用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華家長:幼稚園校長推薦信必定要?
go

英華家長:幼稚園校長推薦信必定要? [複製鏈接]

如題,我想考小一2nd in 時幼稚園校長推薦信必要交嗎?作用有多大?

1    0    0    0

回覆:英華家長:幼稚園校長推薦信必定要?

作用大唔大,只有校長答到你,你有位就放埋入去啦,你當初攞校長推薦信也是想放入 portfolio 呀啦

回覆:babyaabb 的帖子

應交正本定副本?

小朋友入到2nd,但家長都可以有咁嘅問題。....

elysion 發表於 15-10-18 10:46
如題,我想考小一2nd in 時幼稚園校長推薦信必要交嗎?作用有多大?
反正遞交文件的頁數是有上限的,你認為最好最見得人果幾張放哂入去就得了

引用:小朋友入到2nd,但家長都可以有咁嘅問題。..

原帖由 Vlone778 於 15-10-19 發表
小朋友入到2nd,但家長都可以有咁嘅問題。....
呢個問題有咩問題

我意思係竟然會問交正本定副本

回覆:Vlone778 的帖子

唔識想問下有何問題呢?!

引用:我意思係竟然會問交正本定副本 +

原帖由 Vlone778 於 15-10-24 發表
我意思係竟然會問交正本定副本
如你識,請指教!

以表誠意當然交正本,不過你俾副本都吹你唔漲

仲有,推薦信最好由某幼稚園校長寫而抬頭註明某某小學校長,如果唔係就100間小學都用得封信,毫無誠意,明白未

引用:仲有,推薦信最好由某幼稚園校長寫而抬頭註

仲有,推薦信最好由某幼稚園校長寫而抬頭註明某某小學校長,如果唔係就100間小學都用得封信,毫無誠意,明 ...
多謝指教!好可惜!校長不一定會在抬頭寫上小學校長名,已我妹妹囝囝那間幼稚園,校長推薦信真的沒寫上抬頭小學校長名呢!難度叫妹妹打去校長問為何不寫嗎?校長唔寫真吹佢唔漲!而且幼稚園只可要求給一張正本呢!

引用:仲有,推薦信最好由某幼稚園校長寫而抬頭註

仲有,推薦信最好由某幼稚園校長寫而抬頭註明某某小學校長,如果唔係就100間小學都用得封信,毫無誠意,明 ...
多謝指教!好可惜!校長不一定會在抬頭寫上小學校長名,已我妹妹囝囝那間幼稚園,校長推薦信真的沒寫上抬頭小學校長名呢!難度叫妹妹打去校長問為何不寫嗎?校長唔寫真吹佢唔漲!而且幼稚園只可要求給一張正本呢!

推薦信無寫小朋友名我明,但沒有校長名有點費解

回覆:ABC_mama 的帖子

妹妹話我知時,我都覺好怪!

引用:推薦信無寫小朋友名我明,但沒有校長名有點

原帖由 ABC_mama 於 15-10-25 發表
推薦信無寫小朋友名我明,但沒有校長名有點費解
怎可能没有小朋友名字呢?反而没有小學校長名字我可以理解,即申請每間小學也適合用,那就不用幼稚園校長寫多次了

Vlone778 發表於 15-10-24 18:13

i think you are too over for the word "誠意"

the recommendation letter is optional, and as far as i know most of the kinder would only write a letter to "whom it may concern"...

誠意 is important, but not showing in these tiny little things.

我當然知道絕大部份幼稚園推薦信抬頭唔會註明某某校長(除特殊理由),有啲幼稚園更加唔會有推薦信提供,另外有啲小學例如英華2nd in係指明提供推薦信(if any)

有啲幼稚園嘅推薦信係個個學生都可以攞到, 交唔交比小學都冇乜意思, 但係如果學校係成績好嘅學生先有推薦信, 梗係交比小學睇啦, 我上年全部都係交副本。

引用:有啲幼稚園嘅推薦信係個個學生都可以攞到,+

原帖由 hkengineer 於 15-11-01 發表
有啲幼稚園嘅推薦信係個個學生都可以攞到, 交唔交比小學都冇乜意思, 但係如果學校係成績好嘅學生先有推薦信 ...
謝謝詳細的回覆!

‹ 上一主題|下一主題