐,佢有日放學同我講,邊個同邊個做錯咗要企起身。
然後才恍然大悟,錯咗係要俾全班知! (當時唔燒到埋身,亦都唔知人錯乜要企)。
我覺得要企起身俾全班知係一種侮辱,亦只會增加小朋友的壓力。
我始終覺得,錯咪改囉,唔駛咁嘛....

有時懲罰錯誤都要權衡輕重, 小則可警告/勸導, 大則才罰企, 起碼俾小朋友知道甚麼犯錯會有不同懲罰.

有些老師用方法不正確, 以為這樣做使小朋友記得, 但傷害自尊心很大, 使結果更壞

引用:小朋友是一個不善辭令的人,他一定唔識得駁

醒目開學勳章

其實每個老師的老理手法係唔同, 就連同一個老師就唔同學生犯同一種錯, 有時D罰法都唔同. 我都係只同小朋友講, 自己要小心留心做/交齊嘢, 免受責罰.
就算老師係錯, 只要唔係留缺點/罰留堂, 我都叫佢算, 要了解E 個世界係唔公平, 有時唔係你錯都要受罰.

我又覺得罰企無乜咁大件事⋯依家做老師真係艱難!

PY-Sing 發表於 15-10-23 10:17
其實每個老師的老理手法係唔同, 就連同一個老師就唔同學生犯同一種錯, 有時D罰法都唔同. 我都係只同小朋友 ...
係, 唔關自己事都要受罰。
阿女小一時班男仔太曳, 食飯時間嘈到死, 室長(高年班同學)即刻罰全班企响度食飯。我哋即時反映表達不滿, 後來室長改用貼紙奬勵乖既同學。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 15-10-23 10:55
係, 唔關自己事都要受罰。
阿女小一時班男仔太曳, 食飯時間嘈到死, 室長(高年班同學)即刻罰全班企响度食飯 ...
你女間學校肯接受意見,非常好,我仔學校都有類似嘅獎賞scheme,我都覺得positive reinforcement 有效過punishment。
‹ 上一主題|下一主題