用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 孩子很聰明 但成績很差
go

孩子很聰明 但成績很差 [複製鏈接]

因為小女平常學習 所有老師 都話佢最叻 興趣班都係 但點解永遠識既野叻既野做落功課或試卷度可以錯到唔合格 好難教 做功課永遠都郁來郁去 玩擦膠 到底她有什麼問題?是過度活躍嗎?

2    0    0    0

回覆:孩子很聰明 但成績很差

AD要所有場景都難以專心,包括打機,睇電視,玩遊戲……睇落似讀寫多啲

引用:AD要所有場景都難以專心,包括打機,睇電視

原帖由 belau8009 於 15-10-19 發表
AD要所有場景都難以專心,包括打機,睇電視,玩遊戲……睇落似讀寫多啲

...
但係讀寫做過評估冇事

引用:Quote:原帖由+belau8009+於+15-10-19+發表A

原帖由 bearbear0109 於 15-10-19 發表
但係讀寫做過評估冇事
對抗性行為嗎?

引用:Quote:原帖由+bearbear0109+於+15-10-19+發

原帖由 belau8009 於 15-10-20 發表
對抗性行為嗎?
都唔似 我發現她要諗野就周身郁 做功課 考都係 平日上課又玩筆同擦膠

引用:Quote:原帖由+belau8009+於+15-10-20+發表

原帖由 bearbear0109 於 15-10-20 發表
都唔似 我發現她要諗野就周身郁 做功課 考都係 平日上課又玩筆同擦膠
咁就真喺要評估過先知

醒目開學勳章 貢獻勳章

佢會唔會覺得老師教嘅嘢無聊,識哂?
就算資優都未必績優,小朋友可以有好多問題,建議問學校社工/教育心理學家,睇下可以點幫佢小朋友
恐龍家

引用:因為小女平常學習+所有老師+都話佢最叻+興

原帖由 bearbear0109 於 15-10-17 發表
因為小女平常學習 所有老師 都話佢最叻 興趣班都係 但點解永遠識既野叻既野做落功課或試卷度可以錯到唔合格 ...
試下去評估ADHD,可能只係專注力不足。我仔做嘢唔專心,唔小心,集中唔到,識做但係做出來錯。做評估前,要細心觀察下小朋友的行為,特徵以便評估

Dean2013    發表於 15-11-13 16:15

引用:佢會唔會覺得老師教嘅嘢無聊,識哂?就算資

原帖由 小曳人 於 15-10-21 發表
佢會唔會覺得老師教嘅嘢無聊,識哂?
就算資優都未必績優,小朋友可以有好多問題,建議問學校社工/教育心理 ...
我有找學校社工 他叫我們看兒童精神科醫生
不過都幾貴 我又在尤德做過評估說比較弱 但是弱都係說家長覺得係 但係真係做功課考試要寫既野就郁來郁去玩 平時常常睇書都坐定 😫咁點算 專注力不足會唔會坐定睇書架?

醒目開學勳章 貢獻勳章

bearbear0109 發表於 15-10-21 23:26
專注力不足會唔會坐定睇書架?
會!我有聽過呢d case,鍾意做嘅嘢咪好d囉
恐龍家

回覆:bearbear0109 的帖子

專注力不足也可以坐定定睇書。有D國家叫專注力失衡,就是失去了平衡,喜歡的事會好專注去做,不喜歡的事就完全唔想做。我朋友個女就好明顯,喜歡睇書,可以一日全日睇,帶她去公園玩,只要有書在手,什麼都不玩。愛睇書不愛讀書上學,上堂好乖坐係位,但在發白日夢。

引用:專注力不足也可以坐定定睇書。有D國家叫專

原帖由 metrochung 於 15-10-22 發表
專注力不足也可以坐定定睇書。有D國家叫專注力失衡,就是失去了平衡,喜歡的事會好專注去做,不喜歡的事就 ...
咁樣佢洗唔洗睇醫食藥呀?

佢有睇醫生,不過冇食药。過了兩年,問題不單止係ADHD,而且冇自信,面對不到上學考試的壓力,現有輕微抑鬱和情緒病,現在叫女兒食药,女兒已經不願食药。佢都正在煩惱,點樣可以幫到女兒。所以有問題要及早處理

引用:佢有睇醫生,不過冇食药。過了兩年,問題不

原帖由 metrochung 於 15-10-22 發表
佢有睇醫生,不過冇食药。過了兩年,問題不單止係ADHD,而且冇自信,面對不到上學考試的壓力,現有輕微抑鬱 ...
好的 謝謝 我希望再睇埋呢次考試先 如果專注唔到影響好大 就會帶她看醫生

係 ar, ADHD 係個腦分泌失調,小朋友自己都控制唔到..
不過唔治療會引起其他更難處理既心理問題.
考慮去找醫生做評估Y。

你個女咁叻,唔好嘥咗

Dean2013   agreed  發表於 15-11-13 16:16

醒目開學勳章

回覆 bearbear0109 的帖子

我仔都可以好專注咁睇書,真係可以書不離手,但仔已確診為adhd, 醫生話我仔係因為過度活躍影響專注,所以只係佢有興趣嘅事,佢可以好專注到!
‹ 上一主題|下一主題