用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 言語治療專業或是職業治療專業?
go

言語治療專業或是職業治療專業? [複製鏈接]

小女宜家頭疼揀言語治療專業或是職業治療專業,我知兩個都唔錯,有前景,但是有朋友話言語治療的行頭較窄,需求冇職業治療多,請問有冇人幫我詳細分析下?

14    0    0    0
知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

回覆:言語治療專業或是職業治療專業?

你最好選擇是報佐先,如2科都收 咗,才問未遲,如其中之ㄧ收左,是天意讀吧!

回覆:brother4 的帖子

阿女兩個都ok,且覺得鐘意言語治療多些少,但又擔心行頭唔夠職業治療咁闊,冇咁易搵嘢做,即使搵到嘢做但前景一般。所以如果有瞭解呢兩個行業的人可以備d意見就好了。

回覆:me2 的帖子

speech 要讀五年,
可以private practice,自己開檔,
occupation 可能難D

職業治療服務對象包括思覺失調、精神分裂、燥狂抑鬱、濫用藥物、人格異常、焦慮等精神機能障礙病人。

樓主女兒能否接受?若不能的話不要選,以免日後悔恨。

HKOTA 內有很關於職業治療的其他資訊,很有參考價值。

回覆:Activehealth 的帖子

題外話,好奇一問 ,同物理冶療分別是?

資料正確但薪酬已經加哂,剛畢業物理治療師及職業治療師入醫管局薪津大約$23000個月。

物理治療師私人執業人數遠比言語、職業治療高。

物理治療師要面對精神病患者機會遠比職業治療低,參與運動有關行業機會遠比言語、職業治療高。

引用:題外話,好奇一問+,同物理冶療分別是? +

原帖由 brother4 於 15-10-18 發表
題外話,好奇一問 ,同物理冶療分別是?
http://www2.rs.polyu.edu.hk/definitive/11PTCEManaul_2011intake_Aug2011.pdf

物理治療

回覆:hogwarts 的帖子

http://www2.rs.polyu.edu.hk/definitive/3-year_OTCE%20Manual_12intake_towebS.pdf

職業治療的 clinical education

言語治療過去的入學分數比職業治療高, 6科35分 Vs 五科28.4

thx,各位

引用:言語治療過去的入學分數比職業治療高,+6科3

原帖由 Bluegene 於 15-10-18 發表
言語治療過去的入學分數比職業治療高, 6科35分 Vs 五科28.4
有用統計:

DSE of Year 2014

B5 分數 高過 28分 的分佈比例:

(g) 28 – 30. 1 466 (2.3%)
(h) 31 – 33.  723 (1.1%)
(i) 34 – 35.  202 (0.3%)

2015 年,全港第一次考DSE學生 61136人

(g) 28 – 30分 有 1 294 人 2.2%

(h) 31 – 33分 有 721人 1.2%

(i) 34 – 35分 有 193人 0.3%

有努力的目標和方向了。

AhBBaBa  有无20至27分数字?  發表於 15-10-23 10:01

引用:職業治療服務對象包括思覺失調、精神分裂、

原帖由 Activehealth 於 15-10-18 發表
職業治療服務對象包括思覺失調、精神分裂、燥狂抑鬱、濫用藥物、人格異常、焦慮等精神機能障礙病人。

樓 ...
同佢傾著,佢初初以為職業治療可以凈係對住兒童,宜家有少少驚。我老公話對住負面嘢多唔好,精神上受唔住,建議佢揀物理治療好過。

me2 發表於 15-10-21 20:12
同佢傾著,佢初初以為職業治療可以凈係對住兒童,宜家有少少驚。我老公話對住負面嘢多唔好,精神上受唔住, ...
但物理治療收生的分數比職業治療高。

回覆:Activehealth 的帖子

需要佢努力了!最重要的是畢業後容易搵工,佢自己又鐘意呢行。雖然佢自己最想讀言語治療,但我始終覺得言語治療行頭太窄,需求的人唔多。職業治療面對的病人又令佢害怕。

引用:需要佢努力了!最重要的是畢業後容易搵工,

原帖由 me2 於 15-10-21 發表
需要佢努力了!最重要的是畢業後容易搵工,佢自己又鐘意呢行。雖然佢自己最想讀言語治療,但我始終覺得言語 ...
其實你囡囡可以參加醫院的義工計劃,去近距離體驗醫療工作的環境。

言語冶療可專做小朋友,如私人機構多,生意有很多,另職業冶療講本地畢業生除理工還有東華未被認可,理物冶療本地只有理工有讀。

引用:Quote:原帖由+me2+於+15-10-21+發表需要佢

原帖由 hogwarts 於 15-10-21 發表
其實你囡囡可以參加醫院的義工計劃,去近距離體驗醫療工作的環境。
係唔係去各大醫院網站有得睇是否請義工?可能要dse之後先有時間去做。

看舊post有詳細講醫院義工。。。暑假做可

‹ 上一主題|下一主題