用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有offer 的小朋友, 有冇發現小朋友其實唔係識答所有問題 ...
go

有offer 的小朋友, 有冇發現小朋友其實唔係識答所有問題 [複製鏈接]

我諗每間學校睇既野, 要既野都唔同。
   0    0    0    0

回覆:有offer 的小朋友, 有冇發現小朋友其實唔係識答所有問題

我只係發現,考小一同考K1情況好相似,有offer的就成手offer,無offer的就一直都無全軍覆沒

回覆:Vlone778 的帖子

贊成
group 入去一堆人度

引用:贊成 group+入去一堆人度 +

引用:我只係發現,考小一同考K1情況好相似,有of

回覆:有offer 的小朋友, 有冇發現小朋友其實唔係識答所有問題

答樓主:當然

引用:我只係發現,考小一同考K1情況好相似,有of

原帖由 Vlone778 於 15-10-17 發表
我只係發現,考小一同考K1情況好相似,有offer的就成手offer,無offer的就一直都無全軍覆沒

...
有好學校offer的真係集中喺某些小朋友身上,只可以講嗰啲小朋友真係有好多學校都鐘意嘅地方。

不一定,學校看小朋友氣質和特質,不是要全部識晒。而且識人K1全軍覆沒,但考小一成績不差,所以,俾d信心自己的小朋友,身教最重要!

引用:我諗每間學校睇既野,+要既野都唔同。

原帖由 bobechristy 於 15-10-17 發表
人地話個女唔識答咩咩,又入到second round

除咗嶺小,真道,音小同漢華之外,仲有邊間直私出咗result ?

引用:除咗嶺小,真道,音小同漢華之外,仲有邊間

原帖由 herman0114 於 15-10-17 發表
除咗嶺小,真道,音小同漢華之外,仲有邊間直私出咗result ?
聖母

bobechristy 發表於 15-10-17 09:35
我相信個個面試都唔係要啲學生比到正確答案.而係要正確態度...

考小一,其實家長背景都有影響,信不信由你。

bbkiuho1306  AGREE!!!  發表於 15-10-19 09:28

引用:考小一,其實家長背景都有影響,信不信由你

原帖由 littlefaith 於 15-10-17 發表
我信

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+15-10-17+發

原帖由 mcl203 於 15-10-17 發表
我信
+1

完全同意,去過幾間小學去in,有些明顯感覺到學生/學校個style, 感覺到老師得咁少時間in小朋友,可能係靠“第六感”- 覺得個小朋友似唔似佢間學校d學生,反而識唔識晒未必係重點。我並無非常確實的supporting, 只係去左一間同自己母校好似的學校去in, 嗰種“熟悉的感覺”係解釋唔到。。。純個人意見,不喜勿插

引用:完全同意,去過幾間小學去in,有些明顯感覺

原帖由 little_monkey 於 15-10-17 發表
完全同意,去過幾間小學去in,有些明顯感覺到學生/學校個style, 感覺到老師得咁少時間in小朋友,可能係靠“ ...
當然認同。啲有經驗的老師,觀察下小朋友和傾下計,其實就大致知道小朋友是不是她們所想收的。

引用:考小一,其實家長背景都有影響,信不信由你

原帖由 littlefaith 於 15-10-17 發表
是甚麼背景?是家長職業、學歷、還是居住地址?

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+15-10-17+發

回覆:SoLM 的帖子

不是一出世就決定,我小朋友考N&k全部都冇正取生,只有waiting
現在考小一尚算好,我自己都好滿意,小朋友已盡力就可以!
暫時有2個offer,3間2nd in,1間waiting , 2間reject.

‹ 上一主題|下一主題