用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 - 九華 vs 荃官 vs 林護
樓主: cway
go

自行 - 九華 vs 荃官 vs 林護 [複製鏈接]

cway 發表於 15-10-20 12:14
大家比我做既功課真的足夠好多. 囝囝本身喺40網小學, 我自己亦冇打算入什麼神級中學, 所以覺得喺深水埗升中 ...
放心, 入LW 機會唔太低, 好LIKE 收區外勁人,你仔仔努力表現自己已可以, 奧數得唔得?

另外, 也可考慮 安柱, 近家嗎?

唔好浪費 QC 呢個機會, 雖然佢收好多全港NO 1, 但你可自行揀佢, 如果未收你, 去叩門佢有你D料, 都快人一步, 真的!

甲部唔洗浪費太多精力, 將你最LIKE 既填入去就可以了, 機會極微, 難過仲 MARK SIX!

hktraffic 發表於 15-10-20 10:36
終於有人講出我想講的。地區名校 vs 傳統名校,我會揀後者。
我希望我的小朋友讀得又玩得。
...
你意思係林護, 荃官呢類地區名校比較嚴偏向學術? 而九華呢類傳統名校自由度大少少, 讀得輕鬆少少?

cway 發表於 15-10-20 12:16
我身邊識三幾個九華男仔, 見面時都覺得佢地幾有禮貌喎.
明白! 我相信你仔仔係鍾意九華

我只係少少分享, 希望唔好介意. 因當年某D原因九華收左我仔仔, 但我放棄左.

chocolatebean 發表於 15-10-20 12:21
放心, 入LW 機會唔太低, 好LIKE 收區外勁人,你仔仔努力表現自己已可以, 奧數得唔得?

另外, 也可考慮 安柱, ...
奧數成績一般般啦.

安柱吾算近但亦吾係遠, 但我地校網深水埗應該揀吾到呢間.

QC離我家始於遠, 其實都吾想佢路程太遠.

kcm 發表於 15-10-20 13:26

我只係少少分享, 希望唔好介意. 因當年某D原因九華收左我仔仔, 但我 ...
佢鍾意九華呀, 因為校舍大同埋設施佢好like. 講真喇沙佢都鍾意, 不過佢都知自己機會低所以冇考慮.

上得黎呢樹比意見, 又點會介意呀. 係呢, 你介吾介意話我知當年九華收左你囝囝, 佢係讀咩小學同埋成績如何架?

引用:Quote:kcm+發表於+15-10-20+13:26+明白!+我

原帖由 cway 於 15-10-20 發表
佢鍾意九華呀, 因為校舍大同埋設施佢好like. 講真喇沙佢都鍾意, 不過佢都知自己機會低所以冇考慮.

上得黎 ...
我囝囝B1b 生,所以吾敢揀林護/荃官(不過我鍾意林護多d),因佢性格吾夠自律,太free學校吾啱佢。
我都好現實,入大學率都好重要,因代表學校有冇策略/協助(當然自己努力好重要)

引用:Quote:kcm+發表於+15-10-20+13:26+明白!+我

原帖由 cway 於 15-10-20 發表

上得黎 ...
你囝囝好大機會自行入九華,因今年升中人數少,油尖旺區都爭他區b1生,所以直得—試

kcm 發表於 15-10-20 15:23
我囝囝B1b 生,所以吾敢揀林護/荃官(不過我鍾意林護多d),因佢性格吾夠自律,太free學校吾啱佢。
我都好現 ...
其實我都好鍾意林護, 完全從家長角度, 一黎學校成績好, 入大學率高, 二黎近屋企, 慳左時間, 所以如果只係我諗, 林護係首選.

但係經囝囝參與左揀校, 亦都親身視察完環境之後, 九龍區佢首選九華, 帶得佢參與, 我都想尊重佢自己意願. 而性格方面, 自覺囝囝喺家長引導之下都算自律, 所以好大機會自行要揀九華.

另一間自行就應該要諗清楚.

