用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超大b政策問題
go

超大b政策問題 [複製鏈接]

其實我覺得超大b這個政策很有問題。明明一家學校應該不論大細b都要教得好才算是好學校,但是現在偏偏很多幼稚園不斷把收生年齡提前,變相強迫細b去做超大b才得以入讀 一些較好的幼稚園。 小朋友明明智力正常,為什麼要推出一些政策去令他們重讀一年呢? 我覺得這樣根本不是幼稚園的實力吧。如果是一間有實力的幼稚園應該不論大細b也能教得好,而不是大部份只收大b, 為的就是優化該校升小學的成績。而是應該每個月份的學生也有定額收生,才是真正公平。如果政府可以監管一下這個問題就好了,如有意見歡迎分享。因為眼見有些幼稚園甚至收到提前一年的9月,我覺得根本是有點病態。對其他該年度申請入學的學生也不公平。

利申: 小朋友是細B, 已有一間學校收,不會參與超大b這個遊戲

2    1    0    1

簽名被屏蔽

回覆 maomaofafa 的帖子

非常同意
利申: 小兒係8月B, 根本就係適齡入學仔, 但被迫好似做超細B咁...IN得幾好都係比學校簡到最尾果批先收...好無奈!!

totally agree as I think the policy of super big b is nonsense

我女係9月細B, 今年K1, 同班有4個係大佢一年既9月超大B, 足足大佢一歲.......唉

引用:其實我覺得超大b這個政策很有問題。明明一

原帖由 maomaofafa 於 15-10-16 發表
其實我覺得超大b這個政策很有問題。明明一家學校應該不論大細b都要教得好才算是好學校,但是現在偏偏很多幼 ...
政府規定pn要足兩歲先可以讀,咁受歡迎ge學校啲細b(九月後生)有啲就又in都冇得in,就算有得in學校都唔想煩唔想收(要等到足兩歳插入去又要重新教過),咁有啲家長想入名幼/龍幼米defer一年再in k1囉,我對超大b冇乜意見,但最好一班最大同最細最好係within一年,入學範圍最好大b11月至細b10月或者大b9月至細b8月⋯

明白你地o既感受,

不過好多時都係家長自己選擇做超大B

BBQporkpork 發表於 15-10-16 13:31
明白你地o既感受,

咁都要學校提供這個選擇先會有家長選擇呢條路的。當然家長們咁樣選擇亦無可厚非,但我只是覺得形成一個病態變相細B要做超大B先有更多機會入名幼。真係有料的學校應該要大細都教得好而且給予機會,每個月份也收一些就最好,也可以銜接小學的收生年度。而家搞搞下越收越前,眾所周知小朋友年紀越小年齡差小小也可以好大分別,大部分名幼偏向收超大B或大B,對其他小朋友來說真的很不公平,而且也不能反映學校真正的實力。

oscarwan 發表於 15-10-16 13:19
政府規定pn要足兩歲先可以讀,咁受歡迎ge學校啲細b(九月後生)有啲就又in都冇得in,就算有得in學校都唔想煩 ...
這一系列幼兒園/幼稚園收生政策真的應該好好監管一下,以便銜接小學收生年度。不然的話超大B只會越來越多,而家個趨勢越來越嚴重。明明適齡入學變相因為要遷就政策和社會風氣個個defer/repeat一年,根本本末倒置。

唔好話名幼,村幼都唔鐘意收細B。就算收,都係得PM OFFER,AM同全日唔收。
我覺得係學校迫到D家長咁決定。

Littlecatta2013 發表於 15-10-16 14:15
唔好話名幼,村幼都鐘意收細B。就算收,都係得PM OFFER,AM同全日唔收。
我覺得係學校迫到D家長咁決定。 ...
對,小朋友晚些月份出世根本沒有錯,細B也可以好叻仔叻女。但偏偏學校們為了費事煩/方便教/提升考小學成績偏向去收超大B或大B,迫啲細B家長要小朋友做超大B,我認為這種做法根本不是教育。

maomaofafa 發表於 15-10-16 14:14
這一系列幼兒園/幼稚園收生政策真的應該好好監管一下,以便銜接小學收生年度。不然的話超大B只會越來越多 ...

連D私小/直小都有呢個RULES 喇.....細B真慘

回覆:超大b政策問題

超細b還好,至少有得選擇。八九月b更可憐吧

回覆:超大b政策問題

好認同
8,9 月B好慘

這個風氣係0米要撹到將來11 12月,或者年頭先好生BB!

引用:明白你地o既感受,不過好多時都係家長自己選

原帖由 BBQporkpork 於 15-10-16 發表
明白你地o既感受,

相信大部分家長亦係迫不得矣讓小朋友做超大B,因為呢個遊戲規則係社會汰弱留強造成,完全偏離真正教育,細B被視為問題較多,適應力較弱一批,d名幼點會自己捉蟲。d名幼點解咁名?十間著咗九間係睇升小幾多人入到名小以保聲譽,有幾多係強調小朋友喺學校真正學到d咩常規或者係進步咗d咩?

hailiepat 發表於 15-10-16 17:21
好認同
8,9 月B好慘
我小朋友雖是超細B,不過我們從來不考慮讓佢做超大B。因為幸運地已有幾間學校收了,選了一間來讀就是了。不能認同這個超大B制度,我相信我哋小朋友智力正常,到時真的跟不上再算。同時亦對肯收我哋小朋友的學校感恩,反之對大部分只收大B和超大B的學校有點反感,就算有些家長選擇比小朋友做超大B,也是學校政策迫成。

引用:我女係9月細B,+今年K1,+同班有4個係大佢一

簽名被屏蔽

Auction 發表於 15-10-16 17:49
相信大部分家長亦係迫不得矣讓小朋友做超大B,因為呢個遊戲規則係社會汰弱留強造成,完全偏離真正教育,細B ...
某些學校為保校譽提升考小學成績不斷將收生年齡提前,是否早晚提前到去年6-8月也收?根本病態到不得了。不如索性話今年的BB唔收了只收前年BB吧!有本事的為何不敢收多些細B?有料到的話大細也應該能教的好,考得到好小學,大部分只收大B超大B的學校根本係無料到。

其實不如入學年齡統一至每年9月1曰至下一年8月31日,可以consistence with 學年開始時間,因學校唔願留住個pn位等細b。

利申: 我果個係6月b

引用:其實不如入學年齡統一至每年9月1曰至下一年

原帖由 L+H 於 15-10-16 發表
其實不如入學年齡統一至每年9月1曰至下一年8月31日,可以consistence with 學年開始時間,因學校唔願留住個 ...
唉,有時邊有得講公平呀,小兒八月,話就話有得in,同啲大b比米一樣唔公平,如果唔收超大11/12月,啲細11月又話唔公平,唔收超大9月,細9月話我pn in都冇得in, 個個月都有人生,邊有咁多公平⋯學校理得你咁多,做到佢要求米考慮收你囉,我識唔少同事啲細路11/12月超大b考Kv/sc 都攬抄⋯

‹ 上一主題|下一主題