用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀英文小學會否影響中文科成績?
樓主: siumanma
go

讀英文小學會否影響中文科成績? [複製鏈接]

引用:無論你係讀中小或英小,小朋友一定會有傾向

原帖由 serinac 於 15-10-18 發表
無論你係讀中小或英小,小朋友一定會有傾向性,中小偏好中文,英小偏向英文,另一語文就會相對弱啲。如果家 ...
唔係架,無論中小定英小,唔少孩子都喜歡英文多d架,因為英文真係易學过中文

引用:Quote:原帖由+serinac+於+15-10-18+發表無

原帖由 longlokma 於 15-10-18 發表
唔係架,無論中小定英小,唔少孩子都喜歡英文多d架,因為英文真係易學过中文

...
我講嘅係普遍性,即係最少超過70% 嗰隻,當然有少部分好似你講噉樣。以我自己嘅觀察,你講嗰啲在中小偏向英文嘅小朋友,其實係k2、3 已經形成英文水平比中文高一大截。如果到初小都仲未能平衡噃雙語,就會越來越難搞。

英文不是易學過中文, 只是一般官津中小的英文要求不高, P5,6中作 250 字起, 英文才100到. 較易取得高分.  就算英文科分數算是AB,  可是真正的英文程度可以好弱下, 去到band 1 英文才知味道的大有人在.  

Co Ed  中小但英文好強的不出奇, 入得CoEd, 我識幾個都是native speaker, 本身早超越學校P1程度好多, 佢地的中文點追我不知. 其它中文學校, 尤其是地方官津小學, 中英文都強的又有多少?  如要求英校中英都強又是否天真?

英文學校只有中文/PTH 是中文, 如自己不很主動接觸課外中文, 所學的基本上是限於在中文課程, 一般P4學生的中文就有P4程度, 不可以說他差, 只是其他科(如 常識) 的中文用字會因少接觸而不熟悉.   所以英校學生提升中文, 應是取決於有多少時間用在課外中文學習上, 而不是在校中文學習的深淺.   

回覆:讀英文小學會否影響中文科成績?

英文易學過中文,是指語文本身,这比較根本與學校教學語言或水平要求完全無关。

serinac  Agree  發表於 15-10-19 09:01

針無兩頭利

禁講,DSE对中文要求係1st language, 对英文要求係2nd language, 讀英小,我諗好少家長会進補中文或好重視,反而讀中小,家長会準備升英中而進補英文~

Yanamami 發表於 15-10-18 22:08
禁講,DSE对中文要求係1st language, 对英文要求係2nd language, 讀英小,我諗好少家長会進補中文或好重視 ...
又未必係喎.....以我小朋友讀果間英小....有補習果D大部份中文係必補科....補英文果D係求更高分
問題係....見英文多過中文....中文係興趣不大咁姐....中文弱係傳統文化....學校都改不了

樓住的問題其實可以引申爲點樣平衡孩子的中英文閲讀及水平?通常孩子都會偏向一邊,真心想問問孩子都喜愛閲讀中英文書的家長,系點樣培養?

回覆:simonwan 的帖子

我會建議我女的課外閲讀:2本英文最少夾1本中文

Yanamami 發表於 15-10-18 22:08
DSE对中文要求係1st language, 对英文要求係2nd language,  ...

同意,只要留意下課程/功課便會察覺到,中文小二(谷的小一下)重組句子是兩句,英文小三只是一句簡單句子。英文once mastered phonics, 閱讀能力會幾何級咁上,好睇的故事亦不一定要識很多vocabs,中文就要face steep learning curve,千篇一律的乘乘寶寶故事都要看幾年才可進級。

longlokma 發表於 15-10-18 12:42
我以前就曾经在ek回帖時把學校比喻為花盆,家長為施肥灌溉之人,正正同你所講的不謀而合! ...
農夫辛苦好多ga ,要在烈日當空、風雨不改下默默耕耘,仲要不時清除雜草。e,自從我個入讀中文小學後我自己的中文也進步了很多

longlokma  Good!  發表於 15-10-19 08:00

我個讀英小,由小先發展了英文的閱讀能力和興趣,入小學後,中文閲讀能力也漸漸追上,做到中英閲讀平衡,有時會中文多少少添。我覺得語文能力的提升是課外書比學校課程的多,所以中英文小學都好,最緊要整體能配合小朋友發展,大家都夾。

longlokma 發表於 15-10-18 17:57

...
Totally agree. 根據語言學家所講, 中文係世界上其中一種最難學嘅語言之一. 連我個女都識得做完英文先再做中文功課.

要中英取平衡真係唔容易

我小朋友上幼稚園前全廣東話, 幼稚園英粵雙語, 在家都係廣東話, 伴讀或認字也是中文開始, 英文只在學校接觸, 英文程度並不特別高..

但而家小一..已經偏冋英文閱讀, 原因, 中文書太正氣, 太悶, 只看搞笑繪本, 如宮西達也, 小雞系列, mr men中文版, 橋樑書只看佐羅力, 其他未有能力, 也沒興趣, 佢又唔鐘意睇科普書, 而英文書, 由ort無字開始, 到early reader, 拾級而上, 都充滿一堆搞笑, 無聊, 頑皮的劇情...佢因此而偏向英文閱讀...

我有搵佢有興趣的書的中譯版, 如神奇樹屋雙語書, 英文版30頁, 但中文版有90頁, 相比中譯, 英文原版明顯比較短淺...所以中譯版也吸引不到他....(神奇樹屋他仲未有能力自己睇, 但他一揭書, 就話英文個邊易d...)

現在變成, 我要強迫他和我伴讀, 只能選中文書...

對於非華語學生,中文當然難學; 對於母語係中文的人,中文難唔難學我唔敢講,但我中文好明顯比英文流利,應該唔係因為我係天才掛。

teambuilder 發表於 15-10-19 11:29
對於非華語學生,中文當然難學; 對於母語係中文的人,中文難唔難學我唔敢講,但我中文好明顯比英文流利, ...
中文難唔難學/教?

家長自己去書局睇下小學既中文補充練習未知囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我對仔女都係讀中小,都係覺得中文科最深,同學都有好多補習中文。

hkpapa852  大家咁話  發表於 15-10-19 11:45

hkpapa852 發表於 15-10-19 11:33
中文難唔難學/教?

淨係閱讀理解已經深過同級的英文Comprehension 好多倍

hkpapa852 發表於 15-10-19 11:33
中文難唔難學/教?

睇冇用ga,要自己買本做發覺唔識做和做錯先會醒覺

hkpapa852  絕對贊同   發表於 15-10-19 12:45

回覆 MrBeast 的帖子

不過我做英文worksheet仲錯得多;我睇英文報紙覺得深過中文報紙。。。只可說因人而異。
‹ 上一主題|下一主題