而且甲部3間我要亦好好計劃一下.

cway, 既然你喜歡林護,選林護都好合理,論文憑試成績(DSE)和入大學率,林護還比九華優勝,而且校風又好,建議選九華+林護。

引用:cway,+既然你喜歡林護,選林護都好合理,論

原帖由 smartwong 於 15-10-20 發表
cway, 既然你喜歡林護,選林護都好合理,論文憑試成績(DSE)和入大學率,林護還比九華優勝,而且校風又好, ...
同意
我姪仔讀醫(名校畢業), 某D科都係請林護畢業同學教佢 (我似打手)

引用:Quote:原帖由+smartwong+於+15-10-20+發表c

原帖由 kcm 於 15-10-20 發表
同意
我姪仔讀醫(名校畢業), 某D科都係請林護畢業同學教佢 (我似打手)

...

引用:Quote:原帖由+smartwong+於+15-10-20+發表c

原帖由 kcm 於 15-10-20 發表
同意

...
林護啲數理超強

kcm 發表於 15-10-20 13:26

我只係少少分享, 希望唔好介意. 因當年某D原因九華收左我仔仔, 但我 ...
跟我一样,当年九华收了也放弃。若楼主兒子是以考入大学为目标,应当珍惜大家的意见。当年我是经过深入分析,参考教署视学报告,並访问了此校中五中六生后作出的决定。

回覆 cway 的帖子

已pm回覆。
另外,其中一項揀選中學我覺得需要考慮之處,是中學的功課、考 / 測量及對學術 / 課外活動提供的資源及相對重視程度,值得家長認真查問(簡介會 / 其他途徑向該校老師 / 家長 / 學生等查詢),之後再跟小朋友討論,再向合適目標努力進發。

還有提醒一點,如自行階段獲取錄,將不獲大抽獎甲部及乙部機會,如自行不獲取錄,而大抽獎甲部獲取錄,將不獲乙部大抽獎機會。

hngr 發表於 15-10-21 14:08
跟我一样,当年九华收了也放弃。若楼主兒子是以考入大学为目标,应当珍惜大家的意见。当年我是经过深入分析 ...
考入大学为目标 - 我同我個囝都係

班主任當年有同我講, 著住九華校服人都唔同D, 名氣大D, 睇我點揀, 但出奇地冇叫我一定要讀.

如果唔介意又再分享一樣野, 出來做野見工, 第一係睇你讀邊間大學, 跟住可能先睇中學, 如果讀唔到大學, 讀邊間中學都冇人會理. 我姐夫名男校畢業, 當年入U好難, 佢入唔到, 但一講係邊間中學畢業時, 跟住就有人會問佢大學讀邊科.....所以佢都好少提自己讀邊間中學.

hngr 發表於 15-10-21 14:08
跟我一样,当年九华收了也放弃。若楼主兒子是以考入大学为目标,应当珍惜大家的意见。当年我是经过深入分析 ...
所以唔好睇少數據, 好重要架!

引用:Quote:hngr+發表於+15-10-21+14:08+跟我一

原帖由 kcm 於 15-10-22 發表
所以唔好睇少數據, 好重要架!
呢個世界好現實,入唔到u連見份好啲既工既入場券都無。有啲學校會幫人升level,有啲會令人downgrade。

晴晴小B 發表於 15-10-22 10:34
呢個世界好現實,入唔到u連見份好啲既工既入場券都無。有啲學校會幫人升level,有啲會令人downgrade。

...
隨著學生人數減少, 加上HKAL變為DSE, 呢幾年已經幫大家分辦出邊D係真正既B1中學同B1A中學了.

個人認為, B1A中學有以下特點:
1. 學校中學生整體既學術表現, 長期都能保持穩定既水平 (整體學生都有較理想的入U率)
2. 即使環境有變 (如學生人數減少, 考試制度改變), 亦不會有好大起落 (或只有短時間, 不多於三年的起落)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 cway 的帖子

如囝囝口才好 , 面試表現好 , LS仍好有机会 。

引用:回覆+cway+的帖子 如囝囝口才好+,+面試表

原帖由 MCLIAN 於 15-10-22 發表
回覆 cway 的帖子

如囝囝口才好 , 面試表現好 , LS仍好有机会 。
同意, 喇中收一半喇小, 仲有一半收外來生, 級三唔係冇可能

‹ 上一主題|下一主題